Więzień labiryntu

Okładka książki Więzień labiryntu James Dashner Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Więzień labiryntu
James Dashner Wydawnictwo: Papierowy Księżyc Cykl: Więzień Labiryntu (tom 1) fantasy, science fiction
Więzień Labiryntu (tom 1)
The Maze Runner

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Futurystyczna mitologia

441 63 67

Może być. Przeczytałam, bo koleżanki z klasy zachwycały się adaptacją filmową, ale ja jakoś nie oszalałam na jej punkcie

Lubię książki postapo, dystopie to mój ulubiony gatunek. Więzień labiryntu jakoś mnie ominął w latach licealnych, ale ostatnio oglądałam film i postanowiłam dać mu szansę. Przez pierwszych kilkanaście rozdziałów myślałam, że po prostu sobie odpuszczę, bo to jednak nie mój typ. Aczkolwiek nieoczekiwanie opowieść mnie wciągnęła. Historia jest w znacznym stopniu inna niż ta przedstawiona w filmie, bardziej zaskakuje i sprawia, że chce się sięgnąć od razu po drugi tom.

więcej Pokaż mimo to

Mam ogromny sentyment do tego tytułu i ogólnie całej trylogii. Po latach w końcu wzięłam się za przeczytanie książek, bo za dzieciaka rozpoczynałam od filmów i jakoś nigdy nie miałam okazji/chęci, żeby wypożyczyć i przeczytać.
I raczej nic nie będzie w stanie zmienić mojego zdania, że z tą historią wiąże najbardziej okres dzieciństwa. Wiem, dziwne dosyć. Jest to mało spotykany przypadek, ale naprawdę kawał dobrej historii i przyjemny czas spędzony na lekturze czy też przed ekranem.

więcej Pokaż mimo to

Nie urzekła. Thomas jest postacią niekonsekwentną, a cała fabuła za długa, aby przez blisko 400 stron czytać o "przeczuciach".
Motywem przewodnim są nieludzkie eksperymenty i bunt nastolatków, więc temat warty opisania. Ale wyszło bardzo przeciętnie.

Więcej przeczytasz tutaj:

Więcej przeczytasz tutaj:

Więzień... Cóż, to seria książek które mogę czytać bez końca. Uwielbiam wszystkich bohaterów; zostali stworzeni bardzo dobrze. Ten humor... Kocham po prostu! 🥹❤️

Ta książka jest po prostu cudowna! Ta fabuła, bohaterowie... Uwielbiam! Od początku nie mogłam się oderwać od czytania. Dashner ma dobry styl pisania, dzięki któremu porwie czytelnika do samego końca!

Nie wiem co tutaj jeszcze dodać, ale tak, czytajcie to cudo!!! 💚🏃

Nie wiem co...

więcej Pokaż mimo to

zakochałam się w niej. pierwsza moja książka, kupiona samodzielnie i przeczytana w jedną noc przed zakończeniem roku szkolnego. potem zasypiałam na przedstawieniu, ale było warto

Wciśnięci w sam środek tajemniczego Labiryntu, czytelnicy zostają porwani przez magię słów Jamesa Dashnera w jego bestsellerowej powieści "Więzień Labiryntu". Ta książka to prawdziwa bomba napięcia, która eksploduje na kartach, zaskakując czytelników od pierwszego do ostatniego zdania.

Dashner, nieustraszony mistrz literatury młodzieżowej, kreuje niezwykłą krainę Strefy, w której czai się wiele zagadek i niebezpieczeństw. Jak sen z koszmarów, Labirynt otacza tych młodych bohaterów, a drzwi, które prowadzą do tajemnic, są równie nieuchwytne jak wizje zapomnianej przeszłości. Wątpliwości i pytania wypełniają ich umysły, sprawiając, że każdego ranka śmiałkowie ryzykują życiem, by poznać prawdę.

Główny bohater, Thomas, to postać, która przykuwa uwagę czytelników swoją odwagą i determinacją. Jego niepamięć jest równie tajemnicza jak sam Labirynt, a tęsknota za odpowiedziami napędza go do podjęcia ryzyka i odkrycia swojej prawdziwej tożsamości. To walka o przetrwanie, ale także podróż do głębokich zakamarków ludzkiej psychiki.

Dashner wplata w historię elementy napięcia, zagadek i adrenaliny, tworząc galopujące tempo narracji. Strony przemierzane są z wypiekami na twarzy, serca bijące jak młot, a każde odkrycie staje się wybuchową bombą emocji. Czytelnicy są wciągnięci w wir przygody, odczuwając euforię odkrywania kolejnych tajemnic, ale także strach przed Strażnikami, które czyhają na nich za rogiem.

Jednak mimo tej fascynującej intrygi, "Więzień Labiryntu" nie jest pozbawiony kilku drobnych wad. Czasami rozwinięcie postaci może być nieco powierzchowne, a pewne wątki mogą pozostawiać czytelników z pragnieniem większej głębi. Ponadto niektóre elementy fabularne mogą wydawać się przewidywalne dla wprawionych czytelników, choć nie odbiera to całkowicie przyjemności z lektury.

Ocena "Więźnia Labiryntu" to solidne 7/10. James Dashner stworzył hipnotyzującą opowieść, która wciąga czytelników w wir emocji, tajemnic i walki o przetrwanie. To młodzieżowa literatura, która nie pozwala odetchnąć, trzymając czytelników w napięciu do samego końca. Choć nie jest to bezbłędne arcydzieło, "Więzień Labiryntu" zapewnia niezapomnianą przygodę, której efekt wybuchowy zostaje z nami na długo po zakończeniu lektury.

więcej Pokaż mimo to

Mega fabuła, fajnie przedstawiony świat książki! Jeżeli ktoś przeczytał polecam również obejrzeć film

Ciekawa wizja post-apokaliptycznej rzeczywistości, słownictwo bohaterów trochę ciężkie i trzeba czasu by się do niego przyzwyczaić

Opinia dotyczy całego cyklu.
Nic ciekawego. Pozycje jakich setki. Nie rozumiem zachwytu. Można odpuścić bez straty. Po ostatni tom celowo nie sięgnąłem, nie widząc sensu. Zbyt mocno się męczyłem przy czwartym.

Opinia dotyczy całego cyklu.

• Przeczytane
    14 303