Życie jest gdzie indziej

Život je jinde
2013-11-20
2013-11-20
Jacek Illg
Historia, w której polityka, poezja, miłość i ludzkie pragnienia łączą się ze sobą w lekkiej narracji pełnej subtelnego dowcipu i nostalgii.

Jaromil przyszedł na świat jako poeta – owoc młodzieńczej miłości i niechcianej przez ojca ciąży, jako niepowtarzalny dowód i wynik matczynej miłości. Od najmłodszych lat rysuje i pisze w przekonaniu, że to co robi, przyciąga uwagę innych. Kundera czyni ze swojego bohatera uniwersalny portret młodego artysty. Kiedy Jaromil próbuje uciec, tworzy, kocha i pragnie sławy, to samo w różnych momentach historii robią Rimbaud, Lermontow, Byron czy Shelley. Jaromil jako poeta staje się każdym z nich – życie Jaromila jest dla Kundery okazją, by zmierzyć się z młodością liryczną, pełną ideałów, gwałtownych uczuć i zmarnowanych nadziei.

Kup Życie jest gdzie indziej w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Życie jest gdzie indziej

Oceny książki Życie jest gdzie indziej

Opinie i dyskusje o książce Życie jest gdzie indziej

🪞🖋️ Młodość, poezja i złudzenie wielkości — Kundera znów pisze lekko, a trafia głęboko 🖋️🪞

⭐ Moja ocena: 8/10 — kolejny Kundera, który mnie nie zawiódł. To nie jest proza, która od razu rzuca czytelnika na kolana, tylko taka, która sączy się własnym rytmem, spokojnie prowadzi, a prawdziwą nagrodę daje chwilę później. U mnie znowu zadziałało to samo: najpierw „bardzo dobre”, a dopiero po czasie „nie, jednak znakomite”.

🧒 Poeta bardziej wymyślony niż prawdziwy 🧒

Najciekawsze jest tu dla mnie to, jak Kundera rozbiera mit młodego poety i młodzieńczej wyjątkowości. Jaromil nie jest tylko wrażliwcem ani romantycznym bohaterem — to człowiek uwikłany we własne wyobrażenie o sobie, w pozę, w potrzebę wielkości i zachwyt własną wyjątkowością. I właśnie dlatego ta powieść jest tak celna: mówi nie tylko o poezji, ale o młodości, która bardzo chce być wzniosła, a bywa śmieszna, okrutna i niedojrzała.

👩‍👦 Matka, zależność i duszność 👩‍👦

Bardzo mocno działa też relacja z matką — lepka, duszna, trudna do przecięcia. Kundera świetnie pokazuje, jak z takich więzi nie rodzi się wolność, tylko człowiek rozpięty między buntem a zależnością. Pod historią o poecie cały czas pulsuje więc opowieść o niedojrzałości przebranej za wielkie słowa.

🎭 Ironia, która nie niszczy, tylko obnaża 🎭

To, co u Kundery lubię najbardziej, znów działa bez pudła: lekkość połączona z chłodnym dystansem. On nie moralizuje, nie rozkrzykuje sensów, tylko delikatnie podcina złudzenia i pozwala czytelnikowi samemu zobaczyć, ile w poetyckości jest próżności, ile w idealizmie naiwności, a ile zwykłego ludzkiego zagubienia.

🕯️ Książka, która rośnie po lekturze 🕯️

I chyba właśnie za to cenię Kunderę najmocniej. Ta proza nie zawsze działa od razu z pełną siłą. Ona zostaje, wraca, dojrzewa w głowie. Człowiek kończy książkę i myśli: „tak, bardzo dobra”. A potem po jakimś czasie dochodzi do niego, że było w tym coś więcej — styl, refleksja, ironia i to trudne do uchwycenia literackie echo, które zostaje na dłużej.

✍️ Kolejny Kundera, który nie zawiódł poziomem. Znakomity styl, lekki dystans, dużo pod spodem i ten rzadki efekt, kiedy książka po przeczytaniu staje się jeszcze lepsza niż w trakcie.

7.5

7.5

Kiedy Milan Kundera pisał „Życie jest gdzie indziej”, nie tworzył jedynie powieści o dojrzewaniu w cieniu totalitaryzmu. Stworzył bezlitosną, niemal chirurgiczną wiwisekcję „postawy lirycznej” – tego szczególnego rodzaju niedojrzałości, która każe mylić poezję z krwią, a metaforę z wyrokiem śmierci. To książka bolesna, ironiczna i przerażająco aktualna, demaskująca mechanizmy, które zmieniają wrażliwych idealistów w sługusów opresji.

Poeta w objęciach ideologii
Głównym bohaterem powieści jest Jaromil – młody mężczyzna, który „urodził się, by zostać poetą”. Poznajemy go od momentu poczęcia, śledząc toksyczną, duszną relację z matką, która projektuje na niego własne niespełnione ambicje. Jaromil dorasta w przekonaniu o swojej wyjątkowości, a jego wkraczanie w dorosłość zbiega się z przejęciem władzy w Czechosłowacji przez komunistów w 1948 roku.

Kundera genialnie pokazuje, jak liryzm łączy się z rewolucją. Dla Jaromila stalinizm nie jest systemem politycznym – jest estetyką. To wielki, płonący marsz ku przyszłości, w którym indywidualne cierpienie nie ma znaczenia, a liczy się tylko czystość idei. Autor stawia tezę, że poezja i totalitaryzm karmią się tym samym: absolutem, brakiem dystansu i niezdolnością do ironii.

Mit młodości i jej okrucieństwo
Tytułowe „życie jest gdzie indziej” to hasło zapożyczone od Rimbauda, które stało się sloganem paryskich studentów w 1968 roku. Kundera jednak używa go ironicznie. Dla Jaromila prawdziwe życie zawsze toczy się „tam” – na barykadach, w wielkich czynach, w tragicznych miłościach. To wieczne nienasycenie popycha go do czynów haniebnych.

Najbardziej wstrząsającym elementem książki jest ukazanie okrucieństwa młodości. Jaromil, w imię lirycznej autentyczności i rewolucyjnej czujności, jest zdolny do zdrady najbliższych osób. Kundera odziera młodość z jej tradycyjnego nimb u niewinności, pokazując ją jako wiek bezwzględny, bo pozbawiony doświadczenia i empatii, która rodzi się dopiero z poczucia własnej śmiertelności i błędów.

Styl: Ironia jako narzędzie ratunkowe
Styl Kundery w tej powieści jest unikalny. Autor występuje jako narrator-filozof, który co chwila przerywa akcję, by rzucić złośliwy komentarz lub porównać losy Jaromila do wielkich poetów przeszłości: Shelley’a, Byrona czy Rimbauda. To zestawienie jest kluczowe – Kundera sugeruje, że gdyby ci geniusze żyli w czasach terroru, ich „poetycka gorączka” mogłaby doprowadzić ich do tych samych moralnych upadków co Jaromila.

Ironia Kundery nie służy jednak tylko wyśmiewaniu bohatera. Jest ona formą intelektualnej higieny. W świecie, gdzie wielkie słowa służą do maskowania małych zbrodni, dystans narratora staje się jedyną przestrzenią wolności.

Podsumowanie: Lustro dla czytelnika
„Życie jest gdzie indziej” to lektura niewygodna. Kundera zmusza nas do zadania sobie pytania: ile razy my sami uciekaliśmy w „liryzm”, by nie widzieć prozy życia? Ile razy woleliśmy piękną ideę od skomplikowanego, niedoskonałego człowieka?

To nie jest tylko rozrachunek z czechosłowackim komunizmem. To uniwersalne ostrzeżenie przed każdym radykalizmem, który karmi się egzaltacją. Jaromil umiera nie jako bohater, ale jako postać tragikomiczna, uduszona przez własny narcyzm i duszność matczynej miłości. Kundera mistrzowsko udowadnia, że prawdziwe życie nie jest „gdzie indziej” – jest tu i teraz, w całej swojej nieforemnej, mało poetyckiej złożoności.

3215 użytkowników ma tytuł Życie jest gdzie indziej na półkach głównych
489 użytkowników ma tytuł Życie jest gdzie indziej na półkach dodatkowych

Milan Kundera
Czeski i francuski pisarz i eseista znany przede wszystkim jako autor „Nieznośnej lekkości bytu”. Od grudnia 2009 honorowy obywatel miasta Brna. Jego pierwszy utwór, „Żart” był satyrą na życie w komunistycznej Czechosłowacji. Ze względu na krytykę wobec sowieckiej interwencji w 1968 roku dzieła Kundery trafiły na czarną listę. Pisarz w 1975 roku wyemigrował do Francji. Tam opublikował „Księgę śmiechu i zapomnienia”, która opisuje różnorodne sposoby opozycji Czechów wobec Sowietów. W 1984 roku opublikował swoje najbardziej znane dzieło, pod tytułem „Nieznośna lekkość bytu”. Opowiada ono o losie małżeństwa, któremu przychodzi wieść życie w Pradze w okresie Praskiej Wiosny. W 1988 roku Philip Kaufman dokonał ekranizacji tej książki, która okazała się sukcesem. Kundera nie był jednak z niej zadowolony, od tego momentu nie wyraził już zgody na przeniesienie żadnego swojego dzieła na ekran. W 1990 roku wydał „Nieśmiertelność”, ostatnią swoją powieść napisaną w języku czeskim, w której nad elementem politycznym przeważa element filozoficzny. Kundera nie jest uważany za pisarza politycznego. Wątki polityczne, znane z jego wczesnych dzieł, znikają z czasem na rzecz rozważań filozoficznych. Jego styl, inspirowany dziełami Nietzschego, daje się także odczuć u pisarzy młodego pokolenia. Jego prace często odnoszą się do muzyki, Kundera zabiera też głos w sprawie czeskiego folku. Prace tego pisarza były tłumaczone na wiele języków, takich jak angielski, niemiecki, hiszpański, grecki czy polski.

Czytelnicy Życie jest gdzie indziej przeczytali również

Księga śmiechu i zapomnienia Milan Kundera
Księga śmiechu i zapomnienia
Milan Kundera
🖤 Pamięć, ciało i śmiech — z ciemnym dnem 🖤 ⭐ Moja ocena: 7/10 — bardzo dobry Kundera: krótszy, bardziej poszatkowany, ale nadal uderzająco jego. To książka, w której polityka miesza się z intymnością, pamięć z pożądaniem, a cielesność nie służy taniej erotyce, tylko obnażaniu człowieka. Jest tu to, co u Kundery lubię najbardziej: lekkość formy, pod którą cały czas pracuje ciężar myśli. 🧠 Tu nawet wspomnienia są podejrzane 🧠
 Najmocniejsze jest dla mnie to, że Kundera nie pisze po prostu o pamięci, tylko o tym, jak człowiek sam fałszuje własną przeszłość. Od słynnej fotografii z Gottwaldem i znikającym Clementisem po Mirka, który chce odzyskać stare listy, żeby wyretuszować własną przeszłość — wszędzie chodzi o to samo: nie tylko władza wymazuje ludzi, my też robimy to sobie nawzajem i samym sobie. I właśnie tu Kundera trafia najmocniej: polityka okazuje się tylko większym lustrem dla prywatnych małości. 💋 Cielesność nie rozpala tu zmysłów, tylko rozsadza złudzenia 💋
 To jedna z tych książek, w których erotyka jest bardziej „erotyką umysłu” niż ciała, choć ciało jest stale obecne. Pożądanie miesza się tu ze wstydem, upokorzeniem, pychą, śmiesznością i potrzebą bycia zapamiętanym. U Kundery człowiek nie bywa nagi dlatego, że jest wolny, tylko dlatego, że w nagości często najłatwiej wychodzi na jaw jego słabość. I właśnie dlatego te sceny zostają w głowie — nie jako zmysłowe, lecz jako przenikliwe. 🎭 Śmiech u Kundery bywa groźniejszy niż rozpacz 🎭
 Bardzo mocno działa też to, jak ta książka przechodzi od ironii do czegoś niemal dusznego i sennego — zwłaszcza w wątku Tarniny, gdzie pamięć o zmarłym i o własnej przeszłości, zapomnienie oraz dziecięco-okrutny świat zaczynają układać się w niemal koszmarną przypowieść. 🖋️ Sedno 🖋️
 To nie jest Kundera najbardziej monumentalny, ale bardzo esencjonalny. Pełen gry, inteligencji, ironii i tej jego szczególnej zdolności, by o historii, pożądaniu i pamięci pisać tak, jakby wszystko działo się jednocześnie w łóżku, w głowie i w polityce. Krótsza forma, a nadal bardzo dużo zostaje.
Endryou Poczopko - awatar Endryou Poczopko
ocenił na71 miesiąc temu
Jeśli zimową nocą podróżny Italo Calvino
Jeśli zimową nocą podróżny
Italo Calvino
Zaczyna się od premiery... nowej książki Itala Calvino "Jeśli zimową nocą podróżny". Egzemplarz jest jednak felerny, urywa się w punkcie kulminacyjnym. Czytelnik próbuje zatem wymienić go na nowy. Odkrywa nieświadomie nową, ukrytą dotąd powieść, która ponownie urywa się w zenicie. Śledzimy tak pogoń Czytelnika i Czytelniczki za sekretami powieści 10 razy odkrywając coraz to nowe historie zawarte w - jak się okazuje - nieistniejących woluminach. Przezabawna gra konwenansami literackimi pełna autoodniesień i ironii. Calvino był mistrzem krótkiej formy. Wątek główny tej powieści szkatułkowej to sznurek, na który jak paciorki autor ponawlekał różne scenki, mniej lub bardziej rodzajowe i gatunkowe - kryminał, dramat, romans. Skojarzenie z Borgesem, czy "Ćwiczeniami stylistycznymi" Queneau'a jest nieprzypadkowe. Motyw powieści urwanej w połowie odczytuję jako reintepretację "wiecznego powrotu", ciągłego odkrywania jednej i tej samej księgi w każdej kolejnej przeczytanej. Początek każdej książki to też ten moment, który nas do niej przyciąga, jest to moment, gdy podświadomie wyrabiamy sobie o niej opinię i najlepiej zapamiętujemy. Jak twierdzi pisarz w jednej z fikcyjnych opowieści "Urzeka mnie początek, który stwarza niewyczerpane, wielorakie możliwości dalszego prowadzenia akcji, przekonuję się, że nie ma nic lepszego nad konwencjonalne rozpoczęcie utworu, nic lepszego od wstępu, po którym można spodziewać się wszystkiego i niczego".
Borowik - awatar Borowik
Trzy dłuższe historie Sławomir Mrożek
Trzy dłuższe historie
Sławomir Mrożek
Mrożka polecam zawsze, tak jest również z "Trzy Dłuższe Historie", jednak w przypadku tej książki polecenie jest raczej węższe, bo polecam ją głownie osobom, które Mrożka lubią i wiedzą czego oczekują w jego opowieściach. Tutaj to dostaną, chociaż w nieco mniejszej dawce "Mrożkowości". Forma pomiędzy typowym Mrożkowym opowiadaniem liczącym kilka stron, a dłuższym utworem, jak dowolny jego dramat, niestety nie do końca do niego pasuje, nie pozwala mu w pełni rozwinąć skrzydeł, przynajmniej w moich oczach. Nie oznacza to, że te trzy opowiadania są złe, tak czy siak dobrze się przy nich bawiłem, po prostu czegoś zabrakło, bym mógł się nimi zachwycać tak, jak innymi dziełami uwielbianego autora. Osoby, które chcą dowiedzieć się za co kochamy Sławomira Mrożka, niekoniecznie się tego dowiedzą z tej pozycji, najwyżej dostaną pewną namiastkę. Takim osobom, z rzeczy dostępnych na rynku, najbardziej na początek polecam: - W przypadku opowiadań zbiory "Artysta" i "Czekoladki dla prezesa" zawierające krótkie, świetne opowiadania pokazujące pełnie uwielbianej przeze mnie "Mrożkowości" do pochłonięcia w 5-10 minut/opowiadanie. - W przypadku dłuższych form, jako pierwsza myśl oczywiście przychodzi najszerzej znane "Tango", choć w moim sercu jeszcze wyżej znajdują się przegenialne "Policja" i "Emigranci" - Obecnie w wielu teatrach w Polsce grana jest sztuka "Ambasador", którą gorąco polecam. Przed wybraniem się na nią drugi raz powstrzymał mnie tylko kompletny brak czasu w terminie, kiedy ją u mnie grali. Mam ogromną nadzieję, że ukaże się więcej wznowień Mrożka, bo obecnie w sprzedaży występuje tylko mała część jego książek, a dostanie większości graniczy z cudem. Noir Sur Blanc, liczę na was!
Piotr - awatar Piotr

Cytaty z książki Życie jest gdzie indziej

Nie ma nic piękniejszego niż chwile przed podróżą, chwile, gdy jutrzejszy horyzont przychodzi nas odwiedzić i dać nam swoje obietnice.

Milan Kundera Życie jest gdzie indziej Zobacz więcej

Myślicie, że przeszłość, ponieważ już się stała, jest ukończona i niezmienna? Ależ nie, jej odzienie uszyte jest z mieniącej się tafty i za każdym razem, gdy się na nią obejrzymy, widzimy ją w innych kolorach.

Rozwiń
Milan Kundera Życie jest gdzie indziej Zobacz więcej

A Jaromil zastanawiał się, jaką wagę właściwie ma jej miłość. Parę tygodni smutku, dobrze. A cóż to w ogóle jest smutek? Trochę złego nastroju, tęsknoty. A cóż to jest tydzień smutku? Nikt przecież nie jest w stanie tęsknić bezustannie. Byłaby smutna przez kilka minut przed południem, kilka minut wieczorem; ile to razem minut? Ile minut smutku waży jej miłość? Na ile minut smutku został wyceniony?

Rozwiń