Zakon Mimów

Okładka książki Zakon Mimów Samantha Shannon Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Zakon Mimów
Samantha Shannon Wydawnictwo: Sine Qua Non Cykl: Czas Żniw (tom 2) Seria: Imaginatio [SQN] fantasy, science fiction
Czas Żniw (tom 2)

Oficjalne recenzje i

Czas odzyskać, co nasze

672 325 37

Na półkach: , , , , , ,

Przyswajało mi się tę część lepiej niż pierwszą. Po pierwsze dlatego, że zdążyłam bardziej wczuć się w przedstawiony tu świat. Po drugie, akcja też bardziej przypadła mi do gustu. Działo się tutaj mnóstwo. Fajnie, że postać Jaxona została tutaj wyeksponowana bardziej niż w pierwszej części. Ciekawe intrygi i walka o przetrwanie w tym trudnym świecie wciągają mnie coraz bardziej. Niestety dalej nie mam jakiegoś przekonania do Paige i trudno mi kibicować w jej poczynaniach.

więcej Pokaż mimo to

Paige uciekła z karnej kolonii i uczy się na nowo żyć wśród Siedmiu Pieczęci, co przecież nie jest łatwe, bo to co się stało na zawsze zapadło w jej sercu. Mimo że jest najbardziej poszukiwaną osobą w Londynie, Paige działa według własnych zasad, a to jej wychodzi najlepiej.

Ta część była dla mnie lepsza. O wiele lepsza. Znałam już świat, wiedziałam na jakich zasadach on funkcjonuje i nie czułam, że się gubię. A wręcz przeciwnie, byłam pewna, że mam wiedzę na temat tego świata i czytanie tej książki było dla mnie przyjemnością. Jednak mogłam zagłębić się w nowe rejony tego świata. Dotąd nie znałam tak dobrze Londynu. A w tej części go lepiej poznałam i obowiązujące na jego ulicach prawa.

Polubiłam też w tej części bardziej Paige. Ciekawiło mnie jej zachowanie i to jak będzie postępować. Zadawałam sobie pytanie, co będzie z nią po tym co przeżyła w obozie? Zastanawiałam się nad tym, jak bardzo to ją zmieniło. W tym tomie lepiej były przedstawione jej relacje z członkami gangu, do którego należała. Podobało mi się to. Postacie, o których przedtem niewiele wiedziała, nabrały trochę charakteru. Najbardziej moją uwagę skupiła relacja między Paige a Jaxonem. Nie wiedziałam kompletnie, czego się po tej dwójce mogę spodziewać.

W tej części pojawił się Naczelnik. W końcu zapamiętałam jego imię. Lubiłam go, ale w tym tomie miałam wrażenie, że jego postać została zaniedbana, może trochę spłycona. Niektóre sceny z nim i Paige nie robiła na mnie wrażenia, a w pierwszym tomie było wręcz na odwrót. Może to przez to, że było go mniej?

Jacie, końcówka. Dla mnie była najlepsza. Nie spodziewałam się jej w ogóle. A tym bardziej postaci na ostatniej stronie. Skończyłam czytać tę część, ale już nie mogę doczekać się, co będzie się działo w kolejnym tomie. Bo jedno wiem na pewno. Na pewno będzie się działo!

Jakie to było dobre!
Shannon zachwyciła mnie stworzonym przez siebie światem już w 'Czasie Żniw', z chęcią więc siegnęłam po tom drugi, jednak historia jaką usłyszałam przerosła wszystkie moje oczekiwania. Wspaniale rozbudowani bohaterowie, ludzcy, z emocjami, roztargnieniami. Budowa, połączenia i stopnie dobrze znanego nam z pierwszej części Syndykatu, oraz wartka akcja, pełna spisków, tajemnic, niewyjaśnionych morderstw i stojąca na czele tego wszystkiego Paige Mahoney, która dochodzi do sedna zawikłań w jakie uwiązane zostaje całe społeczeństwo jasnowidzów. Cudo!

Jakie to było dobre!

więcej Pokaż mimo to

Chyba już zawsze czytając jakąkolwiek inną historię wychodząca spod pióra Samanthy Shannon będę porównywała ją z tyłu głowy do Zakonu Drzewa Pomarańczy. Już niebawem na rynki anglojęzyczne wjedzie kontynuacja tej serii! Ale nie o tym! Dziś chcę pokazać wam drugą częścią innej serii wspomnianej autorki:

🔮ZAKON MIMÓW🔮

…będący drugim tomem Czasu Żniw. Jeśli mam być szczera, to po pierwszym tomie nie bardzo miałam ochotę na kontynuację. Przyjemnie i nawet przemyślanie zbudowany świat przygniótł mnie swą konstrukcją, ilością bohaterów i ich dość skomplikowanym ich podział. Niemniej ochoczo kupiłam całą serię, a to zobowiązuje 🥲 Zakon Mimów będzie bogatszy w akcję i pokaże czytelnikowi, że to wszystko ma sens i dokądś zmierza. Bohaterowie nabiorą też barw i charakteru, czego mogło brakować w poprzednim tomie.

📝FABUŁA 📝

Paige przy pomocy Białego Spoiwa oraz przyjaciół udaje się wydostać z Szeolu. Wraz z uciekinierami, którym wraz z nią udało się wydostać z piekła, wraca do Sajonu Londyn. Tak wytęsknione poprzednie życie faworyty wraca, ale po wszystkim, co widziała i czego doświadczyła w brutalnej kolonii karnej już nic nie jest takie samo. Bohaterka zaczyna mieć wątpliwości, co do słuszności działań Siedmiu Pieczęci, a status uciekinierki i najbardziej poszukiwanego odmieńca w Londynie pcha ją do pragnienia poznania prawdy i ….buntu.
Jak możecie zauważyć na zdjęciu dołączyłam również broszurę ‘O wartościach odmienności”. Część druga mocno nawiązuje do hierarchii jasnowidzów i form, jakie przyjmują a dodatkowo wyjątkowo często przewija się w tej Zakonie Mimów. Zatem dobrze mieć ją pod ręką, bo jednak świat zbudowany przez Shannon do prostych nie należy🧐

🙋🏻‍♂️DLA KOGO🙋🏼‍♀️

Na pewno dla osoby, która już jakąś fantastykę ma za sobą i wie jak podejść do gatunku oraz jest przygotowana na ogrom bohaterów, zdarzeń i złożoną konstrukcję świata 🗺️

🔮ZAKON MIMÓW🔮

…będący drugim tomem Czasu Żniw. Jeśli mam być szczera,...

więcej Pokaż mimo to

Na szczęście w tym tomie nie ma zaskakujących i niepotrzebnych "romansów". Akcja bardzo szybko płynie, właściwie od samego początku, a mroczny świat przedstawiony przez autorkę wciąga do tego stopnia, że po kolejną część sięgnęłam bez sekundy przerwy :)

Za każdym razem jak Pani lektorka mówiła mimlord, miałam przed oczami meme lord. Nie ukrywam, dodawało to książce humoru.

Bardzo dobra kontynuacja serii. Autorka wplata nam wydarzenia z poprzedniej części w nienachalny sposób, dzięki czemu jesteśmy w stanie bardzo łatwo przypomnieć sobie wszystkie detale "Czasu Żniw". Więcej jest tu już wewnętrznej polityki Eterycznego Stowarzyszenia, mniej samego Szeolu, ale to na plus, bo dzięki temu możemy fajnie zapoznać się z całością historii, a nie tylko jej częścią. Na plus to, że działo się dużo, akcja cały czas była wartka, nie było momentów nudy.

więcej Pokaż mimo to

Jak dla mnie ta seria jest przyswajalna tylko w formie audio. Nie potrafiłabym wdrożyć się w losy bohaterów, czytając wersję papierową czy ebook. Po pierwsze dlatego, że losy bohaterów nie interesują mnie aż tak bardzo, a po drugie - nie uważam, by seria ta miała w sobie coś odkrywczego. Kolejna fantastyka dla fanów gatunku.
+ Szkoda, że autorka jednak nie odpuściła wątku romantycznego :/

+ Szkoda, że autorka jednak nie odpuściła wątku...

więcej Pokaż mimo to

Po prostu uwielbiam, dalej tęsknie za akcją w Szeolu ale ten tom mnie nie zawiódł. Uwielbiam te zwroty akcji

• Przeczytane
    3 142