Pomóż sobie, daj światu odetchnąć

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Daj sobie spokój
- Drzewo Babel
- 2015-05-22
- 1995-01-01
- psychoterapeuta psychoterapia terapia terapeuta gabinet psychologiczny terapeutyczny sesja pacjent pomoc problemy psychologiczne kryzys
Ten zbiór tekstów jest próbą odbrązowienia i oddemonizowania psychoterapeutów i psychoterapii. Próbą nadania psychoterapii wymiaru ludzkiego, zwyczajnego, dostępnego i pokazania, jak wielką pomocą może być ona w powszechnym ludzkim dążeniu do szczęścia i rozwoju. Myślę, że sprostaliśmy tytułowi książki i pokazaliśmy rzecz arcyważną: że wszelkie ulepszanie świata musi być zakorzenione w naszym wcześniejszym, psychicznym i duchowym dojrzewaniu. W przeciwnym razie ulepszanie świata jest pozorne, bo w istocie służy jedynie konserwowaniu naszych deficytów i kompleksów, a potem szybko staje się kolejną, rozczarowującą utopią. Zachęcam do lektury. Wojciech Eichelberger Daj sobie spokój To przesłanie wszystkich moich książek. Ale droga do wewnętrznego spokoju prowadzi przez samopoznanie i samozrozumienie. Nie licz na to, że inni dadzą ci spokój – tylko ty sam możesz go sobie dać.
Nie polecam. Po pierwsze spora część mówi o problemach napotkanych w pracy terapeutycznej po stronie prowadzącego, do tego pojawiają się fachowe pojęcia, stąd wnioskuję, że adresatem są raczej terapeuci. Nie tego spodziewałam się patrząc na tytuł - Pomóż SOBIE - myślałam, że autor dostarcza wskazówek, jak dokonać wglądu we własną emocjonalność itp. Po drugie chaotyczna - nie wiem, o czym dokładnie jest ta książka; pełno tu wszystkiego od wspomnianych problemów terapeutycznych i omówienia terapii gestalt przez szeroko opisany buddyzm zen aż po socjologiczno-ekologiczne spostrzeżenia autora. Nie każdy wierzy w czakry i ma ochotę na taką ezoteryczno-psychologiczną mieszankę. Do tego forma - zbitek kilku wywiadów, szkiców, wykładów. Przekazywane myśli nie były zbyt odkrywcze, akurat przed tą książką zdarzyło mi się zapoznać z teoriami Kena Wilbera i widać, że Eichelberg bardzo się nim inspiruje, bo w wielu fragmentach czuję, że mam deja vu. Nic się nie stanie jak ktoś nie przeczyta.
Daję te kilka gwiazdek z racji tego, że nie miałam zielonego pojęcia o gestalt, a teraz przynajmniej wiem, na czym się opiera.
więcej Pokaż mimo toDobra książka dla młodych terapeutów, a także dla osób, którzy zastanawiają się nad sobą, nad własnym zachowaniem i chcą tworzyć owocne relacje międzyludzkie.
Pokaż mimo toCałkiem dobra książka dla psychologów, w szczególności psychoterapeutów, oraz tych, którzy dobrze znają daną tematykę i interesują się psychoterapią. Może nie wnosi zbyt wiele nowego, ale mam wrażanie, że trochę podsumowuje i domyka całość, może nie niezbędna lektura, ale nie zaszkodzi przeczytać.