Sekrety Włoskiej Kuchni

Tłumaczenie: Jan Jackowicz
Wydawnictwo: Albatros
7,15 (40 ocen i 8 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
5
8
5
7
14
6
8
5
5
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
PERCHE AGLI ITALIANI PIACE PARLARE DEL CIBO
data wydania
ISBN
978-83-7659-246-6
liczba stron
640
słowa kluczowe
Italia, kuchnia, gotowanie
język
polski
dodała
Evelline

Fantastyczna podróż do oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spaghetti i pizzą. Autorka, rozkochana we Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju, od Friuli i Górnej Adygi na północy, po...

Fantastyczna podróż do oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spaghetti i pizzą. Autorka, rozkochana we Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju, od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu, przybliżając właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obyczaje. Opatrzona wstępem Umberta Eco książka jest barwną mozaiką, która pozwala przeniknąć ducha Italii.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (250)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 778
Pistacia_Vera | 2016-02-28
Przeczytana: 28 lutego 2016

tytuł oryginału to "Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?" i ten tytuł jest bardziej adekwatny do zawartości tej książki niż polski tytuł sugerujący książkę kucharską bo "sekrety włoskiej kuchni" to bynajmniej nie jest książka kucharska, to kompendium wiedzy o historii włoskich potraw i włoskich regionów. książka naprawdę ciekawa i szczegółowo napisana przez Rosjankę od lat mieszkającą we Włoszech. okładka piękna ale niestety dobre wrażenie psuje to iż książka zawiera czarno-białe zdjęcia.

książek: 137
Doro Tralala | 2014-03-17
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 17 marca 2014

świętna książka, którą można podciągnąć pod nurt slow life:)- zresztą nie da jej się szybko czytać. Ją się smakuje, wyobraża to całe jedzonko, ach.:)
Po czymś takim trzeba się już tylko spakować i wyjechać do Bella Italia na degustacje:)

książek: 47
malina | 2011-11-12
Na półkach: Przeczytane

Tytuł sugeruje, że jest to książka kucharska, zaglądając do nie, spodziewałam się więc zbioru włoskich przepisów. Tymczasem "Sekrety..." stanowią po prostu kompendium wiedzy o włoskiej kuchni. Znajdziesz tu np. historię makaronu, włącznie z wyjaśnieniem, czemu świat nazywa makaron makaronem, a Włosi - pastą, i z długą listą rodzajów włoskiego makaronu. Omówione są, pod kątem kulinarnym, włoskie regiony, przytoczone poświęcone kuchni cytaty słynnych włoskich twórców. Książka stanowi solidne naukowe opracowanie, miejscami fascynujące, miejscami nudne, będące jednak kopalnią ciekawych informacji. Polecam wszystkim, którzy lubią wiedzieć 'skąd to się wzięło i jak to działa'. Tym, którzy lubią po prostu jeść - niekoniecznie.

książek: 945
Efunia | 2017-02-02
Na półkach: Przeczytane

Jakby mi ktos powiedział, że z taka pasją i zainteresowaniem będę czytać książkę o kuchni włoskiej nie uwierzyłabym. To nie jest książka kucharska. To naprawdę wybitna pozycja, pokazująca w niezwykły sposób tradycje kulinarne różnych regionów Włoch. Wstęp Umberto Eco nie znalazł się w niej przypadkiem.

książek: 364
fragola | 2015-08-17
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 17 sierpnia 2015

Z każdym kolejnym rozdziałem sprawdzam tanie linie w różne miejsca do Włoch, żeby pojechać, spróbować, w te zupełnie nieturystyczne.
historia, kuchnia, zwyczaje, tradycja, przyjemność życia...

książek: 557
majkabally | 2012-03-05
Przeczytana: 08 lutego 2012

Biblia kulinarna Włoch, dla italofilów pozycja obowiązkowa!

książek: 32
Hyrmina | 2014-10-03
Na półkach: Przeczytane

Książka znaleziona na półce w bibliotece okazałą się zaskakująco ciekawa. To rodzaj przewodnika, który ukazuje czytelnikowi tradycje kulinarne Włoch na tle historii i obyczajów. Autorka opisuje Włochy z północy na południe i przedstawia najciekawsze potrawy. Nie jest to jednak ( na szczęście ) książka kulinarna, raczej kulturowa :)

książek: 652
Migotka | 2016-10-07
Na półkach: Przeczytane, 2016

Smakowita podróż przez calutkie włochy. Warto, by poczuć smaki, zapachy i przecudne widoki rozkosznej Italii.

książek: 206
pawel | 2017-03-06
Na półkach: Przeczytane
książek: 402
el14 | 2016-04-28
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 240 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd