Medytacja-psychologia jogi w praktyce
- Tedson
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- joga
"Medytacja-psychologia jogi w praktyce" to podręcznik medytacji wyróżniający się bardzo istotną cechą: praktycznością. Swami Ajaya, jeden ze współautorów Jogi i psychoterapii, w charakterystyczny dla siebie sposób łączy tradycję medytacyjną Orientu z dokonaniami współczesnej zachodniej psychologii oraz naszą rodzimą tradycją medytacyjną.
Zamiast skupiać się na skomplikowanych i rozbudowanych opisach technik, przedstawia szereg praktycznych wskazówek, które umożliwią każdemu zarówno nauczenie się od podstaw medytacji, jak i rozwinięcie praktyki - a co najważniejsze, wykorzystanie medytacyjnych osiągnięć
w codziennym życiu - koncentrując się na kilku najistotniejszych technikach. Książka jest też świetnym przewodnikiem sztuki kontrolowania i rozwijania umysłu, która przypadnie do gustu osobom zainteresowanym psychologią.
Innowacyjność, praktyczność i prostota, w połączeniu ze zrozumiałym i przejrzystym językiem wykładu sprawiąją, że książki tej nie może zabraknąć w bibliotece czytelników zainteresowanych jogą, medytacją czy psycholgią.
Oficjalne recenzje
Nie bój się jogi
Śpieszę donieść, zwłaszcza tym, którzy gardzą mainstreamowymi trendami, że joga jest teraz modna. A więc w czasach, gdy dziewczęta z przejęciem wyginają grzbiety na publicznej plaży nad brzegiem Wisły i byle osiedlowa siłownia ma zajęcia jogi w swoim grafiku, czytanie książki "Medytacja. Psychologia jogi w praktyce" nie powinno być obciachem. A jednak. Nie pochwaliłam się przyjaciołom, co czytam. W tramwaju nieco bardziej niż zwykle wyginam okładkę. W pracy chowam do torby zamiast cisnąć między nektarynki, bluzę i "Metro", rozrzucone bezczelnie na krześle nieobecnego kolegi. Nie chcę wyjść na wariatkę przejawiającą skłonności sekciarskie.
Książka Swami Ajaya nie ma jednak nic wspólnego z sekciarstwem. Powiedzmy to sobie szczerze - wielu z nas próbowało medytować. Większość błyskawicznie porzuciła te próby. Możliwe, że oczekiwaliście natychmiastowych efektów lub spektakularnych doznań i odlotów w stan nirwany. Być może próbowaliście medytować w pozycji lotosu i jedynym efektem było uświadomienie sobie własnego niedołęstwa fizycznego. Może zamierzaliście to robić na leżąco, przed snem, który ogarniał was natychmiast po podjęciu tego szczytnego postanowienia? A może próbowaliście powtarzać obcojęzyczne mantry, czując się mniej więcej tak, jakbyście recytowali „ene, due, rike, fake”? Zapewne usiłowaliście nie myśleć o niczym, co skutkowało myśleniem o wszystkim, co tylko istnieje na tym świecie.
Czytelnicy tej książki dowiedzą się, że można to robić w wygodnej, ale nie usypiającej pozycji, używając prostych, znanych fragmentów modlitw lub psalmów albo własnej, odpowiadającej nam afirmacji, obserwując spokojnie przepływające natrętne myśli. Okazuje się też, że aby wynieść dla siebie korzyści z medytacji i uspokoić umysł, nie musicie jeść wyłącznie świeżych owoców, które samy spadły z drzewa, ani wycofać się z aktywnego życia w świecie. W filozofii jogi nie ma miejsca na żaden przymus.
Pozycja (nomen omen) obowiązkowa dla każdego, kto próbuje zacząć i popełnił wszystkie możliwe błędy nowicjusza.
Anna Rycaj
Dlaczego nie przeczytałam tej książki dawno temu? Lepiej później niż wcale.
Rozjaśniło mi się nieco w głowie...
Dlaczego nie przeczytałam tej książki dawno temu? Lepiej później niż wcale.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozjaśniło mi się nieco w głowie...
Niedługa, ale bardzo fajna i treściwa książka. Konkretna i łatwa do zrozumienia. Mnóstwo ciekawych wskazówek i porad, które warto zastosować. Najgorzej znaleźć czas, żeby poświęcić chociaż te 20 minut dziennie... ale warto popracować nad sobą. Bardzo gorąco polecam tę książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo cennych wskazówek. Łatwo się czyta.
Dużo cennych wskazówek. Łatwo się czyta.