Sekta egoistów

Okładka książki Sekta egoistów autora Éric-Emmanuel Schmitt, 9788324035304
Okładka książki Sekta egoistów
Éric-Emmanuel Schmitt Wydawnictwo: Znak Literanova literatura piękna
La secte des egoistes
2015-11-02
2015-11-02
1994-01-01
Łukasz Müller

Kup Sekta egoistów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sekta egoistów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sekta egoistów

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Jakiś czas temu kupiłam kilka książek Schmitta, których jeszcze nie przeczytałam – „hurtowo”, od jednego sprzedawcy. Przy wyborze kierowałam się tylko tytułem, którego jeszcze nie znałam.
Co jakiś czas – między dłuższymi lekturami – sięgam po jakiś „przerywnik”. Przerywnik, gdyż w większości są to raczej krótkie utwory. Tym razem wybór padł na „Sektę egoistów”, czyli debiut autora. Dobrze, że nie była to jego pierwsza książka, którą przeczytałam. Mogłabym nie poznać kolejnych – już wspaniałych historii.

„Sekta egoistów” opisuje fascynację autora i narratora w jednej osobie, znalezioną przez przypadek wzmianką o nietypowym nurcie filozoficznym stworzonym przez tajemniczego założyciela Sekty Egoistów. Nurt ten zakłada, że najważniejszym jest poznanie samego siebie i to na tym powinien skupić się człowiek. Być może, w innych okolicznościach, bohater informacje te puściłby mimo… oka, ale tym razem trafiły na podatny grunt. Był on już tak znużony żmudnymi badaniami do pracy doktorskiej, że zrobiłby wszystko dla jakiejkolwiek odmiany. Nawet nie zauważa, kiedy nowe „badania” nad sektą egoistów stają się jego obsesją i całkowicie dominują codzienność.

Niewiarygodne, jak ta debiutancka powieść różni się od kolejnych książek autora. Niestety, jest mocno nużąca i męcząca. Pomijam już dość specyficzną, filozoficzną tematykę. Brak tu typowych dla Schmitta zaskoczeń, polotu i lekkości pióra. Przeczytałam, bo z zasady kończę zaczęte książki. Poza tym Schmitt należy do moich ulubionych pisarzy – niestety przyjemności niewiele. Wytrwałam przez ciekawość i nadzieję na pointę. Niestety, nastąpiło rozczarowanie. Ale… przymknę oko.

„Sekta egoistów” Érica-Emmanuela Schmitta to filozoficzna powieść, która stawia pytania o granice poznania, naturę rzeczywistości i sens istnienia.​ Książka porusza temat solipsyzmu, czyli poglądu, że tylko własne „ja” jest pewne, a wszystko inne może być iluzją. Cytat: „Nie warto szukać w tym, co widzialne” podkreśla tę filozofię, sugerując, że prawdziwe poznanie leży poza światem zmysłowym.​ „Sekta egoistów” to lektura wymagająca, pełna filozoficznych rozważań, która zmusza czytelnika do refleksji nad własnym postrzeganiem rzeczywistości. Choć niektórym może wydać się trudna, dla miłośników literatury filozoficznej będzie to wartościowa i inspirująca pozycja.

2093 użytkowników ma tytuł Sekta egoistów na półkach głównych
504 użytkowników ma tytuł Sekta egoistów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sekta egoistów

Éric-Emmanuel Schmitt
Éric-Emmanuel Schmitt
Francuski dramaturg, eseista i powieściopisarz, z wykształcenia filozof. Swoją pierwszą powieść napisał w wieku 11 lat. Uczęszczał do École Normale Supérieure, jednej z przodujących francuskich uczelni humanistycznych. Zdobył tam najbardziej prestiżowy z francuskich certyfikatów nauczycielskich oraz doktorat z filozofii. Na świecie jest znany głównie jako twórca teatralny. Pierwszym krokiem do sławy była sztuka „Don Juan on Trial” wystawiona w 1991 roku i następnie wspierana przez Royal Shakespeare Company. Następna sztuka, „The Visitor” z 1993 roku, była triumfem, który przyniósł autorowi trzy Molièry (dla najlepszego aktora, odkrycia teatralnego i przedstawienia). Sztuka była tłumaczona i wystawiana na całym świecie. Wersja muzyczna została przygotowana przez Théâtre Impérial de Compiègne i wystawiana w Operze Londyńskiej. Po dwóch sukcesach Schmitt porzucił pracę wykładowcy filozofii na Uniwersytecie w Savoir, aby zostać pisarzem pełnoetatowym. Następnym osiągnięciem stała się sztuka Enigma Variations, uznawana za najbardziej popularną pracę Schmitta na świecie. W ciągu zaledwie dekady stał się jednym z najpoczytniejszych francuskojęzycznych autorów na świecie. Jego książki tłumaczone są na 35 języków, a sztuki wystawiane w ponad czterdziestu krajach. Książki Schmitta w większości bazują na sztukach teatralnych o tych samych tytułach.

Cytaty z książki Sekta egoistów