Gambit

- Ender
- wojna kosmos układ gwiezdny postapokalipsa
- Algorytm wojny (tom 1)
- fantastyka, fantasy, science fiction
- wojna kosmos układ gwiezdny postapokalipsa
Nagle oszalałe Sztuczne Inteligencje zniszczyły znany nam świat. Wędrujemy wśród gwiazd i w blasku supernowych toczymy wojny. Na ponurych planetach i ciemnych księżycach walczymy o artefakty sprzed Dnia.
Ale dziś spowiła nas mgła. Zimna, bezkształtna, kradnąca dźwięki kolory i dusze mgła. Skrywa przyjaciół i wrogów, zabiera nadzieję a w jej miejsce sączy strach. Ale my trwamy. Na rozkaz.
40 regiment Unii Europejskiej otrzymuje zadanie zabezpieczenia planety New Quebec. Już wkrótce okaże się, że wyszkolenie i honor nie ułatwiają wyborów, które wymagają ofiar i poświęcenia.
Twarde SF w mrocznym klimacie Obcego, tajemnicą rodem z powieści Philipa K. Dicka i bitwami w stylu Johna Ringo.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Maszynom zależy bardziej. Może dlatego, że nie pozwalamy im być zbyt podobnymi do nas.
Byli gotowi na Amerykanów.
Po prostu nie spodziewali się, że będzie ich tak wielu.
- Proszę mi wybaczyć, sir, ale jeśli przestaniemy być ludźmi, żeby wygrać wojnę... To być może nie warto.
Brisbane parsknął cichym śmi...
Opinie [112]
Fajne postaci, historia też wciągająca. Bardzo ładna space-opera.
Pokaż mimo toPomysł nie najgorszy, niemniej jakoś nie bardzo mnie wciągnęła. Czytałem ją nadspodziewanie długo. Trochę chaotyczna.
Pokaż mimo toTrochę za dużo nieścisłości i niepotrzebne mieszanie z nazwami angielsko-polskimi.
Pokaż mimo toOj topornie się to czytało. Szóstkę daję na kredyt, traktując tę powieść bardziej jako prolog do całego cyklu. Mam nadzieję, że w kolejnych częściach fabuła nabierze właściwego rytmu, ponieważ w Gambicie brakowało mi płynności i spójności. Zdecydowanie jest to lektura dla zagorzałych fanów gatunku. Najbardziej przypadł mi do gustu epizod rozmowy żołnierza z żeńską...
więcejJak się człowiek nudzi to można spróbować. Ja się nudziłem więc przeczytałem.
Pokaż mimo toStrata czasu. Zwykle nie przerywam książek ale ten nie dało się pokonać. Grafomania i fatalny styl.
Pokaż mimo toNie polecam.
Kompletna porażka. Okładkowe porównania do "Obcego" to jakaś kpina. W tej książce nie ma żadnych obcych. Nawet najmniejszego robaczka. Zamiast tego jest kosmiczna wojna Unii Europejskiej z ... Amerykanami. Poważnie. A poza tym: chaotyczny styl, nijaki główny bohater, nudne opisy, beznadziejne dialogi. W przyszłości będę się trzymała z daleka od twórczości pana...
więcejKrótko. Jest nieźle, ale tylko nieźle.
więcejŚwiat wygląda ciekawie. Podzielona Ziemia po buncie sztucznych inteligencji. Wojenne tło wypada całkiem przekonująco. Jest trochę niespójności i pewnych logicznych luk. Ale nie przeszkadza to za bardzo. Literacko trochę chropawo, ale w sumie czyta się całkiem dobrze.
Ogólnie: można przeczytać, szczególnie wakacyjnie. Druga i trzecia...
Krótko można napisać "Masakra" Choć zdarzają się i dobre momenty.
więcejWygląda jakby książkę pisały trzy różne osoby.
Wątek związany z płk. Brisbane bardzo dobry i ciekawy, inny związany z ucieczką konwoju w kosmosie też całkiem niczego sobie.
Niestety najdłuższy o walkach na planecie określa właśnie pierwsze zdanie. Grupa ,żołnierzy wlóczy się we mgle po bagiennej planecie...
Szczerze mówiąc trochę się zawiodłem, przeczytałem sporo opinii, że jest to książka rzetelna ciekawa pod kątem właśnie militariów i sci-fi - czego w pewnym okresie właśnie szukałem.
więcejJednakże książka wydawała mi się trochę nijaka, dłużyła się, opisy zostały spłycone i tak na prawdę nie mogłem wyróżnić żadnego punktu odniesienia czy zaczepienia, który wyróżniałby tę książkę...