Feliks Dzierżyński. Miłość i rewolucja. Biografia intymna

Okładka książki Feliks Dzierżyński. Miłość i rewolucja. Biografia intymna autora Sylwia Frołow, 9788324028719
Okładka książki Feliks Dzierżyński. Miłość i rewolucja. Biografia intymna
Sylwia Frołow Wydawnictwo: Znak Horyzont biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2014-01-13
2014-01-13

Kup Feliks Dzierżyński. Miłość i rewolucja. Biografia intymna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Feliks Dzierżyński. Miłość i rewolucja. Biografia intymna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Feliks Dzierżyński. Miłość i rewolucja. Biografia intymna

Bardzo merytoryczna, poparta szeroko źródłami, wciągająca i dynamiczna. Niezwykła książka o niezwykłej i, mimo radykalnie różnych, dotychczasowych opinii, bardzo nieoczywistej postaci. Świetnie się czyta!

Książka napisana z dużą dozą komunistycznej ideologii, nie musisz wszystkiego brać dosłownie.
Feliks Dzierżyński, Polak z zacnej rodziny szlacheckiej, w istotny sposób zredukował liczebność ludności Rosji sowieckiej i dał początek dalszym redukcją.
Maładiec.
W niektórych rosyjskich środowiskach dalej czczony.
I tak trzymaj.
POLECAM !!!

Maładiec.
W niektórych rosyjskich środowiskach dalej czczony.
I tak trzymaj.
POLECAM !!!

Sylwia Frołow w swojej książce "Feliks Dzierżyński. Miłość i rewolucja. Biografia intymna" podejmuje próbę przedstawienia postaci Feliksa Dzierżyńskiego, jednego z najważniejszych bolszewickich działaczy rewolucyjnych, założyciela Czeka. Niestety, książka ta jest przykładem na to, jak jednostronne i propagandowe podejście może wypaczyć obraz historyczny, oddając hołd ideologii zamiast dążyć do obiektywnej prawdy.

Po pierwsze, autorka polega niemal wyłącznie na źródłach komunistycznych, w szczególności czekistowskiej hagiografii. Takie podejście z góry skazuje książkę na jednostronność i brak obiektywizmu. Frołow w swojej narracji często cytuje propagandowe materiały, które idealizują Dzierżyńskiego, przedstawiając go jako bohatera rewolucji i obrońcę proletariatu. Niestety, pomija przy tym masowe zbrodnie i represje, które były nieodłącznym elementem jego działalności.

Po drugie, Frołow pomniejsza liczbę ofiar komunizmu, co jest szczególnie rażące w kontekście historycznym. Setki tysięcy ludzi zginęło w wyniku działalności Czeka, ale autorka zdaje się minimalizować ten fakt, koncentrując się na narracji o "nieuniknionych ofiarach rewolucji". To podejście jest nie tylko nieuczciwe wobec historii, ale również wobec pamięci ofiar reżimu.

Kolejnym problemem jest używanie przez Frołow bolszewickich określeń na ofiary, takich jak "burżuj" czy "wróg ludu". Takie terminy dehumanizują ofiary i usprawiedliwiają przemoc wobec nich, co jest nie do zaakceptowania we współczesnej historiografii. Używanie takiej terminologii świadczy o braku krytycznego dystansu do źródeł i przyjęciu narracji oprawców.

Frołow całkowicie odrzuca ustalenia prawdziwych historyków, takich jak Robert Conquest czy Simon Sebag-Montefiore, którzy rzetelnie badali okres rewolucji i terroru bolszewickiego. Ich prace są fundamentem współczesnej wiedzy na temat zbrodni komunistycznych, a ignorowanie ich ustaleń jest poważnym uchybieniem warsztatu historycznego.

Nie jest to z pewnością książka historyczna. Zamiast obiektywnego opisu, mamy do czynienia z ideologicznym pamfletem, który próbuje wybielić postać Dzierżyńskiego i usprawiedliwić jego zbrodnie. Autorka zamiast dążyć do prawdy, posługuje się manipulacją i selektywnym doborem faktów.

Ostatecznie, Frołow pomija milczeniem psychopatyczne cechy charakteru Dzierżyńskiego i jego osobisty udział w mordowaniu ofiar. Jego bezwzględność, fanatyzm i brutalność są dobrze udokumentowane, jednak w książce są one marginalizowane lub wręcz ignorowane. To poważne zaniechanie, które zafałszowuje obraz tej kontrowersyjnej postaci.

Podsumowując, książka Sylwii Frołow "Feliks Dzierżyński. Miłość i rewolucja. Biografia intymna" nie jest rzetelną pracą historyczną, ale raczej ideologiczną próbą rehabilitacji jednej z najbardziej mrocznych postaci w historii rewolucji bolszewickiej. Autorka świadomie ignoruje fakty, minimalizuje zbrodnie i dehumanizuje ofiary, co sprawia, że książka ta nie zasługuje na miano obiektywnej biografii.

451 użytkowników ma tytuł Feliks Dzierżyński. Miłość i rewolucja. Biografia intymna na półkach głównych
102 użytkowników ma tytuł Feliks Dzierżyński. Miłość i rewolucja. Biografia intymna na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Feliks Dzierżyński. Miłość i rewolucja. Biografia intymna

Sylwia Frołow Feliks Dzierżyński. Miłość i rewolucja. Biografia intymna Zobacz więcej