Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat
- Kategoria:
- reportaż
- Seria:
- EKO
- Tytuł oryginału:
- Clean Meat: How Growing Meat Without Animals Will Revolutionize Dinner and the World
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2018-08-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-08-22
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788365973665
- Tłumacz:
- Natalia Mętrak-Ruda
- Tagi:
- weganizm mięso genetyka wegetarianizm
Czyste mięso, stworzone z komórek zwierzęcych, w procesie, który nie powoduje cierpienia zwierząt i nie degraduje środowiska to nie science fiction. Jak przeczytacie w książce Czyste mięso, pierwszy hamburger z próbówki został wyprodukowany i zjedzony w 2013 roku. Owszem, kosztował trzysta tysięcy dolarów, które zapłacił współzałożyciel Google’a Sergey Brin. Pamiętajmy jednak, że skan pierwszego ludzkiego genomu kosztował miliardy dolarów, dzisiaj zaś kosztuje tylko kilkaset. Przeczytajcie książkę Paula Shapiro i dowiedzcie się, jak może wyglądać przyszłość przemysłowej produkcji mięsa.
Od początków istnienia homo sapiens około dwustu pięćdziesięciu tysięcy lat temu, zwierzęta zaspokajały apetyt tego gatunku na mięso. Jednak wraz ze wzrostem globalnej populacji i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę hodowla tak ogromnych ilości zwierząt staje się poważnym wyzwaniem.
A co by było, gdybyśmy mogli mieć mięso i zjeść mięso? Poznajcie czyste mięso!
Tak jak potrzebujemy czystej energii, konkurującej z paliwami kopalnymi, tak czyste mięso jest gotowe do rywalizacji z fermami przemysłowym. Czyste mięso nie jest alternatywą dla mięsa: jest po prostu mięsem, wyhodowanym z komórek zwierzęcych.
W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wynalazców i inwestorów dążących ku komercjalizacji pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 367
- 176
- 46
- 10
- 8
- 7
- 4
- 4
- 4
- 3
Opinia
Jest to dość wnikliwie opracowany traktat o nadchodzącej rewolucji żywieniowej. Mięso hodowane bez udziału żywego zwierzęcia, bez okrucieństwa i cierpienia, ale też bez szkodliwych substancji, jakie niesie dziś jeszcze wciąż mięso z przemysłowego uboju, czyli hormonów, antybiotyków, skażenia bakteriami, wirusami , pasożytami, oraz paszami GMO, którymi karmi się trzodę. Trudno przecenić korzyści, jakie odniesie ludzkość ze zmiany swoich preferencji żywieniowych. Do 2050 roku naszą planetę ma zamieszkiwać 10 miliardów ludzi, którzy stając się coraz zamożniejszymi, będą żądać na swoich stołach coraz więcej mięsa. Planeta ich nie wyżywi, bo produkcja mięsa jest zupełnie nieekonomiczna. Potrzeba do niej olbrzymiej ilości zasobów, wody, energii, a przede wszystkim ziemi pod uprawy pasz. Mięso "czyste" ma być wolne od wszelkich niepożądanych dodatków, ale również będzie zdrowsze, tańsze i smaczniejsze od "tradycyjnego". Dodatkowo znikną na zawsze przemysłowe ubojnie: miejsca masowego holokaustu zwierząt. Znikną pola uprawne, których 80% przeznaczonych jest na uprawy pasz. Zostaną ponownie zalesione, dając schronienie dzikiej zwierzynie. Znikną miliony ton odchodów spływających do rzek i wód gruntowych, znikną miliony ton gazów cieplarnianych produkowanych przez trzodę. Zniknie problem niedziałających antybiotyków u ludzi, bo nie będzie już bakterii radzących sobie świetnie z najnowszymi preparatami, które masowo podaje się trzodzie. Ale nie tylko mięso, bo również skóra na buty i odzież, futra, żelatyna, a nawet kość słoniowa, którą będzie można zwyczajnie wyhodować in vitro.
To już się dzieje, już kilkadziesiąt firm produkuje takie mięso, drób, jajka, mleko i skórę. Problemem jest tylko cena - dotychczas jeden hamburger z czystego mięsa kosztuje wciąż kilkaset dolarów. Spadek cen, w miarę postępów nauki i wdrażania nowych technologii, jest nieunikniony. Ludzi kształtujących przyszłość masowego żywienia motywują różne bodźce. Niektórzy wietrzą w tym wielki interes i chcą już teraz wskoczyć do pociągu jadącego coraz szybciej w stronę fortuny. Ale większość z nich poruszona jest nieopisanym okrucieństwem, jakie nasz gatunek zgotował braciom mniejszym. Następne pokolenia z przerażeniem, niedowierzaniem i ze łzami w oczach będą uczyć się o naszych czasach, o miliardach stworzeń mordowanych i masakrowanych na potrzeby zupełnie obojętnych barbarzyńców.
Po przeczytaniu tej książki nie mogę się już doczekać "czystego" mięsa, jaj, drobiu, ryb, a nawet homarów, krewetek, kawioru, mięsa z niedźwiedzia, słonia, czy przedpotopowego mamuta - bo to też jest już możliwe, znając jego kod genetyczny. Od tej wielkiej rewolucji nie ma już odwrotu, jest tak nieunikniona, jak nieunikniony był koniec epoki zaprzęgów konnych. Żal, że to jeszcze nie teraz.
Jest to dość wnikliwie opracowany traktat o nadchodzącej rewolucji żywieniowej. Mięso hodowane bez udziału żywego zwierzęcia, bez okrucieństwa i cierpienia, ale też bez szkodliwych substancji, jakie niesie dziś jeszcze wciąż mięso z przemysłowego uboju, czyli hormonów, antybiotyków, skażenia bakteriami, wirusami , pasożytami, oraz paszami GMO, którymi karmi się trzodę....
więcej Pokaż mimo to