Chemia żywności Tom 1
- Kategoria:
- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Naukowe PWN
- Data wydania:
- 2017-11-13
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-11-13
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788301196912
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.
W tomie 1 opisano:
- zakres i rolę chemii żywności;
- budowę surowców i produktów żywnościowych;
- udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych;
- występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych;
- interakcje składników żywności;
- składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.
Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 3
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Najgorzej napisany podręcznik, jaki miałam kiedykolwiek okazję czytać.
Dużo treści, ale przedstawionej chaotycznie, sposób pisania w formie strumienia świadomości. Brakuje sensownych podziałów na akapity, bardzo mało przykładów, które przekładałyby treść chemiczną na rzeczywistość. Autorzy posiadają rozległą wiedzę, ale nie potrafią jej interesująco czy choćby znośnie przedstawić. Zero umiejętności pedagogicznych. Czytanie tych dwóch tomów to męka.
Najgorzej napisany podręcznik, jaki miałam kiedykolwiek okazję czytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo treści, ale przedstawionej chaotycznie, sposób pisania w formie strumienia świadomości. Brakuje sensownych podziałów na akapity, bardzo mało przykładów, które przekładałyby treść chemiczną na rzeczywistość. Autorzy posiadają rozległą wiedzę, ale nie potrafią jej interesująco czy choćby znośnie...