Oddasz fartucha czyli facet w kuchni

Okładka książki Oddasz fartucha czyli facet w kuchni Tomasz Strzelczyk
Okładka książki Oddasz fartucha czyli facet w kuchni
Tomasz Strzelczyk Wydawnictwo: Znak Horyzont kulinaria, przepisy kulinarne
304 str. 5 godz. 4 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Znak Horyzont
Data wydania:
2021-11-15
Data 1. wyd. pol.:
2021-11-15
Liczba stron:
304
Czas czytania
5 godz. 4 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324079933
Tagi:
literatura polska kuchnia przepisy
Średnia ocen

7,6 7,6 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,6 / 10
37 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
604
602

Na półkach:

W dzisiejszych czasach nie zawsze mamy na wszystko tyle czasu, ile byśmy chcieli, także w kuchni. Ponadto w wielu przepisach pojawiają się składniki, które albo są rzadziej dostępne, albo po prostu drogie, czy też i jedno i drugie. Często w codziennym zabieganiu chwytamy więc po przetworzoną żywność, czy niezdrowe przekąski. Czy można w domowym zaciszu wyczarować smakowite dania w prosty sposób i z łatwo dostępnych produktów? Na to pytanie odpowiada autor książki kucharskiej, o której dziś chcę Wam opowiedzieć.

Wychodzę z założenia, że warto inspirować się różnymi przepisami i dlatego zainteresowałam się tą książką kucharską. Znalazłam w niej wiele pomysłów na dania, których jeszcze nie znałam, ale też sporo tradycyjnych potraw, które przywołują wspomnienia.

Na początku otrzymujemy spis treści, więc łatwo przejść od razu do interesującego nas działu, czy przepisu. Następnie jest wstęp, w którym autor wyjaśnia skąd wzięła się jego pasja do gotowania. Przepisów jest bardzo wiele i różnorodnych. Mamy dział „Pyszne solo”, czyli przekąski i przystawki. Są dania mięsne w dużym dziale „Konkretne dania główne” podzielonym dodatkowo ze względu na rodzaj mięsa potrzebnego do wykonania potrawy. Są też przepisy dla miłośników kuchni roślinnej w dziale „Gdy zabraknie boczku”, chociaż jest ich znacznie mniej. To nie wszystko, znajdziecie tu zupy, surówki, sałatki, ale także „Babcine przepisy”. Myślę, że każdy coś znajdzie dla siebie, gdyż jest z czego wybierać. Pomysłów na obiady jest wiele. Przykładowo różne rodzaje mielonego, aromatyczna „Zupa grzybowa”, czy „Zapiekanka makaronowa z cukinią”, pieczone ziemniaki, czy „Zupa cebulowa”. Uprzedzam, że podczas przeglądania książki można zgłodnieć, gdyż każda z potraw przedstawiona jest też na zdjęciu. Zabrakło mi tylko deserów.

Książka jest sporego formatu, przejrzysta, estetycznie skomponowana. Opis wykonania potraw jasny, rzeczowy, więc przygotowanie ich nie powinno stanowić problemu, wystarczy naszykować wcześniej składniki wymienione nad opisem. Zgodnie z zapowiedzią na okładce jest prosto i pysznie. Są potrawy bardzo proste w wykonaniu i trochę bardziej skomplikowane. Tanie, które są w większości, ale też droższe, wymagające przykładowo perliczek, czy królika. Wszystko zależy od tego, od czego chcemy zacząć i który przepis nas zainteresuje. Zawsze można też zajrzeć na kanał „Oddaszfartucha” na YouTubie, który autor prowadzi.

„Oddasz fartucha” to książka kulinarna w której przeważają przepisy na potrawy mięsne, chociaż zawiera także dania jarskie. Jest się czym zainspirować a patrząc na zdjęcia gotowych potraw można po prostu zgłodnieć. Rzeczowy opis sprawia, że wykonanie wybranych potraw nie powinno stanowić problemu. To ciekawa kulinarna podróż.

http://wyczytane-ksiazki.blogspot.com/2023/01/oddasz-fartucha-tomasz-strzelczyk.html

W dzisiejszych czasach nie zawsze mamy na wszystko tyle czasu, ile byśmy chcieli, także w kuchni. Ponadto w wielu przepisach pojawiają się składniki, które albo są rzadziej dostępne, albo po prostu drogie, czy też i jedno i drugie. Często w codziennym zabieganiu chwytamy więc po przetworzoną żywność, czy niezdrowe przekąski. Czy można w domowym zaciszu wyczarować smakowite...

więcej Pokaż mimo to

avatar
50
24

Na półkach:

Książka bardzo elegancko wydana. Przepisy są nietrudne w przygotowaniu, składniki w przepisach są łatwo dostępne w sklepach. Książka idealna dla tych, którzy są laikami w gastronomi jaki i dla tych, którzy pasjonują się gastronomią. Ewentualnie braki, które są w tej książce z przepisami można uzupełnić z kanału na Youtubie Pana Tomasza OddaszFartucha.

Książka bardzo elegancko wydana. Przepisy są nietrudne w przygotowaniu, składniki w przepisach są łatwo dostępne w sklepach. Książka idealna dla tych, którzy są laikami w gastronomi jaki i dla tych, którzy pasjonują się gastronomią. Ewentualnie braki, które są w tej książce z przepisami można uzupełnić z kanału na Youtubie Pana Tomasza OddaszFartucha.

Pokaż mimo to

avatar
187
108

Na półkach: , , ,

Ta książka jest niemal idealna. Została napisana aby dzielić się z innymi miłością do smacznego jedzenia, które można stworzyć z prostych, dostępnych składników. Do każdego przepisu jest prawdziwa fotografia, co poświadcza, że żaden nie znalazł się tam przypadkiem. Dla mnie ogromną zaletę książki stanowi wolność od wszelkich diet. Często jak ktoś naczyta się, że trzeba czegoś unikać (np. tłuszczu) a czegoś dawać dużo na siłę (np. błonnika) to kaleczy przepisy tak by były w jego mniemaniu "zdrowe". Tu na szczęście przepisy występują w swojej wyjściowej, smacznej formie, a jak ktoś chce czegoś unikać, to najwyżej sobie zmodyfikuje.

Ta książka jest niemal idealna. Została napisana aby dzielić się z innymi miłością do smacznego jedzenia, które można stworzyć z prostych, dostępnych składników. Do każdego przepisu jest prawdziwa fotografia, co poświadcza, że żaden nie znalazł się tam przypadkiem. Dla mnie ogromną zaletę książki stanowi wolność od wszelkich diet. Często jak ktoś naczyta się, że trzeba...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1742
748

Na półkach: , ,

Fajne, w miarę łatwe, przez większość lubiane przepisy na smaczne i domowe jedzenie. To lubię!

Fajne, w miarę łatwe, przez większość lubiane przepisy na smaczne i domowe jedzenie. To lubię!

Pokaż mimo to

avatar
430
416

Na półkach:

www.feminadomi.pl
(...)
W książce - pięknie wydanej, grubej, w twardej oprawie, z pięknymi, estetycznymi, smakowitymi zdjęciami, znajdziemy przepisy na proste, znane i mniej znane potrawy, które z pewnością warto wypróbować. Podoba mi się prostota i swojskość przepisów.

www.feminadomi.pl
(...)
W książce - pięknie wydanej, grubej, w twardej oprawie, z pięknymi, estetycznymi, smakowitymi zdjęciami, znajdziemy przepisy na proste, znane i mniej znane potrawy, które z pewnością warto wypróbować. Podoba mi się prostota i swojskość przepisów.

Pokaż mimo to

avatar
1049
981

Na półkach: ,

Hej!
Zgodnie z obietnicą dziś kolejny post z serii kulinarnie.

Wiele osób czerpie pomysły z internetu :) i to jest super opcja 👌 ja sama czasem wpisuje co mam w lodówce, a wujek google szuka, co można z tego wyczarować.
Lubię wszelkiego rodzaju sałatki i mięso i chociaż staram się, by jeden dzień w tygodniu je czymś zastąpić to w dalszym ciągu jest ważym produktem w naszym domu.
Jakie jest Twoje ulubione danie?

Oddasz Fartucha czyli Facet w kuchni to książka, której Autorem jest Tomasz Strzelczyk. Pięknie wydana, z fotografiami, które wywołują ślinotok... I to książka zdecydowanie dla osób, które nie są na diecie vegetariańskiej.
Przekąski i przystawki, pyszne zupy i konkretne mięsne dania to tylko kilka rozdziałów z całości.
Autor wychodzi z założenia, że gotowanie ma być tanie, proste, pyszne i domowe, bo wtedy właśnie wszystko smakuje najlepiej! I tak właśnie jest! Sama lubię, kiedy coś jest smaczne i nie wymaga całego dnia w kuchni.
Kilka przepisów wypróbuje na Wielkanoc, niektóre już za mną, a przede mną jeszcze wspaniała kulinarna przygoda.
Jeśli się zastanawiacie czy warto sięgać po tę książkę, to potwierdzam. Warto!

Pięknego poniedziałku :*

Hej!
Zgodnie z obietnicą dziś kolejny post z serii kulinarnie.

Wiele osób czerpie pomysły z internetu :) i to jest super opcja 👌 ja sama czasem wpisuje co mam w lodówce, a wujek google szuka, co można z tego wyczarować.
Lubię wszelkiego rodzaju sałatki i mięso i chociaż staram się, by jeden dzień w tygodniu je czymś zastąpić to w dalszym ciągu jest ważym produktem w...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1536
277

Na półkach: , ,

Nie zliczę ile książek kucharskich miałam w swoich rękach. Co takiego spowodowało, że pozycja „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni” jest jedną z moich ulubionych?

Po pierwsze podoba mi się, że autor korzysta z produktów łatwo dostępnych.
Po drugie czas przeznaczony na przygotowanie potrawy naprawdę nie jest długi.
Po trzecie – to są moje smaki! Kwaśnica, żeberka, łazanki czy kalafior pieczony – uwielbiam!!
A bigos z pieczarek to coś, co muszę wypróbować w najbliższym czasie!

Przepisy czytelne, piękne zdjęcia, podział na kategorie – tak powinna wyglądać dobra książka kucharska.
Pozycja obowiązkowa dla osób rozpoczynających przygodę w kuchni, jak i tych doświadczonych.

Nie zliczę ile książek kucharskich miałam w swoich rękach. Co takiego spowodowało, że pozycja „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni” jest jedną z moich ulubionych?

Po pierwsze podoba mi się, że autor korzysta z produktów łatwo dostępnych.
Po drugie czas przeznaczony na przygotowanie potrawy naprawdę nie jest długi.
Po trzecie – to są moje smaki! Kwaśnica, żeberka, łazanki...

więcej Pokaż mimo to

avatar
992
988

Na półkach:

Pokochałam tę książkę od pierwszego wejrzenia! Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że jest to jeden z moich faworytów, jeżeli chodzi o książki kucharskie.



Dlaczego tak bardzo zachwycam się tą pozycją? Ponieważ przemawia przez nią prostota! Są takie dni, kiedy mogłabym cały czas przebywać w kuchni, ale zdarzają się i takie, kiedy nie mam na nic pomysłu czy siły. Powiedzmy, że mam kalafior i co dalej? A to, że wystarczy go podgotować, a następnie posypać parmezanem i zapiec. Absurdalne? Nie dla mnie. Uważam, że takie proste pomysły na dania są nam potrzebne.



Sięgając po tę książkę kucharską nie będziecie musieli wyposażać swojej kuchni w przeróżne składniki. Wystarczy, że zajrzycie do szafki czy lodówki, a wszystko będziecie mieli pod ręką. Użyte produkty są typowe, tanie, a dania łatwe i szybkie w przygotowaniu.



Ja zdecydowanie jestem na tak i już mam zaplanowany jadłospis na najbliższe dni. To wszystko dzięki tej pozycji. Polecam!

Pokochałam tę książkę od pierwszego wejrzenia! Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że jest to jeden z moich faworytów, jeżeli chodzi o książki kucharskie.



Dlaczego tak bardzo zachwycam się tą pozycją? Ponieważ przemawia przez nią prostota! Są takie dni, kiedy mogłabym cały czas przebywać w kuchni, ale zdarzają się i takie, kiedy nie mam na nic pomysłu czy siły....

więcej Pokaż mimo to

avatar
223
146

Na półkach: , ,

Co prawda książki kucharskiej nie przeczytam 😊ale fakt posiadania jej daje sporo satysfakcji. Oglądam filmy prezentowane przez pana Tomasza i dzięki nim mam ochotę próbować przygotować dania proponowane przez autora.A gotowanie nie należy do moich ulubionych czynność 😁.Przepisy są proste ze składników ogólnie dostępnych,potrawy wyglądają smakowicie aż chce się je jeść.Książka jest pięknie wydana i warto ją mieć 😊.

Co prawda książki kucharskiej nie przeczytam 😊ale fakt posiadania jej daje sporo satysfakcji. Oglądam filmy prezentowane przez pana Tomasza i dzięki nim mam ochotę próbować przygotować dania proponowane przez autora.A gotowanie nie należy do moich ulubionych czynność 😁.Przepisy są proste ze składników ogólnie dostępnych,potrawy wyglądają smakowicie aż chce się je...

więcej Pokaż mimo to

avatar
712
585

Na półkach:

Tomasza Strzelczyka poznałam dzięki mężowi, który z ogromną pasją ogląda różne kanały kulinarne na YouTube. Często mnie namawia na korzystanie z jego przepisów i nie raz już cieszyłam się smakami zaproponowanymi na kanale Oddasz fartucha. Jednak jestem wielbicielką książek kucharskich, dlatego gdy tylko zobaczyłam pierwsze zapowiedzi, że ma się taka ukazać, wyglądałam jej niecierpliwie. Nosi tytuł: „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni”.

Proponowane przez Tomasza Strzelczyka przepisy z pewnością przypadną do gustu mężczyznom, bo są mięsne, proste i obfite. Autor proponuje dania niewyszukane, jednak aromatyczne i pełne smaku. Co istotne, można je skomponować z łatwo dostępnych składników. Są łatwe do wykonania i nie wymagają wiele czasu.

Przepisy w publikacji zostały podzielone na przystawki, zupy, dania obiadowe z poszczególnych rodzajów mięsa, czyli drobiu, wieprzowiny, wołowiny, dania mączne i bezmięsne. Kolejne propozycje dotyczą dodatków, sałatek i surówek oraz kilka tradycyjnych dań babcinych. Na końcu umieszczono kilka przepisów podstawowych, bez których właściwie trudno zacząć gotowanie.

Przepisy są prezentowane w tradycyjny sposób. Tekst zajmuje jedną stronę, a na stronie obok znajdują się zdjęcia wykonane przez żonę autora. Najpierw podano składniki potrzebne do wykonania danej potrawy, a poniżej sposób przyrządzenia. Wszystko jest czytelne i przejrzyste, a taką formę prezentacji treści w książkach kucharskich najbardziej lubię.

Kuchnia Tomasza Strzelczyka nie jest skomplikowana. Opiera się na dostępnych składnikach, wśród których często przewija się boczek, ziemniaki, papryka i pomidory, a jednak jest zróżnicowana zarówno w sposobach przyrządzania, jak i smaku. Nie jest też pozbawiona innowacji. Myślę, że sięgnąć po nią powinni początkujący kucharze, którzy nie liczą kalorii i lubią dobrze zjeść. Znajdą tu mnóstwo inspiracji dotyczących dań, które można przyrządzić z łatwością, a które jednak zrobią wrażenie zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Sama książka została wydana starannie i czytelnie. Fanom kanału na YouTube z pewnością przypadnie do gustu, pozostałych zachęci do odwiedzenia witryny, by znaleźć tam jeszcze więcej kulinarnych inspiracji. Ja będę z przyjemnością korzystać z obu tych opcji.

Tomasza Strzelczyka poznałam dzięki mężowi, który z ogromną pasją ogląda różne kanały kulinarne na YouTube. Często mnie namawia na korzystanie z jego przepisów i nie raz już cieszyłam się smakami zaproponowanymi na kanale Oddasz fartucha. Jednak jestem wielbicielką książek kucharskich, dlatego gdy tylko zobaczyłam pierwsze zapowiedzi, że ma się taka ukazać, wyglądałam jej...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    39
  • Chcę przeczytać
    31
  • Posiadam
    12
  • 2022
    7
  • 2021
    2
  • Ulubione
    2
  • Kulinaria, przepisy kulinarne
    2
  • Kulinaria
    1
  • Mam
    1
  • Jedzenie
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Oddasz fartucha czyli facet w kuchni


Podobne książki

Przeczytaj także