Sekrety włoskiej kuchni
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Perché agli italiani piace parlare del cibo. Un itinerario tra storia, cultura e costume
- Wydawnictwo:
- Albatros
- Data wydania:
- 2020-07-29
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-07-29
- Liczba stron:
- 640
- Czas czytania
- 10 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381256162
- Tłumacz:
- Jan Jackowicz
- Tagi:
- Italia Włochy kuchnia włoska gotowanie kulinaria
Przewodnik kulinarny uhonorowany prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!
Dziewiętnaście regionów Włoch i ich przysmaki w jednej książce!
Fantastyczna podróż do skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki.
Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spaghetti i pizzą.
Autorka, rozkochana we Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju – od Friulii i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – przybliżając nam właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obyczaje.
Opatrzona wstępem Umberta Eco książka jest barwną mozaiką, która pozwala przeniknąć ducha Italii.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oficjalne recenzje
Smakowita podróż do serca Włoch
Do niektórych lektur nie powinno się zasiadać głodnemu. Tak jest w przypadku „Sekretów włoskiej kuchni" pełnej opisów i zdjęć smakowitych potraw. Pochodząca z Rosji Elena Kostioukovitch, tłumaczka prozy Umberto Eco, mieszkająca od wielu lat we Włoszech, zabiera czytelników w podróż po dziewiętnastu głównych regionach słonecznej Italii, jej kuchni, obyczajach i historii. Już pierwsze spojrzenie na ten pięknie wydany, uhonorowany nagrodą Premio Bancarella della Cucina przewodnik kulinarny sprawia dużą przyjemność miłośnikowi pięknych książek.
We wstępie Umberto Eco pisze o sobie, iż nie może określić się mianem wytrawnego smakosza: „nie jestem osobą tego rodzaju, gdyż zazwyczaj, jeśli mam do wyboru pizzę koło domu albo przejechanie taksówką nawet nie dwustu, ale paru kilometrów, żeby odkryć nową trattorię, wybieram pierwsze". Ja również nie mam w sobie podobnego zacięcia, a jednak podobnie jak autor „Imienia róży“, lubię próbować nowych smaków i potraw, kiedy zwiedzam inne rejony i kraje.
Nic dziwnego, że publikacja oferująca czytelnikowi bogactwo wiedzy nie tylko kulinarnej wzbudziła moje zainteresowanie. Dużym jej atutem okazuje się bardzo przejrzysty układ treści. Pomiędzy rozdziałami o poszczególnych włoskich regionach umieszczone zostały „interludia", w których autorka podejmuje takie zagadnienia, jak: oliwa, slow food, demokracja i totalitaryzm, a w końcu szczęście.
Książka jest dowodem wielkiej miłości, jaką Elena Kostioukovitch żywi do Włoch, ich kultury i stylu życia. Bardzo pięknie o kraju tym mówi w wywiadzie przeprowadzonym przez Ewę Cieślik: „Z kulturoznawczego punktu widzenia Włochy przypominają nieśmiertelne ciało, które myśli, je, porusza się, zmienia się z wiekiem [...]. Jego członami są obwody i regiony, związane ze sobą wspólnym krwiobiegiem. Gdyby jednej z części zabrakło, inni cierpieliby, chorowali, może w ogóle nie mogliby przeżyć? I to mimo tego, że każdy region jest unikatowy, jego kultura jest niepowtarzalna, a jego przepisy kulinarne są jedyne w swoim rodzaju. Istnieje jednak wspólny włoski charakter, wyrażający się we wszystkim, co dotyczy zarówno historii, jak i kultury, a z pewnością także w wyjątkowym jedzeniu."
Autorka nieraz podkreśla fakt, iż we Włoszech „jedzenie jest demokratyczne". Oznacza to, że na wizytę w tamtejszych trattoriach mogą pozwolić sobie zarówno bogaci, jak i biedni, turyści oraz znawcy kulinarni. Tym samym włoskie zwyczaje zbliżają do siebie ludzi, zamiast ich od siebie oddalać.
Jedynym elementem, który chwilami przeszkadzał mi w lekturze, okazała się jej zbytnia encyklopedyczność. Czytelnika nieobytego z kulturą Italii, publikacja może początkowo przytłoczyć nadmiarem informacji. Trudno jednak zarzucić autorce brak rzetelności, gdyż ogrom wiedzy, jaki przekazuje w swoim przewodniku, okazuje się zaiste imponujący. Jej książki nie da się pochłonąć na raz. Zwartą w niej wiedzę powinno dawkować się powoli, tak jak delektuje się znakomitą włoską potrawą.
Podczas wyjątkowej, czytelniczej podróży poprzez poszczególne rejony Włoch aż chciałoby się przejść od teorii wprost do praktyki. Z tego powodu „Sekrety włoskiej kuchni" mogą stać się cennym nabytkiem dla osób, planujących wyjazd do pięknej Italii. Jeśli zamierzają oni w trakcie pobytu w tym kraju skosztować różnych potraw, książka Eleny Kostioukovitch obfitować będzie w cenne wskazówki. Gwarantuję wam, że „kod kulinarny", z którym zderzają się niektórzy turyści po przybyciu do Włoch, po przeczytaniu przewodnika nie będzie już dla was straszny.
Ewa Szymczak
Książka na półkach
- 629
- 150
- 100
- 40
- 17
- 13
- 9
- 9
- 7
- 6
Cytaty
Niewiarygodnie piękna potrawa budzi nieufność znawcy.
OPINIE i DYSKUSJE
pięknie wydany
pięknie wydany
Pokaż mimo toObowiązkowa pozycja dla pasjonatów włoskiej kuchni z zamiłowaniem do samodzielnego gotowania. Ja ograniczam się wyłącznie do jedzenia, stąd opisy dań, sosów i sposobów przyrządzania momentami nużyły, ale nie obniża to mojego odbioru książki.
Każdy rozdział to osobny region Włoch z niezliczoną ilością lokalnych smaków, zwyczajów kulinarnych i tradycji wymieszanych z historią kraju.
Obowiązkowa pozycja dla pasjonatów włoskiej kuchni z zamiłowaniem do samodzielnego gotowania. Ja ograniczam się wyłącznie do jedzenia, stąd opisy dań, sosów i sposobów przyrządzania momentami nużyły, ale nie obniża to mojego odbioru książki.
więcej Pokaż mimo toKażdy rozdział to osobny region Włoch z niezliczoną ilością lokalnych smaków, zwyczajów kulinarnych i tradycji wymieszanych z historią...
Jeść po włosku to znaczy też… myśleć po włosku. I nie o sam język chodzi, ale o to, jak się do jedzenia podchodzi, czy poświęca mu się odpowiednio dużo uwagi. Elena Kostioukovitch w „Sekretach włoskiej kuchni” opowiada o historii i teraźniejszości włoskiej sztuki kulinarnej i kulinarnej codzienności. Warto jej książkę mieć pod ręką podczas podróży do Italii. To swego rodzaju przewodnik, a przy tym pasjonująca lektura. Czytelnicy śmiało będą zamawiać miejscowe specjały i nie będą mieć kłopoty z przywiezieniem najbliższym oryginalnych prezentów z Włoch.
Jeść po włosku to znaczy też… myśleć po włosku. I nie o sam język chodzi, ale o to, jak się do jedzenia podchodzi, czy poświęca mu się odpowiednio dużo uwagi. Elena Kostioukovitch w „Sekretach włoskiej kuchni” opowiada o historii i teraźniejszości włoskiej sztuki kulinarnej i kulinarnej codzienności. Warto jej książkę mieć pod ręką podczas podróży do Italii. To swego...
więcej Pokaż mimo toCudowna podróż po wszystkich regionach moich ukochanych Włoch. To nie tylko kulinaria, ale opis regionów, ich historii, tradycji i kultury.
Cudowna podróż po wszystkich regionach moich ukochanych Włoch. To nie tylko kulinaria, ale opis regionów, ich historii, tradycji i kultury.
Pokaż mimo toKsiążka zgodnie ze swoim polskim tytułem (akurat tytuł oryginalny nie wydaje mi się trafiony) mówi o sekretach kuchni włoskiej jako zjawisku techniczno-przyrodniczo-gospodarczo-socjalnym ponieważ z tylu perspektyw autorka opisuje zjawisko przygotowywania posiłków i samego ich spożywania plus smakowite nomem omen anegdoty.
Fascynująca podróż przez wszystkie krainy Italii (wreszcie wiem gdzie leży, który region) w czasie od starożytności do dziś pod kątem co można zjeść, jak to przyrządzić, jak podać, itd. Rozdziały dotyczące regionów poprzeplatane luźnymi rozważaniami autorki na temat demokracji, makaronu, restauracji, szczęścia – taki pasztet momentami mało strawny.
Jeśli ktoś szuka przepisów kulinarnych to zły adres (chociaż kilka wpisów jest inspirujących),tu raczej mówimy dlaczego na północy jadano polentę (do dziś ten z północy to polentone, a ten z południa to terrone Polentone - Wikipedia),kiedy powstała pizza, a kiedy i dlaczego makaron z sosem pomidorowym i jakie to miało konsekwencje towarzyskie, ale również polityczne. Wyobrażacie sobie Włochy bez sosu pomidorowego? A przecież przed Kolumbem tak było! Dalej jak Kościół chciał zarobić na ruchu turystycznym, wróć: pielgrzymkowym i jakie to miało konsekwencja dla infrastruktury turystycznej, sorry: restauracyjno-hotelarskiej i dań tam serwowanych, które dziś są klasyką włoską. Jaki wpływ na kuchnię miały kolejne okupacje, sąsiedzi i kontakty (Normanowie, Arabowie, Francuzi, Austriacy i inni),ziemie jakie się ma do dyspozycji (Apeniny, dolina Padu, wybrzeże morskie),klimat, stan majątkowy (Bolończycy jako ci bogatsi jadają X razy więcej niż … i Y razy więcej niż…!).
Podróż długa i smakowita. A mnie zazdrość bo wygląda, że autorka wszędzie tam była, wszystko to jadła i piła.
Książka zgodnie ze swoim polskim tytułem (akurat tytuł oryginalny nie wydaje mi się trafiony) mówi o sekretach kuchni włoskiej jako zjawisku techniczno-przyrodniczo-gospodarczo-socjalnym ponieważ z tylu perspektyw autorka opisuje zjawisko przygotowywania posiłków i samego ich spożywania plus smakowite nomem omen anegdoty.
więcej Pokaż mimo toFascynująca podróż przez wszystkie krainy Italii...
Elena Kostioukovitch zabrała mnie zimą w podróż przez kuchnię i kulturę Włoch. Nie znajdziemy w tej książce w zasadzie żadnych przepisów. Autorka nie opisuje tutaj wyłącznie potraw charakterystycznych dla poszczególnych włoskich regionów, ale też opowiada o literaturze, muzyce i historii Italii, wszystko umiejętnie łącząc jak doświadczona szefowa kuchni. Rozdziały poświęcone poszczególnym regionom (np. Apulii czy Lombardii) są przeplatane opowieściami o charakterystycznych elementach Włoch (kawa, makaron). Książki nie musimy czytać po kolei - każdy rozdział stanowi odrębną opowieść, z nawiązaniami do innych fragmentów. Przystępny język opowieści też uprzyjemnia lekturę.
Książkę czytało się o tyle przyjemniej, że jest pięknie wydana. Twarda oprawa, wysokiej jakości papier i wiele ilustracji sprawiają, że lektura była prawdziwą ucztą dla zmysłów.
Gorąco polecam wszystkim - italofilom przyszłym i obecnym, tym, którzy do Włoch się wybierają, i tym, którzy z nich wrócili. Spotkanie z tą książką na pewno będzie udane.
Elena Kostioukovitch zabrała mnie zimą w podróż przez kuchnię i kulturę Włoch. Nie znajdziemy w tej książce w zasadzie żadnych przepisów. Autorka nie opisuje tutaj wyłącznie potraw charakterystycznych dla poszczególnych włoskich regionów, ale też opowiada o literaturze, muzyce i historii Italii, wszystko umiejętnie łącząc jak doświadczona szefowa kuchni. Rozdziały...
więcej Pokaż mimo toDla mnie miłośniczki Włoch ta książka to urasta to rangi biblii. Oprowadza po regionach, pokazuje kuchnie, zwyczaje i historię regionów. Jest cudowna
Dla mnie miłośniczki Włoch ta książka to urasta to rangi biblii. Oprowadza po regionach, pokazuje kuchnie, zwyczaje i historię regionów. Jest cudowna
Pokaż mimo toPrawdziwa Biblia dla miłośników Włoch i włoskiej kuchni. Nie znajdziemy tu przepisów, ale opis poszczególnych regionów Włoch poprzez ich tradycje kulinarne i odniesienia kulturowe. Erudycja autorki jest ozdobą każdego rozdziału. Znajdziemy tu odpowiedź na takie pytania jak: dlaczego pizza jest jedzeniem idealnym na spotkanie z przyjaciółmi, a makaron ma w sobie pewien ładunek erotyzmu, odpowiedni raczej na randkę? albo: jaki wpływ na włoską kuchnię miał kościół katolicki? dlaczego faszyści zwalczali makaron?
Mnóstwo odniesień do historii i charakteru mieszkańców Italii, ciekawych anegdotek. Dodatkowo po każdym rozdziale zostały wypisane potrawy i produkty charakterystyczne dla danego regionu.
Ostrzegam, w czasie czytania ślinka leci i aż chce się łapać za garnki i patelnie.
Prawdziwa Biblia dla miłośników Włoch i włoskiej kuchni. Nie znajdziemy tu przepisów, ale opis poszczególnych regionów Włoch poprzez ich tradycje kulinarne i odniesienia kulturowe. Erudycja autorki jest ozdobą każdego rozdziału. Znajdziemy tu odpowiedź na takie pytania jak: dlaczego pizza jest jedzeniem idealnym na spotkanie z przyjaciółmi, a makaron ma w sobie pewien...
więcej Pokaż mimo toTrzy tygodnie zajęła mi podróż po Italii. Podróż inna niż wszystkie. Krajobrazy poszczególnych regionów przeplatają się z historią, ale przede wszystkim z kuchnią danego regionu.
Kuchnią szeroko rozumianą. Poznajemy tradycyjne potrawy, sposób wytwarzania serów, makaronów. Tworzenia potraw. Wszystko bardzo bogato udokumentowane zdjęciami, opisami podróżników, literackimi tekstami.
Piękne wydanie.
Wadą książki jest zwarty, gęsty druk, choć czcionka czytelna. Stąd tak dług czas czytania.
Warto jednak "Sekrety włoskiej kuchni" przeczytać, bo całkowicie zmieniają one nasze obiegowe wyobrażenie o kuchni włoskiej. Możemy ją smakować, ale nie najemy się zbytnio. A ja to już szczególnie. Kuchnia śródziemnomorska oparta jest na owocach morza, różnej maści, a to nie jest tym, co lubią tygrysy :).
Trzy tygodnie zajęła mi podróż po Italii. Podróż inna niż wszystkie. Krajobrazy poszczególnych regionów przeplatają się z historią, ale przede wszystkim z kuchnią danego regionu.
więcej Pokaż mimo toKuchnią szeroko rozumianą. Poznajemy tradycyjne potrawy, sposób wytwarzania serów, makaronów. Tworzenia potraw. Wszystko bardzo bogato udokumentowane zdjęciami, opisami podróżników, literackimi...
To wielka, wspaniała opowieść o Włoszech, o jedzeniu, o smaku, zwyczajach kulinarnych, tradycjach, ale także i o kulturze w ogóle (wiele ciekawostek, anegdot i żartów). Znakomita wycieczka w głąb znanej i nieznanej Italii.
Więcej: https://dajprzeczytac.blogspot.com/2020/09/sekrety-woskiej-kuchni-elena.html
To wielka, wspaniała opowieść o Włoszech, o jedzeniu, o smaku, zwyczajach kulinarnych, tradycjach, ale także i o kulturze w ogóle (wiele ciekawostek, anegdot i żartów). Znakomita wycieczka w głąb znanej i nieznanej Italii.
Pokaż mimo toWięcej: https://dajprzeczytac.blogspot.com/2020/09/sekrety-woskiej-kuchni-elena.html