Życie jest gdzie indziej

- Život je jinde
- 2013-11-20
- 2013-11-20
- Jacek Illg
Historia, w której polityka, poezja, miłość i ludzkie pragnienia łączą się ze sobą w lekkiej narracji pełnej subtelnego dowcipu i nostalgii.
Jaromil przyszedł na świat jako poeta – owoc młodzieńczej miłości i niechcianej przez ojca ciąży, jako niepowtarzalny dowód i wynik matczynej miłości. Od najmłodszych lat rysuje i pisze w przekonaniu, że to co robi, przyciąga uwagę innych. Kundera czyni ze swojego bohatera uniwersalny portret młodego artysty. Kiedy Jaromil próbuje uciec, tworzy, kocha i pragnie sławy, to samo w różnych momentach historii robią Rimbaud, Lermontow, Byron czy Shelley. Jaromil jako poeta staje się każdym z nich – życie Jaromila jest dla Kundery okazją, by zmierzyć się z młodością liryczną, pełną ideałów, gwałtownych uczuć i zmarnowanych nadziei.
Kup Życie jest gdzie indziej w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Życie jest gdzie indziej
3215 użytkowników ma tytuł Życie jest gdzie indziej na półkach głównych- Przeczytane 1 808
- Chcę przeczytać 1 350
- Literatura czeska 28
- Literatura piękna 10
- Milan Kundera 9
- Czechy 8

Opinie i dyskusje o książce Życie jest gdzie indziej
🪞🖋️ Młodość, poezja i złudzenie wielkości — Kundera znów pisze lekko, a trafia głęboko 🖋️🪞
⭐ Moja ocena: 8/10 — kolejny Kundera, który mnie nie zawiódł. To nie jest proza, która od razu rzuca czytelnika na kolana, tylko taka, która sączy się własnym rytmem, spokojnie prowadzi, a prawdziwą nagrodę daje chwilę później. U mnie znowu zadziałało to samo: najpierw „bardzo dobre”, a dopiero po czasie „nie, jednak znakomite”.
🧒 Poeta bardziej wymyślony niż prawdziwy 🧒
Najciekawsze jest tu dla mnie to, jak Kundera rozbiera mit młodego poety i młodzieńczej wyjątkowości. Jaromil nie jest tylko wrażliwcem ani romantycznym bohaterem — to człowiek uwikłany we własne wyobrażenie o sobie, w pozę, w potrzebę wielkości i zachwyt własną wyjątkowością. I właśnie dlatego ta powieść jest tak celna: mówi nie tylko o poezji, ale o młodości, która bardzo chce być wzniosła, a bywa śmieszna, okrutna i niedojrzała.
👩👦 Matka, zależność i duszność 👩👦
Bardzo mocno działa też relacja z matką — lepka, duszna, trudna do przecięcia. Kundera świetnie pokazuje, jak z takich więzi nie rodzi się wolność, tylko człowiek rozpięty między buntem a zależnością. Pod historią o poecie cały czas pulsuje więc opowieść o niedojrzałości przebranej za wielkie słowa.
🎭 Ironia, która nie niszczy, tylko obnaża 🎭
To, co u Kundery lubię najbardziej, znów działa bez pudła: lekkość połączona z chłodnym dystansem. On nie moralizuje, nie rozkrzykuje sensów, tylko delikatnie podcina złudzenia i pozwala czytelnikowi samemu zobaczyć, ile w poetyckości jest próżności, ile w idealizmie naiwności, a ile zwykłego ludzkiego zagubienia.
🕯️ Książka, która rośnie po lekturze 🕯️
I chyba właśnie za to cenię Kunderę najmocniej. Ta proza nie zawsze działa od razu z pełną siłą. Ona zostaje, wraca, dojrzewa w głowie. Człowiek kończy książkę i myśli: „tak, bardzo dobra”. A potem po jakimś czasie dochodzi do niego, że było w tym coś więcej — styl, refleksja, ironia i to trudne do uchwycenia literackie echo, które zostaje na dłużej.
✍️ Kolejny Kundera, który nie zawiódł poziomem. Znakomity styl, lekki dystans, dużo pod spodem i ten rzadki efekt, kiedy książka po przeczytaniu staje się jeszcze lepsza niż w trakcie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⭐ Moja ocena: 8/10 — kolejny Kundera, który mnie nie zawiódł. To nie jest proza, która od razu rzuca czytelnika na kolana, tylko taka, która sączy się własnym rytmem, spokojnie prowadzi, a prawdziwą nagrodę daje chwilę później. U mnie znowu zadziałało to samo: najpierw „bardzo...
7.5
7.5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy Milan Kundera pisał „Życie jest gdzie indziej”, nie tworzył jedynie powieści o dojrzewaniu w cieniu totalitaryzmu. Stworzył bezlitosną, niemal chirurgiczną wiwisekcję „postawy lirycznej” – tego szczególnego rodzaju niedojrzałości, która każe mylić poezję z krwią, a metaforę z wyrokiem śmierci. To książka bolesna, ironiczna i przerażająco aktualna, demaskująca mechanizmy, które zmieniają wrażliwych idealistów w sługusów opresji.
Poeta w objęciach ideologii
Głównym bohaterem powieści jest Jaromil – młody mężczyzna, który „urodził się, by zostać poetą”. Poznajemy go od momentu poczęcia, śledząc toksyczną, duszną relację z matką, która projektuje na niego własne niespełnione ambicje. Jaromil dorasta w przekonaniu o swojej wyjątkowości, a jego wkraczanie w dorosłość zbiega się z przejęciem władzy w Czechosłowacji przez komunistów w 1948 roku.
Kundera genialnie pokazuje, jak liryzm łączy się z rewolucją. Dla Jaromila stalinizm nie jest systemem politycznym – jest estetyką. To wielki, płonący marsz ku przyszłości, w którym indywidualne cierpienie nie ma znaczenia, a liczy się tylko czystość idei. Autor stawia tezę, że poezja i totalitaryzm karmią się tym samym: absolutem, brakiem dystansu i niezdolnością do ironii.
Mit młodości i jej okrucieństwo
Tytułowe „życie jest gdzie indziej” to hasło zapożyczone od Rimbauda, które stało się sloganem paryskich studentów w 1968 roku. Kundera jednak używa go ironicznie. Dla Jaromila prawdziwe życie zawsze toczy się „tam” – na barykadach, w wielkich czynach, w tragicznych miłościach. To wieczne nienasycenie popycha go do czynów haniebnych.
Najbardziej wstrząsającym elementem książki jest ukazanie okrucieństwa młodości. Jaromil, w imię lirycznej autentyczności i rewolucyjnej czujności, jest zdolny do zdrady najbliższych osób. Kundera odziera młodość z jej tradycyjnego nimb u niewinności, pokazując ją jako wiek bezwzględny, bo pozbawiony doświadczenia i empatii, która rodzi się dopiero z poczucia własnej śmiertelności i błędów.
Styl: Ironia jako narzędzie ratunkowe
Styl Kundery w tej powieści jest unikalny. Autor występuje jako narrator-filozof, który co chwila przerywa akcję, by rzucić złośliwy komentarz lub porównać losy Jaromila do wielkich poetów przeszłości: Shelley’a, Byrona czy Rimbauda. To zestawienie jest kluczowe – Kundera sugeruje, że gdyby ci geniusze żyli w czasach terroru, ich „poetycka gorączka” mogłaby doprowadzić ich do tych samych moralnych upadków co Jaromila.
Ironia Kundery nie służy jednak tylko wyśmiewaniu bohatera. Jest ona formą intelektualnej higieny. W świecie, gdzie wielkie słowa służą do maskowania małych zbrodni, dystans narratora staje się jedyną przestrzenią wolności.
Podsumowanie: Lustro dla czytelnika
„Życie jest gdzie indziej” to lektura niewygodna. Kundera zmusza nas do zadania sobie pytania: ile razy my sami uciekaliśmy w „liryzm”, by nie widzieć prozy życia? Ile razy woleliśmy piękną ideę od skomplikowanego, niedoskonałego człowieka?
To nie jest tylko rozrachunek z czechosłowackim komunizmem. To uniwersalne ostrzeżenie przed każdym radykalizmem, który karmi się egzaltacją. Jaromil umiera nie jako bohater, ale jako postać tragikomiczna, uduszona przez własny narcyzm i duszność matczynej miłości. Kundera mistrzowsko udowadnia, że prawdziwe życie nie jest „gdzie indziej” – jest tu i teraz, w całej swojej nieforemnej, mało poetyckiej złożoności.
Kiedy Milan Kundera pisał „Życie jest gdzie indziej”, nie tworzył jedynie powieści o dojrzewaniu w cieniu totalitaryzmu. Stworzył bezlitosną, niemal chirurgiczną wiwisekcję „postawy lirycznej” – tego szczególnego rodzaju niedojrzałości, która każe mylić poezję z krwią, a metaforę z wyrokiem śmierci. To książka bolesna, ironiczna i przerażająco aktualna, demaskująca...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeoczyłeś coś poeto.
Nie mam Ci tego za złe.
Przecież to zwyczajne, powtarzalne, może nawet śmieszne, choć bywa w skutkach tragiczne.
Dążyłeś do ideału, nowego, surrealnego, potem przez przypadek zrozumiałego jednak dla mas, na granicy snu i przebudzenia, na granicy dojrzałości uwięzionej w niespełnionej kobiecie matce, w poezji, która dla życia wsparciem w zamierzeniu wzniosłym w Twoich przekonaniach była, w rzeczywistości w konflikcie z nim wiecznym pozostawała.
Myślisz że to oryginalne?
Nie, to naśladujące. Prawdziwe życie toczy się gdzie indziej.
Stresująca proza. Jednak dałam się jej ponieść.
Przeoczyłeś coś poeto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mam Ci tego za złe.
Na wstępie. Wielki to żal, że wydawnictwo W.A.B tak drastycznie i bez gustu zmieniło szatę graficzną na nowych wydaniach Kundery.
Mimo uwielbienia dla tytułu, ja się nie spodziewałem, że ta opowieść, ta wiwisekcja, analiza, ten proces, będzie tak pieczołowicie, wiarygodnie i trafnie skomponowany. Jest to już któraś z powieści Kundery, która przechodzi przez moje ręce i krótko rzecz ujmując, traktowałem go przede wszystkim jak pisarza, piszącego przede wszystkim lekko, humorystycznie, sarkastycznie może, inteligentnie, obyczajowo, ale bardziej to traktowałem jako pewnego rodzaju zręczne kuglarstwo. Tą powieścią mi zdecydowanie zaimponował i przekonał, że pod tym kuglarstwem i skrzętnie budowanymi związkami przyczynowo-skutkowymi, kryje się wielka literatura. Bo bohaterowie Kundery są koniecznościami, a nie aktorami na scenie teatralnej z ustalonymi rolami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo do meritum. Tytuł tejże powieści urzekał i kusił mnie już od dawna. Kundera jest geniuszem kwitowania swoich powieści tak trafnie i poetycko opisującymi zawartą w nich treść. A może to się odbywa na odwrót? Może.
Mimo uwielbienia dla tytułu,...
Milan Kundera w powieści „Życie jest gdzie indziej” tworzy przejmujący portret młodego poety Jaromila, którego życie, choć z pozoru ukierunkowane ku artystycznemu spełnieniu, w istocie stanowi studium wewnętrznej alienacji i psychicznego zniewolenia. To powieść nie tyle o poezji, co o destrukcyjnym micie artysty, który nigdy nie dojrzewa — ani twórczo, ani emocjonalnie. Kundera ukazuje Jaromila jako kogoś uwięzionego w swojej wyobraźni, w „pięknych” ideologiach, ale nade wszystko — w relacji z dominującą matką.
Anima i cień matki
Z perspektywy psychologii głębi Carla Gustava Junga, Jaromil stanowi przykład jednostki z silnie zniekształconym rozwojem animy — wewnętrznego, kobiecego aspektu psyche, który w mężczyźnie odpowiada za intuicję, emocjonalność i zdolność do głębokiej relacji z kobietą. Jung twierdził, że prawidłowy rozwój animy wymaga oddzielenia jej od obrazu matki. W przypadku Jaromila to się nigdy nie dzieje.
Jaromil nie tylko nie emancypuje się spod wpływu matki — on wręcz tworzy z nią niemal symbiotyczny związek. Matka nieustannie kształtuje jego tożsamość, podsyca jego narcystyczne wyobrażenia o własnej wyjątkowości, manipuluje jego emocjami i kontroluje jego relacje. W efekcie anima Jaromila zostaje „skolonizowana” przez matczyną postać — staje się ona wewnętrzną tyranką zamiast przewodniczką ku dojrzałości.
Projekcja animy: rudowłosa dziewczyna
Moment, w którym Jaromil zakochuje się w rudowłosej dziewczynie, wydaje się być szansą na prawdziwe spotkanie z Innym — na wyjście poza siebie i nawiązywanie relacji jako autonomiczna jednostka. Jednak i tutaj dochodzi do mechanizmu projekcji, opisanego przez Junga: mężczyzna, który nie zintegrował swojej animy, projektuje ją na zewnętrzną kobietę, nie widząc w niej realnej osoby, lecz tylko własne fantazje i lęki.
Rudowłosa dziewczyna zostaje obdarzona przez Jaromila cechami, których on sam nie rozumie ani nie kontroluje: staje się dla niego nieprzenikniona, niezależna, a przez to groźna. Kiedy dziewczyna zaczyna się od niego oddalać, Jaromil przeżywa to jako zdradę, nie potrafiąc znieść konfrontacji z kobiecością jako czymś realnym, nieidealnym i poza jego kontrolą. Jego miłość szybko przekształca się w potrzebę dominacji i karania — to nie kobieta zostaje odrzucona, ale jego własny cień, którego nie potrafi zintegrować.
Artysta jako dziecko totalitaryzmu
Psychologiczna analiza postaci Jaromila łączy się z politycznym wymiarem powieści. Kundera subtelnie ukazuje, jak niedojrzała jednostka, niezdolna do autentycznego kontaktu z własnym wnętrzem, łatwo staje się podatna na ideologie. Jaromil, uciekając od wewnętrznego chaosu, znajduje fałszywe poczucie tożsamości w roli „poety rewolucji”, stając się ostatecznie narzędziem opresyjnego systemu. Nieprzepracowana relacja z matką, zniekształcona anima, niemożność miłości — wszystko to prowadzi do moralnej katastrofy.
Podsumowanie
„Życie jest gdzie indziej” to powieść boleśnie prawdziwa — nie tylko jako krytyka konformizmu i pustej ideowości, ale jako intymna diagnoza duszy, która nigdy nie zdołała się zintegrować. Kundera w mistrzowski sposób pokazuje, jak psychologiczne niedojrzałości – szczególnie te związane z zaburzonym obrazem kobiecości i niemożnością odcięcia pępowiny – mogą przerodzić się w życiową katastrofę. Jaromil nie tyle żyje, co odgrywa rolę – a życie, to prawdziwe, zawsze pozostaje „gdzie indziej”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zdradzone testamenty" Milana Kundery to esej, który można uznać za pewien rodzaj osobistego i intelektualnego dziennika przemyśleń o kulturze, literaturze, muzyce, pamięci i zdradzie. Kunderę ten zbiór esejów ukazuje jako filozofa i bezkompromisowego obrońcę autonomii sztuki.
Autor w tej książce analizuje twórczość takich gigantów kultury jak Franz Kafka, Flaubert, Rabelais, Stravinsky. Jednak zamiast klasycznej krytyki literackiej autor wchodzi głęboko w zagadnienia związane z tożsamością artysty, pamięcią kulturową oraz interpretacją dzieła po jego śmierci.
Centralnym motywem książki jest „zdrada testamentu” – metafora opisująca sytuację, w której dzieło artysty zostaje wypaczone przez późniejsze interpretacje, ideologie czy cenzurę. W sposób pasjonujący ukazuje, jak potomni potrafią zdradzić sens dzieła, przystosowując je do własnych potrzeb i czasów, często wypaczając jego pierwotny zamysł.
W centrum książki znajduje się pytanie o autonomię dzieła sztuki oraz o prawa autora do decydowania o jego interpretacji. Kundera ostro sprzeciwia się „przejęciu” artysty przez narodowe ideologie. Przykład Kafki jest tutaj szczególnie poruszający: Kundera ukazuje, jak Max Brod – przyjaciel pisarza – uratował jego dzieła przed zniszczeniem.
Kundera staje po stronie wieloznaczności, ironii i gry z formą, broniąc artystów przed koniecznością przypisywania dziełu jednej, obowiązującej wykładni.
Nie ma tu miejsca na zbędne ozdobniki czy rozbudowane narracje. Kundera pisze z jasnością i stanowczością myśliciela, który nie tyle chce przekonać czytelnika, co raczej zmusić go do współmyślenia.
Niektóre fragmenty przybierają formę mini-dialogów, notatek, refleksji podróżnych – przez co tekst nabiera rytmu i wewnętrznej dramaturgii. Autor nie ukrywa swojego emocjonalnego zaangażowania – pisze z gniewem, ironią, ale też z melancholijną troską o dziedzictwo europejskiej kultury.
#recenzja #współpracabarterowa #book
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor w tej książce analizuje twórczość takich gigantów kultury jak Franz Kafka, Flaubert,...
Kolejna już powieść z klasyki literatury współczesnej autorstwa Milana Kundery dotyka wielu nurtujących tematów, i pomimo, że została napisana ponad 50 lat temu w pewnym względzie jeszcze mocniej poraża swoją aktualnością.
Życie jest gdzie indziej to powieść o relacji matki i syna. Autor wiedzie nas od dzieciństwa po dorosłość Jaromila, z matką u boku i bez ojca, który w pewnym momencie znika z ich życia. Jest to relacja o bardzo napiętej strukturze, ekspansywna, zawłaszczająca i nie pozwalająca wpuścić oddech świeżego powietrza. Kiedy się jednak to dzieje jest okupione dużymi wysiłkami i pożogą wyrzutów sumienia. Ponadto autor porusza się po bardzo jemu charakterystycznych tematach stosunków damsko-męskich, opresji państwa komunistycznego, wszechobecnej kontroli i inwazji na prywatność obywateli, ale też wprowadza rolę poety w nowym ustroju i pokazuje jego drogę ku twórczej wolności.
Bardzo ciekawa to powieść, napisana w iście kunderowskim stylu. Bardzo dużo rozmyślań natury egzystencjalnej, przeplata się z prozą dnia codziennego. W centrum świata przedstawionego stoją nadzy bohaterowie odarci ze złudzenia wolności, acz z wachlarzem emocjonalnej burzy, która naznacza całe ich życie. Postaci są pełnowymiarowe i wyraziste, a ich zachowania ulegają pewnej stereotypizacji, jednak jest to również klasyczny zabieg stosowany u Kundery. Ciekawa wiwisekcja czasów, ustroju i postaw. Warto się zapoznać.
Współpraca barterowa/reklamowa z wydawnictwem WAB
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻycie jest gdzie indziej to powieść o relacji matki i syna. Autor wiedzie nas od dzieciństwa po dorosłość Jaromila, z matką u boku i bez ojca, który w...
W książce zaprezentowane zostały wyjątkowo zręcznie związki psychologii głównego bohatera - narcystycznego poety, jego relacji z labilną emocjonalnie matką, utwierdzającej go od kołyski w przekonaniu o własnej wyjątkowości, a wyborami, które doprowadziły go wspólnie osobami z jego najbliższego otoczenia do zguby, a to wszystko na tle szalejącego w Czechosłowacji okresu stalinowskich represji.
Jaromil, wrażliwy chłopak wkraczający dopiero w poważne życie, mimo wykazywania wielkiego talentu i zdolności twórczych, zmaga się z permanentnym kryzysem tożsamości, ciągle oczekując zewnętrznej walidacji swojej wartości. Absolutnie kluczową jednostką w jego życiu jest matka, z którą łączy go niezdrowa, ambiwalentna relacja - z jednej strony, Jaromil od zarania swojej twórczości może liczyć na uznanie i podziw swej matki, wpajającej mu uwielbienie dla własnego talentu, z drugiej jednak strony, nie może się uwolnić od jej wpływu nawet będąc daleko. Również matka, straumatyzowana nieszczęśliwą miłością i utraconymi szansami życiowymi, czyni sobie z syna ukojenie wszelkich nieszczęść i ostateczny cel, nie dając mu przestrzeni na zdrowe i adekwatne do wieku eksplorowanie, uczenie się świata. Wyjątkowo znamienną z tego punktu widzenia jest dla mnie scena dorastającego Jaromila, uciekającego przez plażę od matki, chcącej ręcznikiem okryć go od ciekawskich spojrzeń w trakcie zakładania kąpielówek - komizm sytuacyjny łączy się w jednej chwili z tragizmem tłamszenia dumy i odrębności dojrzewającego młodego mężczyzny przez zachłanną rodzicielkę.
Nie należy się zatem dziwić, że Jaromil, wychowujący się w takiej rodzinie (ojca stracił jeszcze w wieku dziecięcym) wyrośnie na młodzieńca niepewnego swej tożsamości i wartości i wykoncypowany z sukcesów pisarskich kompleks wyższości połączy się w jednej osobie z kompleksem niższości słabej jednostki. W ten właśnie sposób, poprzez ucieczkę w poezję, marzenia, przeżywane nieadekwatnie wzniosłe uczucia, bohater wytwarza w sobie mechanizmy obronne, mające chronić jego słabe ego przed światem zewnętrznym. To też prowadzi go do wsparcia odbywającej się jednocześnie rewolucji komunistycznej, z której potworności nie zdaje sobie jeszcze sprawy. Poświęca też swój talent na ołtarzu przaśnej i mniej wyszukanej sztuki socrealistycznej, co dystansuje go od inspirującej go do tej pory awangardy artystycznej Pragi.
Innym istotnym wątkiem dostrzegalnym w książce, a jednocześnie ściśle związanym z wspomnianymi wyżej, są zmagania głównego bohatera z seksualnością i płcią przeciwną. Jaromil, widzący się w barwach uduchowionego i głęboko czującego człowieka, jest jednocześnie człowiekiem pozbawionym empatii i wyczulenia na emocje drugiej osoby - wszystko sprowadza on ostatecznie do siebie samego. Tak jak brak miłości szybko ewoluuje w nim do postaci niechęci do własnej osoby i kompleksów na temat swej męskości, tak jej pojawienie się rozbudza w nim nieprzebrane pokłady inspiracji twórczej, spełnienia i sprawczości, jednak nie jest w tej sytuacji dojrzały - nie odczytuje potrzeb bliskiej osoby, zaś każdy wyraz pobieżnego choćby sprzeciwu powoduje w nim ogromne wzburzenie i histerię. Kobieta jest dla niego luksusową, ważną, ale jednak zabawką, mającą wypełnić jego luki emocjonalne w dokładnie taki sposób i w takim momencie, jak tego oczekuje.
Na zakończenie wszystkie wątki łączą się harmonijnie, odsłaniając jednak brzydką, okrutną prawdę o Jaromilu, jego świecie i tym, co z niego pozostaje. Czy warto przeczytać tę książkę? Bez wątpienia - jest to wybitne studium psychologiczne słabości jednostki w obliczu dysfunkcyjnego wychowania i trudności z emocjonalną akomodacją do samodzielnego życia, a jednocześnie wybitne studium wyzyskania wybitnej, acz osłabionej wewnętrznie jednostki przez brutalny reżim komunistyczny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tozłożoność ludzkiej natury to motyw ciasno trzymający w ryzach dynamikę powieści „życie jest gdzie indziej”. rządzący nią główni bohaterowie - matka i jej jedyny syn wychowany w przeświadczeniu o własnej wyjątkowości - mierzą się nie tylko z opresyjnością własnych uczuć i decyzji, ale również rozgałęziającego się komunistycznego systemu.
życiorys dorastającego mężczyzny staje się w tym przypadku swoistą mapą młodości i przenikających ją, a momentami wręcz zżerających zależności. podróż trwa tu od bezwarunkowej matczynej miłości, przez pierwsze fascynacje romantyczne, niespełnione ambicje, aż po politykę i nierozerwalnie związaną z nią rewolucję. to powieść rozkładająca dorastanie na kilka aspektów - nie tylko osobisty, ale i artystyczny i wspólnotowy. młody poeta, mówiący „sprawdzam” słuchanym od maleńkości pochwałom zderza się boleśnie nie tylko z rzeczywistością, ale również z pojęciem tożsamości i prawdy.
owo starcie skutkuje pogłębiającym się poczuciem osaczenia, niesprawiedliwości i podejrzliwości, z których kręgu coraz trudniej się wydostać. poezja zaś, dotychczas stanowiąca wyraz buntu, indywidualizmu i podmiotowości, okazuje się narzędziem złudzenia. byłaby to powieść absolutnie wrażliwa, gdyby każde skinienie bohatera nie musiało prowadzić do nachalnego i miałkiego erotyzmu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tożyciorys dorastającego mężczyzny...