Niewiedza

- 2003-01-01
- 2005-02-10
- 9788383195780
- Marek Bieńczyk
Irena i Josef. Poza wdowieństwem łączy ich naprawdę wiele: dawna miłość, emigracja i decyzja o wielkim powrocie do ojczyzny po dwudziestu latach banicji. Milan Kundera w mistrzowski sposób splata ze sobą kilka historii z życia swych bohaterów, by przywołać uniwersalną prawdę o wszystkich emigrantach zmuszonych do opuszczenia rodzinnego kraju i skazanych na zapomnienie przez władzę, rodzinę i przyjaciół.
Kup Niewiedza w ulubionej księgarni
Oceny książki Niewiedza
2836 użytkowników ma tytuł Niewiedza na półkach głównych- Przeczytane 1 836
- Literatura czeska 33
- 2020 13
- Literatura piękna 9
- 2022 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niewiedza
Zgrabnie napisana książka, jak zawsze w przypadku Kundery, ale nie porwała mnie. Gdyby nie zakończenie, dałbym wyższą ocenę. Decydujący był wątek Gustafa, który niepotrzebnie został spłycony. Zupełnie, jakby Kundera koniecznie chciał zszokować czytelnika. Mnie to zniesmaczyło, bo nie miało to żadnego uzasadnienia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej książce autor w charakterystyczny dla siebie sposób porusza wiele uniwersalnych tematów, między innymi: tęsknotę, odrzucenie, samotność oraz tytułową niewiedzę. Czy robi to ciekawie? Jak najbardziej. Czy książkę przyjemnie się czyta? Zdecydowanie. Czy ta książka jest dobra? Szczerze mówiąc nie wiem.
Z jednej strony jest bardzo przyjemna i zawiera wiele fascynujących przemyśleń, ale z drugiej jest dość generyczna. Konstrukcje tekstu znam bardzo dobrze z "Nieznośnej lekkości bytu", ale czy to minus? Sam nie wiem, dlatego liczę, że ta opinia będzie pomocna bez jednoznacznej oceny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ jednej strony jest bardzo przyjemna i zawiera wiele fascynujących...
Znakomita, melancholijna i zwarta opowieść o powrocie jako idei, która nie zawsze trzyma kontakt z rzeczywistością, ale za każdym razem wiąże się z niesamowitym walorem emocjonalnym. Mimo niespełna 100+ stron jest naprawdę gęsta, nasycona tym, co najważniejsze. W krótkiej formie jest to kolejne otarcie się o mistrzostwo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to7.5
7.5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🧭🧳 Powrót, który nie jest powrotem (i nostalgia, która boli jak brak danych) 🧳🧭
🌡️ Nastrój: czuły chłód, ironia bez złośliwości, podskórny smutek i to słynne: „aha… więc tak to działa”
🎧 Tryb czytania: spokojnie, w skupieniu – to książka, która nie krzyczy, tylko podmienia ci definicje w głowie
⭐ Ocena ode mnie: 8/10 – klasa, precyzja, mądrość bez napinki; coraz bardziej zostaję fanem Kundery
🧠 Sedno – co tu jest znakomite 🧠
Kundera bierze rzecz niby banalną: powrót po latach. I rozkłada ją na czynniki pierwsze, aż wychodzi prawda niewygodna:
🔹 ludzie nie czekają na ciebie tak, jak sobie wyobrażasz,
🔹 ty nie wracasz do „domu”, tylko do wersji domu, która już nie istnieje,
🔹 a „nostalgia” to nie romans z przeszłością, tylko ból wynikający z niewiedzy: co tam się stało, kim oni są teraz, kim ty jesteś wobec nich.
🧷 Najmocniejszy chwyt 🧷 To jest książka o tym, jak nasze głowy robią nam hollywoodzki montaż: „Wielki Powrót”, wielkie wzruszenie, wielkie pojednanie. A potem rzeczywistość mówi: spokojnie, to tylko twoja narracja. I nagle robi się… bardzo ludzko. I trochę okrutnie.
🎢 Jak Kundera wkręca (bez fajerwerków, a działa) 🎢
🔹 krótkie sceny, mocne puenty, ironia jak skalpel
🔹 filozofia wpleciona tak, że nie czujesz wykładu – czujesz przesunięcie perspektywy
🔹 świetne obserwacje o pamięci: nie jako „archiwum”, tylko jako coś, co się psuje i przepisuje przy każdym odtworzeniu
🪓 Co może uwierać 🪓
To nie jest książka, która „grzeje”. Ona raczej studzi emocje, pokazując, że nawet najbardziej wzniosłe uczucia mają swoją mechanikę. Jeśli ktoś chce czystej melodramy o tęsknocie – może poczuć, że Kundera „zabiera muzykę”. Ja to kupuję, bo on nie zabiera – on stroi instrument.
🧩 Dla kogo 🧩
✅ jeśli lubisz prozę, która jest jednocześnie fabułą i myśleniem
✅ jeśli kręci cię temat: emigracja, tożsamość, pamięć, „kim jestem po latach?”
✅ jeśli cenisz klasę zdania, ironię i precyzję bez napuszenia
❌ jeśli potrzebujesz akcji i wysokich obrotów – tu jest raczej cisza, która pracuje
🪞 Migawka 🪞
To książka, w której człowiek odkrywa, że najbardziej boli nie strata kraju, tylko strata pewności, że kiedykolwiek da się do niego wrócić.
🔚 Finalnie 🔚
Kundera robi rzecz rzadką: nie daje łatwej pociechy, ale daje dokładność. I po tej dokładności zostaje w głowie jedno, bardzo dorosłe pytanie: czy ja tęsknię za miejscem… czy za wersją siebie, której już nie ma?
🧭🧳 Powrót, który nie jest powrotem (i nostalgia, która boli jak brak danych) 🧳🧭
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🎭 Gatunek: powieść filozoficzno-psychologiczna w miniaturze / emigracyjny koncert na dwa głosy
Moje pierwsze „dobry den” z pisarzem czeskim, który pisał na emigracji wypadło bardzo dobrze. Bałam się trochę, bo nazwisko Milan Kundera przewijało mi się od dawna jako autora literatury wymagającej. I taka była „Niewiedza” lecz jednocześnie była bliska człowiekowi i przez to łagodna. Autor porusza temat powrotu do Czech dwóch osób z emigracji w Paryżu i Danii. Wyjazdy za granicę w roku 1968 były spowodowane prześladowaniami systemu. Ludzie uciekali bez nadziei na powrót. Tam gdzie trafiali zakładali własne światy. Czy umożliwienie powrotu wyjdzie im na dobre? Czy każdy pamięta tak samo? Czy chcą słuchać wspomnień o przeszłości? Dlaczego nikt ich nie pyta jak żyli? Czy zostali zapomnieni, pozbawieni pochodzenia?
Autor snuje filozoficzno-egzystencjonalne „co by było gdyby”… być może gdyby dotyczyło jego własnego powrotu?
Prochy Milana Kundery i jego żony zostały „repatriowane” w tym roku do Brna, gdzie się urodził i gdzie chciał powrócić, czego nigdy nie zrobił na stałe. Zajmę się głębiej jego historią. To po lekturze lubię robić najbardziej. Cóż, Panie Kundera, mówię i „sbohem” i „na shledanou”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka, typowo kunderska opowieść o powrocie z emigracji i niemożności odzyskania przeszłości. Autor, jak zawsze, łączy refleksję filozoficzną z analizą relacji męsko-damskich, podszytych erotyzmem i melancholią. „Niewiedza” jest dobra, pełna charakterystycznego klimatu Kundery, ale bez większych fajerwerków – raczej spokojna refleksja niż porywająca historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKapitalna !
Fabuła, splecenie wątków, portrety postaci — wszystko doskonale osadzone w realiach historii, a opisane bezpretensjonalnie i po prostu w punkt.
Mimo, że to opowieść o Czechach i ich doświadczeniach związanych z emigracją i powrotami do kraju po upadku komunizmu — to miałam odczucie, że to o nas — Polakach.
Uniwersalna w ludzkim ujęciu i bardzo prawdziwa opowieść, którą — jak to Kunderę — czyta się szybko i nie chce odłożyć.
Kapitalna !
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś otarł się o emigrację, to świetnie będzie rozumiał jak trafne są przemyślenia Kundery.
To było wow. Czuję, że jest to najbardziej autentyczna powieść tego autora. Polecam każdemu, a najbardziej osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z tym autorem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam książki Milana Kundery i uważam, że "Niewiedza" jest idealna dla osoby, która chce zacząć czytać książki od tego autora.
Jest krótsza od większości jego powieści, ale dorównuje im treścią. Mam typową dla Kundery historie miłości w której tle jak zwykle jest polityka (komunizm, a właściwie jego koniec) , do tego postacie opisane w sposób niezwykle charakterystyczny, coś w stylu profilu psychologicznego napisanego ze zrozumieniem i czułością.
Na koniec mamy finał opowieści który wcale jej nie zamyka, zostawia niedosyt i zachęca do przeczytania kolejnej książki od tego autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest krótsza od większości jego powieści, ale dorównuje im treścią. Mam typową dla Kundery historie miłości w której tle jak zwykle jest polityka (komunizm, a właściwie jego koniec) , do tego postacie opisane w sposób niezwykle...