rozwińzwiń

Zamień leczenie na jedzenie

Okładka książki Zamień leczenie na jedzenie Michalsen Andreas
Okładka książki Zamień leczenie na jedzenie
Michalsen Andreas Wydawnictwo: Muza nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
368 str. 6 godz. 8 min.
Kategoria:
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Wydawnictwo:
Muza
Data wydania:
2020-02-26
Data 1. wyd. pol.:
2020-02-26
Liczba stron:
368
Czas czytania
6 godz. 8 min.
Język:
polski
ISBN:
9788328713444
Średnia ocen

7,2 7,2 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,2 / 10
80 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1286
1286

Na półkach: ,

"Głód jest najlepszym kucharzem, post najlepszym lekarzem"

Za każdym razem, zabierając się za czytanie kolejnej książki o żywieniu, zastanawiam się, co tym razem z żywności okaże się "modne". Serio, może i jestem z lekka cyniczna, ale czasami mam nieodparte wrażenie, że te wszystkie żywieniowe poradniki piszą "specjaliści" sowicie opłacani przez ten czy ów koncern spożywczy. Nie lubię czytać poradników, ale lubię wiedzieć "co w trawie piszczy", dlatego je czasami czytuję. Widziałam już różne mody żywieniowe.

Masło, a broń boże smalec okazały się złe, trzeba było zajadać roślinną margarynę, teraz okazuje się, że margaryny to tłuszcze utwardzane, zupełnie i absolutnie niezdrowe. Jajka są też niezdrowe, bo dużo w nich cholesterolu. Ciekawe jest to, że autor obecnie omawianej przeze mnie książki, czyli pan profesor, doktor Andreas Michalsen, podtrzymuje opinię na temat złego wpływu jajek na nasze zdrowie, jednak z zupełnie innego powodu niż zawarty w nich cholesterol. Nie wspomnę już nawet o mleku, które "wykarmiło" tyle pokoleń, oraz reklamujące je hasła i slogany, które pamiętam do dziś "Pij mleko, będziesz wielki", słowa wypowiadane przez wybitnych sportowców. Niestety jak się później okazało mleko, absolutnie nie jest pożądane dla dorosłych ludzi. W ślad za tym odkryciem pojawiło się nawet hasło "Pij mleko, będziesz kaleką"

Ten poradnik, jak i wiele innych, niewiele nowego wniósł w moją znajomość szeroko pojętego tematu żywieniowego. Trzeba jednak przyznać, że autor rzetelnie próbuje zgłębić temat i przyjrzeć mu się od początku, czyli od homo sapiens i jego sposobu odżywiania. Ukazuje przekonująco, szeroki rys historyczny początków ludzkości i tego co i jak, rasa ludzka, jadała. Ciekawie mówi też o mikrobiomie i biznesie insulinowym (jak go nazywa) przywołując słowa innego lekarza:

"Düsseldorfski diabetolog Stephan Martin mówi w tym kontekście nawet o „insulinowym biznesie”: ponieważ insulinoterapia jest korzystna finansowo dla lekarzy i kas chorych, [...] Insulina jest mianowicie rozliczana poza budżetem lekarskim, kasy chorych za każdego pacjenta leczonego insuliną otrzymują rekompensatę w wysokości do dwóch tysięcy euro."

Jednak to, co dla mnie było pewną nowością (jednak) w tej książce, to dokładnie i szeroko omówione posty: leczniczy, oraz interwałowy zwany inaczej przerywanym. To, co pisze pan doktor, szczególnie o tym drugim rodzaju postu, trafia mi do przekonania na tyle, że z ciekawością szerzej zainteresuję się tym tematem. Na koniec książki autor przedstawia korzyści, jakie omawiane przez niego posty przynoszą w przypadku konkretnych chorób, schorzeń i zaburzeń. Od tych czysto fizycznych, po depresje, czy migreny. Książkę można przeczytać, napisana jest w sposób ciekawy i zajmujący, chociaż w moim odczuciu, dość jednostronny. Dla kogoś, kto "siedzi" w żywności, niewiele wniesie ona nowego, jednak dla początkujących, zainteresowanych tym tematem, może się okazać, prawdziwą skarbnicą wiedzy.

"Głód jest najlepszym kucharzem, post najlepszym lekarzem"

Za każdym razem, zabierając się za czytanie kolejnej książki o żywieniu, zastanawiam się, co tym razem z żywności okaże się "modne". Serio, może i jestem z lekka cyniczna, ale czasami mam nieodparte wrażenie, że te wszystkie żywieniowe poradniki piszą "specjaliści" sowicie opłacani przez ten czy ów koncern...

więcej Pokaż mimo to

avatar
376
116

Na półkach:

Trochę chaotyczna, bardzo dużo powtórzeń, zupełnie nic nie wnoszące historie pacjentów. Można się dowiedzieć paru ciekawych rzeczy z dziedziny dietetyki i przekonać do postu. Trochę sensownych zaleceń. Książka mogłaby być cieńsza o 1/3. Miejscami dziwne, toporne tłumaczenie, jakby kalki z niemieckiego, niestety nie wypisałam sobie przykładów.

Trochę chaotyczna, bardzo dużo powtórzeń, zupełnie nic nie wnoszące historie pacjentów. Można się dowiedzieć paru ciekawych rzeczy z dziedziny dietetyki i przekonać do postu. Trochę sensownych zaleceń. Książka mogłaby być cieńsza o 1/3. Miejscami dziwne, toporne tłumaczenie, jakby kalki z niemieckiego, niestety nie wypisałam sobie przykładów.

Pokaż mimo to

avatar
364
195

Na półkach: , ,

Raczej nie polecam. Jeśli chodzi o poradniki dotyczące zdrowego żywienia, znacznie bardziej przemawiała do mnie „Historia wewnętrzna” Gulii Enders.
„Zamień leczenie na jedzenie” w moim odczuciu ani nie poszerzy specjalnie wiedzy osoby, która już co nieco wie o dietetyce i zdrowym stylu życia, ani nie zachęci laika do wypróbowania zmian.
To przede wszystkim prawie bezkrytyczny opis technik leczenia, jakie stosowane są w klinice autora. Chociaż w treści zawarto pewne ostrzeżenia dla osób, którym terapia ta może nie służyć, trudno oprzeć się wrażeniu, że mamy do czynienia z prawie zero-jedynkowym przedstawieniem diety wegańskiej i obrazu postu leczniczego jako cudownych. Na większość problemów na jakie człowiek może natrafić podczas głodówki, autor ma radę: „trzeba zacisnąć zęby i przeczekać trudny moment”.
Jak dla mnie był to słaby i mało obiektywny poradnik. Nie umniejszam wartości wiedzy lekarza, który go napisał, ale jego retoryka do mnie nie przemówiła.

Raczej nie polecam. Jeśli chodzi o poradniki dotyczące zdrowego żywienia, znacznie bardziej przemawiała do mnie „Historia wewnętrzna” Gulii Enders.
„Zamień leczenie na jedzenie” w moim odczuciu ani nie poszerzy specjalnie wiedzy osoby, która już co nieco wie o dietetyce i zdrowym stylu życia, ani nie zachęci laika do wypróbowania zmian.
To przede wszystkim prawie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
302
191

Na półkach: ,

"Zamień leczenie na jedzenie"
Książka jest swego rodzaju kompendium wiedzy o odżywianiu, organizmie, czy odziałowaniu na przyswajane leki i pokarmy. Autorka doskonale przytacza nam tematy takie jak to w jaki sposób nasze organizmy reagują na cukry, węglowodany, białka zwierzęce czy inne rzeczy. W jakim stopniu te prowadzą do zakwaszenia organizmu i w jaki sposób zdrowy tryb życia przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Być może brzmi to teraz dla niektórych nie do końca zrozumiale ale książka napisana jest w naprawdę dobry i ciekawy sposób i myślę, że wielu z Was podobnie jak jak czytając ją będzie niejednokrotnie robiło pauzę w czytaniu z myślą "ale jak to, myślałam, że to..." wyżej wymieniona książka kilka razy zaskoczyła mnie treścią ale w pozytywny sposób i myślę, że jest naprawdę warta uwagi, szczególnie dla tych osób, które bardzo cenią sobie zdrowie swoje i swoich bliskich. Możemy tu przeczytać o wielu zdrowotnych właściwościach takich warzyw, owoców, ziaren, orzechów, przypraw ale również jak właściwie korzystać z diet czy postów. Możemy przeczytać również o leczeniach niektórych chorób, schorzeń czy dolegliwości takich jak np migrena, trądzik, zaparcia, choroby nerek i wiele, wiele innych.
Kiedy dodawałam na story kilka poszczególnych stron z książki, ktoś napisał, że to wszystko bez sensu bo nic nie można jeść. Takie spostrzeżenia powinny być wydawane dopiero po przeczytaniu całości a nie jednej strony bo wtedy mamy tylko szczątkówą wiedzę na temat treści. Mnie osobiście takie podejścia denerwują tak samo jak ciągłe pytania "co Ty w ogóle jesz, skoro nie jesz mięsa?", kurcze produktów jest całe mnóstwo, jeśli ktoś jest bardzo ciekaw odpowiedzi na takie pytanie, to myślę, że najlepszą odpowiedzią było by gdyby spróbowali odstawić mięsa np na tydzień a wtedy przekonali by się sami, że tak też da się żyć i nie umrzeć z głodu 👍😉
Książkę Wam polecam bo jest naprawdę ciekawa i ma dużo zaskakujących oraz przydatnych treści.

"Zamień leczenie na jedzenie"
Książka jest swego rodzaju kompendium wiedzy o odżywianiu, organizmie, czy odziałowaniu na przyswajane leki i pokarmy. Autorka doskonale przytacza nam tematy takie jak to w jaki sposób nasze organizmy reagują na cukry, węglowodany, białka zwierzęce czy inne rzeczy. W jakim stopniu te prowadzą do zakwaszenia organizmu i w jaki sposób zdrowy tryb...

więcej Pokaż mimo to

avatar
222
5

Na półkach:

Bardzo ciekawa i wartościowa książka, zwracająca uwagę na to co, jak i kiedy jeść. Udowadnia, że poprzez odpowiednie odżywianie, jesteśmy w stanie wpłynąć na swoje zdrowie.

Bardzo ciekawa i wartościowa książka, zwracająca uwagę na to co, jak i kiedy jeść. Udowadnia, że poprzez odpowiednie odżywianie, jesteśmy w stanie wpłynąć na swoje zdrowie.

Pokaż mimo to

avatar
123
44

Na półkach:

Temat żywienia zgłębiam od lat. Książki Michaela Gregera, Colina T. Cambella, Deana Ornisha znam na pamięć. Sądziłam, że nowa lektura nie wniesie niczego nowego i wartościowego do mojego życia. Jakże się myliłam.

Prof. Andreas Michalsen podszedł do tematu w nowoczesny sposób, opisując nie tylko kraje z obszaru "Blue Zones", ale również rodzaje postu leczniczego - o czym poprzedni autorzy w swoich podręcznikach nie wspomnieli ani słowem. I pod tym względem uważam książkę za rewelacyjną lekturę, która w poszerzony sposób uzupełnia starą wiedzę.

Temat żywienia zgłębiam od lat. Książki Michaela Gregera, Colina T. Cambella, Deana Ornisha znam na pamięć. Sądziłam, że nowa lektura nie wniesie niczego nowego i wartościowego do mojego życia. Jakże się myliłam.

Prof. Andreas Michalsen podszedł do tematu w nowoczesny sposób, opisując nie tylko kraje z obszaru "Blue Zones", ale również rodzaje postu leczniczego - o czym...

więcej Pokaż mimo to

avatar
37
34

Na półkach:

Zamień leczenie na jedzenie! Brzmi jak wyzwanie, którego nie wypada nie podjąć. Z przyjemnością przeczytałam książkę i myślę, że powinna zrobić to każda osoba, której chociaż trochę zależy na utrzymaniu dobrego samopoczucia lub poprawie zdrowia.

Wygląda na to, że sami jesteśmy sobie winni. Niewiedza, niekonsekwencja, brak silnej woli i słabości, przez które zbaczamy na drogę niezdrowej żywności i niezbilansowanej diety - przecież to wszystko nasza wina!

Czym wyróżnia się książka?
To nie jest pozycja, która dostarczy nam wiedzy i na tym koniec. Dostarczy nam dużo, dużo nowej, konkretnej wiedzy i motywacji. Po lekturze warto sięgnąć do swojej lodówki oraz jadłospisów i zastanowić się nad tym, czy to co gości na naszym talerzu jest zdrowe i naprawdę niezbędne.

-Dowiesz się więcej o poszczególnych składnikach
-Poznasz tajniki zdrowego odżywiania i najkorzystniejsze dla człowieka diety
-Zrozumiesz, czym jest post leczniczy i jak wykorzystać go w drodze po zdrowie
-Przeczytasz o doświadczeniach doktora z praktyki lekarskiej, a także o historiach jego pacjentów i nowinkach medycznych
-I najważniejsze: jak, dzięki zdrowemu odżywianiu uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, rozwoju chorób?

Książka pełna jest porad i wskazówek. Nie jest to typowy poradnik, w którym wiedzy musicie szukać gdzieś między wierszami. Na którejkolwiek stronie nie otworzycie książki, znajdziecie mnóstwo ciekawostek, które od teraz można wcielić w życie.
Cała recenzja: https://www.czokomorena.pl/2020/05/zamien-leczenie-na-jedzenie-recenzja.html

Zamień leczenie na jedzenie! Brzmi jak wyzwanie, którego nie wypada nie podjąć. Z przyjemnością przeczytałam książkę i myślę, że powinna zrobić to każda osoba, której chociaż trochę zależy na utrzymaniu dobrego samopoczucia lub poprawie zdrowia.

Wygląda na to, że sami jesteśmy sobie winni. Niewiedza, niekonsekwencja, brak silnej woli i słabości, przez które zbaczamy na...

więcej Pokaż mimo to

avatar
189
181

Na półkach: ,

Nigdy za wiele mądrych rad, potwierdzonych wiedzą medyczną i praktykami lekarskimi. Książka "Zamień... to skarbnica wiedzy jak zdrowo się odżywiać. Jaki wpływ ma odżywianie na nasze zdrowie. Wiele chorób fundujemy sobie sami poprzez złe odżywianie. Terapia w chorobach przewlekłych i posty lecznicze mają wpływ na długie życie. Dużo ciekawostek, porad, wskazówek.

Nigdy za wiele mądrych rad, potwierdzonych wiedzą medyczną i praktykami lekarskimi. Książka "Zamień... to skarbnica wiedzy jak zdrowo się odżywiać. Jaki wpływ ma odżywianie na nasze zdrowie. Wiele chorób fundujemy sobie sami poprzez złe odżywianie. Terapia w chorobach przewlekłych i posty lecznicze mają wpływ na długie życie. Dużo ciekawostek, porad, wskazówek.

Pokaż mimo to

avatar
149
148

Na półkach: , ,

Aż 70% chorób o charakterze przewlekłym, na które społeczeństwo zapada wraz z wiekiem jest skutkiem złego odżywiania. Co możemy zrobić, aby – na ile to możliwe – wydłużyć swoje życie i jaki udział w tym może mieć zdrowe odżywianie?

Andreas Michalsen to profesor klinicznej medycyny naturalnej i ordynator Oddziału Medycyny Naturalnej Szpitala Immanuela w Berlinie, a także autor książki o dość kontrowersyjnym tytule „Zamień leczenie na jedzenie”. Podoba mi się to, że doktor w bardzo zdroworozsądkowy sposób podchodzi do tytułowej „zamiany”. Nie usiłuje on wyprać czytelnikowi mózgu, jednocześnie wmawiając, że roztropna dieta jest gwarantem długiego, zdrowego życia. Podkreśla za to, że odpowiednie żywienie MOŻE poprawić jakoś życia i zdrowia. Twórca tej pozycji wskazuje zatem zdrowe żywienie jako element medycyny, a nie jej zamiennik jak mógłby sugerować tytuł.
Książka jest w mojej opinii napisana w sposób wyczerpujący. Oczywiście wiedza przekazywana przez autora nie jest czymś szczególnie odkrywczym i przekopując internet z pewnością można znaleźć te same fakty, co w książce. Jednak odpowiednie wyselekcjonowanie informacji, ciekawy i nierozwleczony sposób ich przekazu pozwala zaoszczędzić ogromną ilość czasu i umożliwia przyswojenie wiedzy naprawdę niezbędnej. Podczas lektury napotykałam się na fragmenty, które w mniejszym stopniu mnie zainteresowały, ale jest to już raczej kwestią osobistych preferencji i trudno nazwać to wadą tej pozycji. Dwie odejmuję za drugą część książki dotyczącą postu – dla mnie tego było zdecydowanie za dużo i o ile w pierwszej części autor starał się w możliwie skrótowy sposób przekazać czytelnikowi wiedzę, o tyle w drugiej części uczynił to zbyt drobiazgowo.

Książka ta jest narzędziem, które pomoże uzmysłowić czytelnikowi wysoki poziom wynaturzenia dzisiejszych nawyków żywieniowych, a także dostarczy niezbędnych informacji na temat tego, jak należy jeść zdrowo, ale i rozsądnie. W myśl zasady „lepiej zapobiegać niż leczyć”, polecam prewencyjnie zapoznać się z książką autora i choć w małym stopniu wdrożyć w swoją codzienną dietę jego zalecenia, co też i ja postaram się uczynić.

Aż 70% chorób o charakterze przewlekłym, na które społeczeństwo zapada wraz z wiekiem jest skutkiem złego odżywiania. Co możemy zrobić, aby – na ile to możliwe – wydłużyć swoje życie i jaki udział w tym może mieć zdrowe odżywianie?

Andreas Michalsen to profesor klinicznej medycyny naturalnej i ordynator Oddziału Medycyny Naturalnej Szpitala Immanuela w Berlinie, a także...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1457
1431

Na półkach: ,

To najlepsza książka o zdrowiu i odżywianiu jaką kiedykolwiek czytałam. Sporo czytam, zdrowy tryb życia należy do moich literackich zainteresowań, chociaż czuję, że już wyczerpałam temat, po przeczytaniu "Zamień leczenie na jedzenie" niczego więcej mi już nie potrzeba.
Jest tu wiele niezbitych argumentów, którymi można agresywnym mięsożercom wytrącić pałeczkę - za to kocham, ubóstwiam to wydawnictwo. Wiem, że ryby i mięso są szkodliwe (w zasadzie ryby to jest mięso, ale zachowując konwencję społeczną, niech będzie),ale tutaj dostaję uporządkowany zbiór argumentów, których podważyć się nie da. Podważone za to zostają lipne badania. Obalonych zostaje multum mitów żywieniowych typu "trzeba pić dużo wody" albo "nie można smażyć na oliwie". Książka obfituje w porządne i ciekawe treści, jeśli tylko ktoś ma ochotę zacząć żyć zdrowo i szczęśliwie, zachęcam do lektury, wystarczy tylko ta jedna pozycja.
Autor opisuje podstawy żywienia, na szczęście podaje konkretne produkty, omawia indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny, przedstawia swoje opinie na temat owoców, orzechów, nabiału, jajek. Chociaż w tych jajkach ciężko mi się przekonać do jego racji, to cała reszta jest piękną całością.
Omówione zostały najpopularniejsze choroby, a w sumie nie choroby, a dieta, która może pozytywnie wpłynąć na przebieg leczenia. Post? Jaki post? Negowałam je do tej pory, ale to co lekarz przedstawia, jest nie dość, że logiczne, to jeszcze zachęcające.
Osoby z cukrzycą typu I wyciągną z tej pozycji wiele istotnych informacji. No rewelacja, co tu dużo mówic.

To najlepsza książka o zdrowiu i odżywianiu jaką kiedykolwiek czytałam. Sporo czytam, zdrowy tryb życia należy do moich literackich zainteresowań, chociaż czuję, że już wyczerpałam temat, po przeczytaniu "Zamień leczenie na jedzenie" niczego więcej mi już nie potrzeba.
Jest tu wiele niezbitych argumentów, którymi można agresywnym mięsożercom wytrącić pałeczkę - za to...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    156
  • Przeczytane
    93
  • Posiadam
    21
  • Teraz czytam
    7
  • Zdrowie
    5
  • 2021
    4
  • 2020
    4
  • 2020
    3
  • Do kupienia
    2
  • Psychologia
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Zamień leczenie na jedzenie


Podobne książki

Przeczytaj także