Persepolis

- 2007-10-30
- 2008-01-01
- Wojciech Nowicki
- komiks powieść graficzna Teheran
Jedna z najbardziej znanych i wielokrotnie nagradzanych powieści graficznych świata! „Persepolis” jest donośnym głosem sprzeciwu wobec narzuconego siłą religijnego reżimu. Autobiograficzna historia Marjane Satrapi ukazuje początek rewolucji islamskiej w Iranie, kilkuletni pobyt bohaterki w Wiedniu i wreszcie powrót do kraju.
„Persepolis” to dzieło uniwersalne, pełne niezwykle celnych obserwacji i obrazów, zabarwione zarówno humorem, jaki i ironią czy nostalgią. Przed patosem chroni je jednak poczucie dystansu autorki, wspaniale współgrające z czarno-białymi, często symbolicznymi ilustracjami.
„Persepolis” zostało wyróżnione nagrodą za scenariusz roku na Międzynarodowym Festiwalu Komiksu w Angoulême, a w 2007 r. powstała animowana adaptacja komiksu pod tym samym tytułem.
Tamtego wieczoru pojęłam pewną fundamentalną prawdę: póki sytuacja jest jeszcze do zniesienia, nie można się nad sobą użalać... a kiedy prze...
Rozwiń
Tak jak przy wielu znanych i uznanych tytułach, sięgając po „Persepolis” podświadomie bałem się zawodu. Okazało się, że niepotrzebnie, bo to jeden z tych przypadków, który naprawdę na swoją opinię zasłużył. Najbardziej w historii podobało mi się to, jak autorka nie próbowała się na siłę wybielać i ukazywała swoje wady i porażki życiowe, z których czasem wynosiła lekcję, a czasem nie. Podobne odczucia mam w związku z podkreślaniem znaczenia w jej losach uprzywilejowanej pozycji, którą mogła mieć dzięki rodzicom. Świetny komiks i bardzo udana autobiografia.
więcej Pokaż mimo toPrzeczytane z wielka przyjemniością, bo rysunki mocno podbiły fakty. Czarny humor, ironia, ciekawy punkt widzenia. Jednak im dalej w las, tym mocniej gdy o tym mysle, widze szklaną granice między krajem prawdziwym, a zyciem bohaterki. Na pewno liznęliśmy fragment historii Iranu, ale przez to że bohaterka jest bardzo mocno uprzywilejowana (zamożność i wysokie stanowisko ojca),miałam spory dysonans. Z dużo większa ciekawością posłuchałabym tego samego, w opowieści zwykłej córki sklepikarza. Jednak wtedy nie słuchalibyśmy o jeździe za granice, tylko walki o byt.
Przeczytane z wielka przyjemniością, bo rysunki mocno podbiły fakty. Czarny humor, ironia, ciekawy punkt widzenia. Jednak im dalej w las, tym mocniej gdy o tym mysle, widze szklaną granice między krajem prawdziwym, a zyciem bohaterki. Na pewno liznęliśmy fragment historii Iranu, ale przez to że bohaterka jest bardzo mocno uprzywilejowana (zamożność i wysokie stanowisko...
więcej Pokaż mimo to"Persepolis".
"Persepolis" przez wielu uznawane jest za jedno z najbardziej znaczących dzieł literackich ostatnich lat. I totalnie nie ma co się temu dziwić, bo to poetycka, autobiograficzna opowieść o dorastaniu w bardzo trudnych czasach. Autorka opowiada nam niemal dwie dekady historii Iranu, podczas których zmienia się nie tylko jej życie, ale i cały kraj. Porusza wiele istotnych kwestii, m.in wolności, prześladowań, wiary, tożsamości czy też rodziny. Wszystkie tematy ukazane są z subtelnością, ale zarazem w sposób bardzo emocjonalny i miejscami humorystyczny.
Warstwa graficzna jest po prostu perfekcyjnie dopasowana. Autorka w świadomy sposób posługuje się prostymi, czarno-białymi ilustracjami, które w subtelny, ale i skuteczny sposób, oddają nam emocje bohaterów. Minimalistyka jest tutaj według mnie świadomym zabiegiem, użytym tak by treść opowiadanej historii była przystępniejsza.
Przed lekturą miałem pewne obawy czy uda mi się przebrnąć przez ten album ale już po kilkunastu stronach wsiąkłem w opowieść tak głeboko, że ciężko było mi się od niej oderwać. Wybitne, uniwersalne dzieło, które według mnie każdy powinien znać.
"Persepolis".
więcej Pokaż mimo toZa scenariusz i rysunki odpowiada Marjane Satrapi, urodzona i wychowana w Teheranie, a aktualnie mieszkająca w Paryżu. Autorka komiksów i książek dla dzieci oraz reżyserka filmów animowanych.
Warstwa wizualna: 2/4. Dość prosta kreska, ale ma swój urok
Jakość wydania: 1/2. Standardowe wykonanie
Fabuła: 3/3. W bardzo ciekawy sposób przedstawiona historia Iranu od okresu rewolucji po bardziej współczesny czas. Polecam szczególnie jeśli ktoś wcześniej nie wiedział jak wyglądało tam życie 40 lat temu, i czym zmiany wolnościowe, oddalające Iran od zachodnich standardów były podyktowane. Wzruszająca, autobiograficzna historia autorki o szukaniu szczęścia w brutalnym świecie wojny, emigracji. O wpajaniu i trzymaniu się pewnych wartości. O buncie i odwadze
Czy patrzyłem, ile zostało do końca? 1/1 czasami się dłużyła ale tez potrafiła pochłonąć dlatego przyznaje tu punkt :)
Warstwa wizualna: 2/4. Dość prosta kreska, ale ma swój urok
więcej Pokaż mimo toJakość wydania: 1/2. Standardowe wykonanie
Moim zdaniem jak najwięcej osób powinno ją przeczytać! Niesamowite spojrzenie na miłość, wojnę, śmierć, rasizm, fundamentalizm itp. oczami dziewczynki, która na kartach komiksu staje się dorosłą kobietą, która nie umie już żyć w swojej ojczyźnie, czując się jednocześnie wyrzutkiem w Europie.
Pokaż mimo toPopKulturowy Kociołek:
Marjane Satrapi urodziła się w 1979 roku w Raszt (Iran),dorastała zaś w Teheranie. Jej rodzice należeli do aktywnej polityczno-społecznie klasy średniej. Stali się więc oni częścią siły, która przeciwstawiła się i obaliła ostatniego szacha Iranu. Niestety miało to później dla nich dosyć przykre konsekwencje. Władzę w kraju przejęli bowiem muzułmańscy radykałowie, dla których liberalna strona społeczeństwa stanowiła spore zagrożenie. Piętrzące się problemy dotykały również ich dorastającej córki, która obserwowała, jak zmienia się jej kraj.
To właśnie taka tematyka wypełnia szczelnie kolejne strony albumu Persepolis. W dużym uproszczeniu można napisać, że mamy tu do czynienia z autobiograficznym pamiętnikiem (narracja pierwszoosobowa) ukazującym zarówno historię autorki, jak i przemiany w kraju.
Album podzielony został na kilka mniejszych rozdziałów. Początkiem historii jest wspomniana już rewolucja. Na kolejnych stronach autorka oczami dziecka pokazuje czytelnikowi wszystkie ważniejsze wydarzenia, które miały bezpośredni wpływ na życie wielu ludzi. Treść zaprezentowana została w bardzo prosty i przystępny sposób. Nie oznacza to jednak, że w albumie brakuje głębi i skomplikowania. Wraz z dorastaniem i wkroczeniem w wiek nastoletnie zmienia się bowiem również perspektywa samej Satrapi, która zaczyna coraz lepiej rozumieć to, co działo się wokół niej.
Pod wierzchnią warstwą prostoty nie brakuje tutaj treści politycznych, lekkiej dawki humoru, zróżnicowanych poglądów na tematy religijne (np. monolog z Bogiem) czy całej masy ludzkich dramatów. Tytuł eksploruje więc wiele zróżnicowanych zagadnień i każde z nich posiada jakąś głębię. Komiks wręcz w idealny sposób ukazuje historię Iranu na tle zmieniającego się społeczeństwa. Dodatkowo pojawiają się tu treści kierowane wyłącznie do dorosłego czytelnika, jak na przykład sugestywne makabryczne szczegóły tortur.
PopKulturowy Kociołek:
więcej Pokaż mimo toMarjane Satrapi urodziła się w 1979 roku w Raszt (Iran),dorastała zaś w Teheranie. Jej rodzice należeli do aktywnej polityczno-społecznie klasy średniej. Stali się więc oni częścią siły, która przeciwstawiła się i obaliła ostatniego szacha Iranu. Niestety miało to później dla nich dosyć przykre konsekwencje. Władzę w kraju przejęli bowiem...
Książka nawet dzisiaj jest bardzo aktualna. Od momentu trwania fabuły minął kawał czasu, a świat nie wydaje się być lepszym miejscem. Za naszą wschodnia granicą szaleje wojna, w Katarze podczas przygotowań do Mistrzostwach Świata w piłce nożnej regularnie łamano prawa człowieka, a w niektórych krajach kobiety dalej muszą zakrywać większość swojego ciała. Autorka tej powieści graficznej przedstawia nam swoją historię. Opowiada o rewolucji, wojnie, emigracji i powrocie do ojczyzny. Wszystko to zabarwione jest niezwykłą porcją ironii i szczerości. Wielokrotnie uśmiechałem się pod nosem czytając kolejne komentarze autorki, momentami wzruszałem się i popadałem w głęboka zadumę. Persepolis to ciekawa historia wspaniałej kobiety, a także lekcja historii, kultury i tradycji pięknego kraju jakim jest Iran.
więcej Pokaż mimo toKOBIETĄ BYĆ (NA BLISKIM WSCHODZIE)
Kiedyś „Persepolis” był powiewem świeżości, nowym głosem, powieścią graficzną wyjątkową, także w podejmowanej tematyce. Teraz, gdy mamy takie komiksy, jak „Arab przyszłości” czy „Gry jaskółek”, które wgniotły mnie i sponiewierały i nie jestem w tym osamotniony, można by uznać, że dzieła Satrapi przestaną robić takie wrażenie. Ale robią. Może nie takie, jak Riad Sattouf, ale jednak. I po latach wciąż warto jest po „Persepolis” sięgnąć.
Poznajcie Marjane Satrapi i jej losy. Losy na tle rewolucji islamskiej w Iranie. Jej życia w religijnym reżimie, wyrywania się z niego i życia. Po prostu życia.
KOBIETĄ BYĆ (NA BLISKIM WSCHODZIE)
więcej Pokaż mimo toKiedyś „Persepolis” był powiewem świeżości, nowym głosem, powieścią graficzną wyjątkową, także w podejmowanej tematyce. Teraz, gdy mamy takie komiksy, jak „Arab przyszłości” czy „Gry jaskółek”, które wgniotły mnie i sponiewierały i nie jestem w tym osamotniony, można by uznać, że dzieła Satrapi przestaną robić takie wrażenie. Ale robią....
Znacie Mikołajka? To pierwsza część tego komiksu to właśnie to, tylko z wojną, śmiercią i życiem w niepewności. Kontrast między dziecięcą naiwnością i humorem, a tragedią przeciętnych ludzi działa doskonale. Główna bohaterka chce być zwykłą dziewczyną z plakatem Iron Maiden na ścianie i skórzaną kurtką na plecach, a nie miała nawet pewności, czy kupując jeansy nie zbombardują jej domu.
Druga część to już bardziej historia dojrzewania, wchodzenia w dorosłość, nauki na własnych błędach, życiu na emigracji i wyobcowaniu. Zdecydowanie mniej tam humoru, ale przez lekkość narracji, bardzo łatwo się utożsamić z bohaterką.
więcej Pokaż mimo to#WyzwanieLC2022 #Sierpień #Komiks
"Persepolis" to komiks dla dorosłych traktujący o rewolucji islamskiej w Iranie w latch 80' i jej wpływu na zmianę codziennego życia Marjane Satrapi.
Historia opowiedziana jest z dużą dawką czarnego humoru i ironii, ale zachowany jest przy tym odpowiednio smutny wydźwięk tragicznych wydarzeń społecznych i politycznych. Jest rzeczowo i dobitnie, ale nie nostalgicznie. Chyba to mi się właśnie najbardziej podobało.
Rysunki były bardzo kompatybilne z treścią. Dopełniały historię i jej wydźwięk podkreślając też ironię całej rewolucji i jej tragizm. Na samej kresce się nie znam, ale całość bardzo dobrze mi się skomponowała i serdecznie polecam nawet takim laikom komiksów jak ja :)
#9/10 - wybitna
#WyzwanieLC2022 #Sierpień #Komiks
więcej Pokaż mimo toLubię kiedy wyzwania LC zmuszają mnie do wyjścia ze strefy komfortu i rozszerzają moje czytelnicze horyzonty. Szczególnie jeżeli wiążą się ze znajdowaniem perełek takich jak "Persepolis", po którą to lekturę raczej nie sięgnęłabym sama z siebie bez "wyzwaniowej zachęty".
"Persepolis" to komiks dla dorosłych traktujący o rewolucji...