Kosogłos

Okładka książki Kosogłos Suzanne Collins
Okładka książki Kosogłos
Suzanne Collins Wydawnictwo: Media Rodzina Cykl: Igrzyska śmierci (tom 3) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
2015-11-01
2015-11-01
Małgorzata Hesko-Kołodzińska
Tagi:
Małgorzata Hesko-Kołodzińska igrzyska śmierć przygoda zamieszki zemsta trylogia kosogłos

Patronaty LC

Książki autora

Bardzo dobra książka!

Bardzo dobra książka!

Dosyć smutna część (nie, żeby poprzednie był wesołe). Podczas swojej podróży do Kapitolu Katniss traci większość bliskich jej osób. Na samym końcu "traci" również Gale, a przecież nie umarł. Bohaterka poświęciła wszystko, ale nic nie dostała w zamian.

Rozwiązanie głównego wątku fabularnego zaskakujące i naprawdę dobre. Na samym końcu to już po prostu się cieszyłem, że Katniss mogła odnaleźć spokój. Zasłużyła na to jak nikt inny. Zawsze myśląc o tym, przypomina mi się kwestia dialogowa z adaptacji filmowej (nie pamiętam już, czy to było w książce) Effie z Katniss.
- Mam nadzieję, że to odnajdziesz.
- Odnajdę co?
- Życie zwycięzcy.

więcej Pokaż mimo to

Kosogłos jest idealnym zakończeniem tej serii, nie potrafię sobie wyobrazić lepszego. Ostatnich kilkadziesiąt stron to tak silna, emocjonalna mieszanką bólu, cierpienia i nadziei jednocześnie, że powala mnie na łopatki niezależnie od tego, który raz czytam tą serię.
A Katniss jest tak dobrze i autentycznie zarysowaną postacią, że brak mi słów...

Nieważne ile świetnych książek bym nie przeczytała, i tak co jakiś czas wracam pamięcią do książek ze świata Igrzysk Śmierci, a wtedy już nie potrafię zająć myśli niczym innym przez co najmniej kilka dni. Zawsze będę dażyć te książki ogromnym sentymentem i z pewnością jeszcze nie raz do nich wrócę.

Nieważne ile świetnych...

⚠️Uwaga możliwe spoilery⚠️
🔥
Finalna część jednej z moich ulubionych trylogii, igrzyska śmierci: kosogłos są wybitnym zwieńczeniem historii Katniss Everdeen, dziewczyny igrajacej z ogniem, dziewczyny która rozpaliła płomień buntu, tej która zainspirowała lud Panem do walki o wolność. Katniss stała się symbolem wolności mimo, że tego nie planowała stała się Kosogłosem.
🔥
Po fiasku igrzysk z ostatniej części Katniss i kilku innych zwycięzców została uratowana z areny i zabrana do rzekomo nieistniejącego dystryktu trzynastego, niestety Peeta został na arenie a później w Kapitolu. Wojna domowa zdążyła nabrać tempa, dystrykty ruszyły do walki, Kapitol traci pomału grunt pod nogami, walka trwa. Katniss jako symbol rebelii daje nadzieję na zwycięstwo wygłasza przemowy ku pokrzepieniu serc oraz nagrywa krótkie filmiki które są puszczane w całym państwie aby nikt nie tracił nadziei.
🔥
Po odbiciu wszytskich dystryktów z rąk Kapitolu, rebelianci udają się do samej stolicy, tam jednak czekają na nich pułapki i zadania wzięte z aren do igrzysk. Czy wolność zwycięży ? Czy rebelianci obalą dyktaturę która nękała ich od wielu lat ? Czy aby napewno nowa władza jest lepsza od starej ?
🔥
Uważam, że książki z tej serii dają świetny przykład tego co dzieje się ze światem z ludźmi gdy dostaną za dużo władzy, ze światem w którym nie istnieje wolność i demokracja a dyktatura i nienawiść.
Przeczytajcie sami i przekonajcie się jak kończy się ta historia. Można się z niej wiele nauczyć nie tylko o polityce ale i o zachowaniach ludzkich, miłości i przyjaźni.

Ogień jest zaraźliwy! I jeśli my spłoniemy, Ty spłoniesz razem z nami." - Suzanne Collins 🔥💥

⚠️Uwaga możliwe spoilery⚠️
Po...

więcej Pokaż mimo to

Bardzo mi się podobało, z resztą tak jak i cała seria. Świetne zakończenie całej serii, zostawia czytelnika dokładnie z tym, z czym powinna - z jednej strony zamkniętym zakończeniem, a z drugiej - niepewnością. Kocham całą sagę igrzysk i bohaterów. GE NIAL NE <3

Ostatnia i równie dobra część trylogii Igrzysk.
Aż łezka się zakręciła, że to już koniec.
To jedna z tych serii, która jest bardzo dobra od początku do końca.
Tak samo wciąga, intryguje, wkurza i rozczula.
W tej części jedynym co przyświeca działaniom Katniss jest śmierć Snowa. Żeby mogło się to udać trenuje, ćwiczy, nie poddaje się i ma jeden konkretny cel - zrobić wszystko by go dorwać i zakończyć to raz na zawsze.
To w tej części okazuje się ile ludzi w nią wierzy, ile ludzi jest gotowych poświęcić swoje życie, byle doprowadzić ją do celu. To w tej części kogoś traci i coś w końcu pojmuje.
Zapomniałam już ile czeka mnie tu emocji i zwrotów akcji. Znałam historię, a końcówka mnie zaskoczyła!(tak zapomniałam😁).
A epilog totalnie rozczulił…
Zdecydowanie to jedna z lepszych serii jakie w życiu czytałam, polecanko!

Ostatnia i równie dobra część trylogii Igrzysk.
Aż łezka się zakręciła, że to już koniec.
To jedna z tych serii, która jest bardzo dobra od początku do końca.
Tak samo wciąga, intryguje, wkurza i rozczula.

więcej Pokaż mimo to

poniżej mała spoilerowa pogadanka o całej serii :)

poniżej mała spoilerowa pogadanka o całej serii :)

Pokaż mimo tovideo - opinia

Dzieje się w tej części mnóstwo rzeczy, ale akcja wydaje się znowu nierówna. Mam wrażenie, że to, co wymaga więcej opisu, zostaje uproszczone. Przez to często się gubiłam, mimo że czytałam całą serię bardzo uważnie. Opisując to bez spoilerów, w finalnej akcji miałam wrażenie, jakby bohaterowie się miotali, latali od jednej lokacji do drugiej i ktoś tracił życie, a ja nawet tego nie zarejestrowałam. Chyba autorka pisała te momenty pod scenariusz, "to, co słabo opiszę, pokażą na ekranie i z głowy".
Jest to najcięższa do czytania część z całej trylogii, nie tylko przez te dezorientujące opisy, ale też dużo tutaj śmierci i bólu, jeszcze więcej niż w poprzednich książkach, a przynajmniej bardziej się to odczuwa, bo czytelnik zdążył się zżyć z postaciami. Umierają także niewinni cywile.
Podoba mi się jak została poprowadzona postać Katniss, 17-letniej dziewczyny, którą po prostu te wszystkie okropności przerosły. Co prawda ucierpiał na tym wątek romantyczny, którego jestem fanką, ale myślę, że to rozsądna i realistyczna decyzja. Na wojnie nie ma miłości.

"Jesteśmy kapryśnymi, głupimi istotami o marnej pamięci i wielkim talencie do samozniszczenia."

7/10

więcej Pokaż mimo to

Fenomenalna, niezwykle dobra książka. Wspaniała postać Katniss, świetnie ukazana psychologa jej postaci. Cała trylogia jest fantastyczna, ale przede wszystkim pierwsza i ostatnia część. Uwielbiam tę serię za wykreowany świat i jej bohaterów. Polecam.

Książka mojej młodości, kocham ją. Zwieńczenie pięknej serii. Zostawia masę emocji i nie da się jej zapomnieć.

• Przeczytane
    45 563