Indeks strachu
- Albatros
- 2012-09-10
- 2012-09-10
- Magdalena Słysz
Doktor Alex Hoffmann nie jest znany szerszej publiczności, ale w kręgach najbogatszych ludzi świata uchodzi za legendę. Z zawody fizyk i matematyk, Hoffmann jest właścicielem funduszu hedgingowego w Genewie i autorem przełomowego systemu algorytmicznego, który pozwala zyskownie grać na giełdzie. System to właściwie sztuczna inteligencja, która przewiduje reakcje rynku, wynikające z ludzkich emocji, zwłaszcza strachu. Teraz Hoffmann i jego wspólnik chcą przekonać klientów, by zainwestowali w doskonałe narzędzie.
Ale w przeddzień prezentacji wokół Hoffmanna zaczynają dziać się dziwne rzeczy. Najpierw Alex dostaje przesyłkę – pierwsze wydanie publikacji Darwina z zaznaczonym rozdziałem o strachu. W nocy do jego domu włamuje się mężczyzna, który bez trudu omija wyrafinowane zabezpieczenia i, zaskoczony przez Hoffmanna, pozbawia go przytomności. Rano Alex odkrywa, że sam kupił książkę, a włamywacz znał kody dostępu. Naukowiec ma obawy, że popada w szaleństwo albo ktoś igra z jego umysłem. Tymczasem opracowany przez niego system inicjuje zaskakujące transakcje. Gdy w wyniku katastrofy samolotu firma Hoffmanna zarabia krocie, mężczyzna zaczyna podejrzewać, że algorytm się usamodzielnił i stał się niezależną, działającą na własną rękę SI.
Audiobook.Czyta Wiktor Zborowski. Super. Trochę za długi rozbieg i do połowy mało się dzieje wbrew pozorom. Temat też taki trochę ograny, ale dobrze się czyta, a od połowy akcja wyraźnie przyspiesza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJej, im bliżej końca tym bardziej infantylnie
Jej, im bliżej końca tym bardziej infantylnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi się podobała. Do końca trzyma w napięciu. Znowu ten koniec taki jakiś niezbyt fajny. Ale reszta Super. Trzeba przeczytać więcej jego książek :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla każdego kto wie coś o rynkach finansowych i o sztucznej inteligencji. Książka sprzed 11 lat, ale prorocza...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby fikcja ale nie wiadomo czy nie proroctwo. Sztuczna inteligencja jest wielkim rozumiem jakie podejmujemy w drodze ku postępowi technologicznemu. Powieść jest bardzo ciekawa i daje do myślenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyczny Harris chociaż nie w swojej najlepszej jakości. Wszystko poprawnie ale ma się wrażenie że pisane na czas i nie do końca trzyma klimat. Ogólnie do strawienia i czas wypełnić może. Formalnie ocena 6,1.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterem książki jest doktor Alex Hoffmann, który wśród najbogatszych ludzi świata uchodzi za legendę. Z wykształcenia fizyk i matematyk, w rzeczywistości zarabia na zarządzaniu funduszem hedgingowym w Genewie. Jest autorem przełomowego systemu algorytmicznego, który pozwala zyskownie grać na giełdzie, dzięki wykorzystaniu możliwości sztucznej inteligencji. Analizując tysiące reakcji graczy giełdowych uczy się ona przewidywać reakcje rynku. Wśród licznych uwzględnianych w procesie uczenia się emocji SI szczególną wagę przykłada do strachu.
Dr Hoffmann i jego wspólnik zamierzają przekonać klientów, aby zainwestowali w to genialne narzędzie, gdyż SI nadal wymaga trenowania. Niestety w przeddzień tej niezwykle ważnej prezentacji dr Hoffmann pada ofiarą przedziwnych zdarzeń. Serię rozpoczyna otrzymania zaskakującej przesyłki, zawierającej pierwsze wydanie publikacji Darwina z zaznaczonym rozdziałem o strachu. Tuż potem następuje włamanie do domu Alexa: włamywacz bez trudu omija wyrafinowane zabezpieczenia i, zaskoczony przez Hoffmanna, pozbawia go przytomności.
Samodzielne śledztwo wskazuje, że Alex sam kupił książkę, a włamywacz znał kody dostępu do mieszkania, które rzekomo dr Hoffmann mu udostępnił. Kolejne wydarzenia sprawiają, że naukowiec zaczyna wierzyć, iż popada w szaleństwo. Co gorsza opracowany przez niego system inicjuje zaskakujące, nie uruchamiane przez żadnego pracownika, transakcje. Jedna z nich wydaje się szczególnie podejrzana - przynosi gigantyczne zyski w wyniku powziętej informacji o katastrofie samolotu. Czyżby algorytmiczny Frankenstein przewidział atak terrorystyczny! Kontrola ze strony Komisji Papierów Wartościowych zdaje się tylko kwestią czasu - podobnie, jak zagrożenie dalszego funkcjonowania firmy...
Jak to u Harrisa, wątki narastają, tajemnica pęcznieje, zwrotów akcji nie brakuje, rozwiązanie zagadki zdaje się oddalać a nie przybliżać, a zakończenie jest jak zawsze nieoczekiwane i śmiałe. Harris w najlepszej formie!
Tym razem jednak chodzi nie tylko o świetnie skrojoną sensację. Urzekający jest w tej powieści wątek filozoficzny, który niewątpliwie spodoba się wszystkim wielbicielom i wrogom nowoczesnych technologii, analitykom cyberbezpieczeństwa i intelektualistom, którym nieobce są tak prawa robotów Asimova, jak i szerzej omawiana etyka robotów (w tym ironiczne, ale jakże zasadne w kontekście "Indeksu strachu", prawa robotów Marka Tildena).
Ale jest też i nieco bardziej analogowy wymiar etyki, dotyczącej zwykłej ludzkiej pazerności i braku skrupułów w świecie opanowanym neoliberalną obsesją pieniądza, władzy, spekulacji (rozważania prowadzącego śledztwo o cenach mieszkań w Genewie, która staje się niedostępna finansowo dla rodowitych mieszkańców). Na to wszystko nakłada się wątek darwinowski. Jest o czym rozmyślać i dyskutować z innymi czytelnikami!
Ja byłam zachwycona tak samą akcją, jak i inspirującym wymiarem tej powieści. Perełeczka!
Bohaterem książki jest doktor Alex Hoffmann, który wśród najbogatszych ludzi świata uchodzi za legendę. Z wykształcenia fizyk i matematyk, w rzeczywistości zarabia na zarządzaniu funduszem hedgingowym w Genewie. Jest autorem przełomowego systemu algorytmicznego, który pozwala zyskownie grać na giełdzie, dzięki wykorzystaniu możliwości sztucznej inteligencji. Analizując...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHarris zniewolił mnie „Trylogią rzymską”. To autor z klubu Pereza i Simmonsa, staranność zgłębienia tematu, dokładność w opisach i logika. Osią powieści jest książka Darwina - O pochodzeniu gatunków. Tutaj pełni rolę takiego Sun Tzu w wersji cywilnej. Alex Hoffmann, odrobinę oszalały fizyk, ze swoją idee fixe stworzenia samouczącej się sztucznej inteligencji, odnajduje się w świecie wielkiej finansjery, jako właściciel funduszu hedgingowego. A krociowe zyski uzyskuje właśnie dzięki swojemu „dziecku” programowi samouczącemu się. Program, słusznie zakłada, że najszybciej zarabia się na strachu i panice. I wykorzystuje to w sposób doskonały. I mogłaby to być sztampowa i nudna sensacja, gdyby nie to, co dzieje się wokół. Harris wplata w akcję kryminał, thriller, psychologię i fantastykę – choć wcale nie nierealną. „Dzieje się” od pierwszej strony i tak już zostaje do końca. Główny bohater konsekwentnie zanurza się o odmęty paranoi i obłędu. Ale czy aby na pewno to paranoja? Odpowiedź na to pytanie Harris cyzeluje mam w doskonale ślamazarny sposób. Świetnie rozgrywa strachem, ale i pazernością, chęcią zysku, która przyćmiewa zdrowy rozsądek. I sama sztuczna inteligencja nie jest w żaden sposób przekombinowana i składa pokłon Prawom robotów Asinova. Powieść doskonała w odbiorze, jednym zdaniem.
Harris zniewolił mnie „Trylogią rzymską”. To autor z klubu Pereza i Simmonsa, staranność zgłębienia tematu, dokładność w opisach i logika. Osią powieści jest książka Darwina - O pochodzeniu gatunków. Tutaj pełni rolę takiego Sun Tzu w wersji cywilnej. Alex Hoffmann, odrobinę oszalały fizyk, ze swoją idee fixe stworzenia samouczącej się sztucznej inteligencji, odnajduje się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie jest wybitna, jednak nie jest źle napisana: sam proces czytania jest całkiem przyjemny i widać warsztat autora. Jednak fabuła jest elementem, który zawodzi najbardziej. Cała intryga jest dosyć naciągana a postaci jest dość mało i nie są bardzo interesujące. Dobre do poczytania dla zabicia czasu, ale czegoś tu zabrakło ewidentne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomoja pierwsza autora, ale nie ostatnia.
moja pierwsza autora, ale nie ostatnia.