Pola
- Replika
- 2012-09-11
- 2012-09-11
- 978-83-7674-195-6
Tosia Pogorzelska jest pełną werwy i energii miłośniczką egzotycznych mieszanek herbat, wyśmienitą kucharką, posiadaczką wyostrzonego zmysłu obserwacji. Obdarzona została ponadto ogromną mądrością życiową, dowcipem i… ciętym językiem. Jest osobą niezwykle ciepłą – tak ciepłą, jak najnowsza książka Magdaleny Zimny-Louis.
Tytułowa Pola to natomiast postać rodem z przedwojennych powieści – ciotka, która wpłynęła na losy Tosi i jej rodziny, i za którą wszyscy tęsknią, poszukując własnej recepty na szczęście...
Oficjalne recenzje
Rodzinna opowieść oczami starszej damy
Sagi rodzinne to mój ulubiony gatunek książek. Z chęcią sięgam po kolejne publikacje opowiadające o dziejach rodzin, o sekretach i tajemnicach mających wpływ na codzienność całych familii. Kolejna książka polskiej pisarki Magdaleny Zimny-Louis to właśnie tego typu historia. To opowieść z życia przeciętnej polskiej rodziny, która rozgrywa się na przestrzeni kilkudziesięciu lat XX wieku. Narratorką jest Tosia Pogorzelska, która jest sędziwą starszą panią. Ma osiemdziesiąt lat i czuje się już zmęczona życiem na tym łez padole. Postanawia zaszyć się w domowych pieleszach i w tym otoczeniu doczekać kresu życia.
Tytułowa Pola to postać już nieżyjąca. To ciotka Tosi, która miała niesamowity wpływ na jej życie. Od wczesnej młodości po sędziwą starość. Od wyrwania z zapadłej podkarpackiej wsi aż po zapisanie olbrzymiego spadku. Pieniądze Tosi w głowie nie przewróciły. Pękate konto jest owszem pewnym zabezpieczeniem, ale i polisą dla dzieci i wnuków uroczej staruszki. Ona sama nie jest materialistką. Strona po stronie sędziwa przemiła staruszka wciąga nas w przeszłość swojej rodziny, której korzenie wywodzą się z Rzeszowszczyzny. Tam w niewielkiej wiosce mieszkali rodzice Tosi. Nie byli majętni. Matka pomagała we dworze przed wojną podobnie jak jej ciotka. Ojciec Tosi szybko umarł. Pola tuż przed wybuchem wojny wyjechała do Lwowa i poślubiła oficera. Antoninie nie odpowiadało wiejskie życie i ciężka harówka od świtu do nocy. Pewnego dnia w latach 50. Pola niczym dobra wróżka obiecuje wywieźć siostrzenicę w wielki świat i pomóc zadomowić się jej w stolicy. Obietnicę spełnia po roku. Tym samym życie Tosi ulega wielkim zmianom. Staje się inne, barwniejsze i ciekawsze niż wiejska egzystencja, której rytm nadają święta kościelne i pory roku.
Na ostatniej stronie książki jest bardzo wymowna ilustracja autorstwa Agnieszki Koczot. Przed lustrem siedzi starsza sędziwa osoba, a zwierciadło odbija postać młodej dziewczyny.
Ta książka jest niczym pamiętnik, w której główną rolę odgrywają dwie kobiety. Każda z nich ma nieco inną osobowość i charakter, a jednak tak wiele je łączy poza więzami krwi. Ciotka jest Tosi o wiele bliższa niż rodzona matka. Jest dla niej wzorem i niejako przewodniczką w dużym mieście i innym stylu życia. Miasto Tosię zachwyca. Rodzinna wieś wydaje się zabitą deskami dziurą. Tosia żyje barwnie – szuka swojego miejsca w życiu, kocha, wychodzi za mąż, rodzi dzieci. Ale wciąż obecna jest w jej życiu ciotka. Ich relacje nie ochładza nawet wyjazd Poli za żelazną kurtynę. Tosia na starość z sentymentem i nostalgią wspomina swoje życie. Mimo niedociągnięć zdrowotnych nie staje się zgorzkniała. Jest sympatyczną, ciepłą osobą. Służy radą rodzinie, jest wyrozumiała i nie krytykuje bez zastanowienia. Zaprzyjaźnia się z sąsiadem, który staje się jej bliski jak wnuk. Postać Tosi bardzo przypadła mi do gustu. Jest niezwykle ciekawie wykreowana i bardzo naturalna. Jest niczym perła w rodzinie – pomaga dzieciom, delikatnie napomina, łagodzi wszelkie konflikty i kłótnie.
Zagłębiając się w opowieść Tosi mamy okazję poznać losy zwyczajnej polskiej rodziny, na której życie mają wpływ wydarzenia historyczne. Akcja książki to czasy komunizmu jaki nastał po II wojnie światowej i okres transformacji po nim. Poszczególni członkowie klanu Wawelów stoją po różnych stronach barykady. Są z prawej i lewej strony. Pracują w UB, są członkami Solidarności. Dotykają ich czystki antysemickie. Losy tych zwyczajnych ludzi okazały się dla mnie niezwykle ciekawe. Śledziłam je z zapartym tchem, ciekawa co się zdarzy na kolejnych stronach powieści. A Tosia jest naprawdę znakomitą narratorką. Spędziłam kilkanaście uroczych godzin w towarzystwie „Poli”. Nie brakło wzruszenia, uśmiechu, łezki przy końcu książki, refleksji i wspomnień. Powieść okazała mi się tym bliższa, że w dużej mierze jej akcja rozgrywa się w regionie Polski, w którym mieszkam. Przed oczami jak żywe stawały mi obrazy Rzeszowa, jego rozkwitu. Długo mogłabym chwalić autorkę, ale przede wszystkim należą jej się brawa za nieprzesłodzenie tej powieści i za perfekcyjne splecenie ze sobą wielu wątków.
„Pola” to historia o miłości, przyjaźni i sile rodzinnych więzów. To historia ciekawa i frapująca. Ta powieść to smakowity kąsek dla fanów polskiej prozy obyczajowej. Gorąco ją polecam na zimowe wieczory. Przy jej lekturze okażą się chwilką. Serdecznie polecam.
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
dla mnie najlepsza powieść tej autorki. Historia Poli - niestandardowej, niepokornej , barwnej cioci oczami siostrzenicy Tosi. Saga rodzinna od czasów przedwojennych poprowadzona aż do współczesności. Wciąga, angażuje , identyfikuje czytelnika z bohaterami. Polecam. Dla mnie najlpesza powieść autorki .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzed chwilą skończyłam czytać tą cudowną,bardzo ciekawą powieść,niesamowicie się czytało.
To była piękna,mądra lektura,z którą miło czas spędziłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi się spodobała książka,coś lekkiego dla odprężenia takiego jak ta książka to potrzebowałam.
To była piękna,mądra lektura,z którą miło czas spędziłam.
Na BookBeat i Storytelu można ją znaleźć pod tytułem "Moja rodzina na piętrze".
Na BookBeat i Storytelu można ją znaleźć pod tytułem "Moja rodzina na piętrze".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie za mało tu było tej Poli, nie wiem co w niej niby miałoby być takiego niezwykłego. Historia podobała mi się bardzo i tylko dlatego doczytałam książkę do końca. Bo bardzo chaotycznie napisana, jakoś niegramatycznie. Dużo się dzieje jak to w życiu ale trochę po łebkach napisane. Mogłaby to być wspaniała książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorąco polecam.
Gorąco polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem fanka Magdaleny Zimny-Louis ,ale ta ksiazka byla odrobine rozczarowaniem. Spowodowane jest to ze jest w niej wszystko co mozliwe, wymieszane jak groch z kapusta sa mozliwe scenariusze zyciowe i doswiadczenia i troche denerwujace sa te przemycone rady jakby w poradniku 'Jak byc milym dla innych' . Jak zawsze dobrze napisana i ogolnie dobra
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie polecam.
Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo prostu genialna powieść! Jednak niech nikogo nie zmyli tytuł, bo Pola oczywiście występuje, ale we wspomnieniach Tosi, a raczej Antoniny Pogorzelskiej, 80-letniej kobiety, która do końca swoich dni postanowiła nie opuszczać mieszkania. Fabuła biegnie dwutorowo, przeplata się, co jednak nie zakłóca sprawnego odbioru. Z jednej strony poznajemy dzieci, wnuki i najbliższych sąsiadów pani Tosi, z drugiej strony poznajemy główną bohaterkę jako młodą dziewczynę i kobietę, jej problemy i radości. We wspomnieniach tych często pojawia się tytułowa Pola.
Sama mieszkam na Podkarpaciu, studiowałam w Rzeszowie, dlatego przyjemnie czytało się powieść, której akcja rozgrywa się w znanych mi okolicach.
Po prostu genialna powieść! Jednak niech nikogo nie zmyli tytuł, bo Pola oczywiście występuje, ale we wspomnieniach Tosi, a raczej Antoniny Pogorzelskiej, 80-letniej kobiety, która do końca swoich dni postanowiła nie opuszczać mieszkania. Fabuła biegnie dwutorowo, przeplata się, co jednak nie zakłóca sprawnego odbioru. Z jednej strony poznajemy dzieci, wnuki i najbliższych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisana, z dużą dozą humoru. Doskonałe obserwacje obyczajowości Polaków z różnych okresów. Przeczytałam jednym tchem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo towarto przeczytać
warto przeczytać