Superfood z ogrodów, łąk i lasów
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Superfood – Heimische Wildpflanzen
- Wydawnictwo:
- Muza
- Data wydania:
- 2017-05-24
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-05-24
- Liczba stron:
- 128
- Czas czytania
- 2 godz. 8 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788328706538
- Tłumacz:
- Małgorzata Chudzik
- Tagi:
- superfood zdrowa żywność jedzenie zioła łąka las
Superżywność jest na ustach wszystkich pragnących zdrowo żyć. Jeżeli do tej pory uważaliście, że jak chia czy jagody goi musi pochodzić z zamorskich krajów, teraz macie okazję zmienić zdanie. Roślinne pakiety detoksykujące, zapobiegające starzeniu, wspomagające układ odpornościowy i pomagające się odprężyć znajdziecie tuż za progiem swojego domu.
Tak niepożądane chwasty, jak czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski czy koniczyna łąkowa oraz pospolite krzewy, na przykład dzika róża czy tarnina, są w rzeczywistości wykwintną superżywnością zawierającą wiele składników odżywczych. Z naszego poradnika dowiecie się, kiedy i jak najlepiej zbierać najwartościowsze dziko rosnące rośliny i jak je przyrządzić, aby przyniosły jak najwięcej pożytku organizmowi.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 76
- 14
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Moda na zdrowe jedzenie trwa w najlepsze. Rynek książki zasypują poradniki, reportaże o dobrym, ekologicznym jedzeniu, książki kucharskie z przepisami na zdrowe dania wegetariańskie i wegańskie. Kto by pomyślał, że zdrowe produkty możemy znaleźć przypadkowo na łące, w lesie czy w ogrodzie między posianymi warzywami? A jednak!
Karin Greiner w swojej książce udowadnia, że superfood nie musi oznaczać wyszukanych, ekskluzywnych i drogich produktów dostępnych tylko w sklepach z eko żywnością. Takie produkty łatwo znaleźć w otaczającej nas dzikiej naturze, wystarczy wiedzieć tylko czego dokładnie szukać. Pokrzywa, mniszek pospolity, babka lancetowata, czosnek niedźwiedzi mogą zastąpić nam popularny szpinak czy jarmuż.
Książka Karin Greiner składa się z dwóch części, które wzajemnie się przeplatają: opis konkretnych roślin oraz przepisy, w których możemy je wykorzystać. Podzielona jest na cztery pory roku, aby łatwiej było szukać nam poszczególnych kwiatów, liści, owoców, występujących tylko sezonowo. Autorka opisuje wygląd roślin, ich cechy charakterystyczne, smak oraz dlaczego warto je jeść.
Żywność ekologiczna jest dosyć droga, dlatego ciekawie dowiedzieć się, że nie musimy jej szukać daleko. Niektóre informacje z książki bardzo mnie zaskoczyły (np. o właściwościach leczniczych babki lancetowatej wiedziałam już jako dziecko – z kuzynkami przykładałyśmy sobie jej liście na zdarte kolana – ale żeby ją jeść?), przepisy kulinarne też wydają się być jakimiś czarami. Nie wiem jednak, czy skorzystam z informacji, które wyniosłam z lektury. Wiele roślin jest do siebie podobnych i różnią je tylko drobne różnice, dlatego bałabym się ogromnie, że się pomylę i zamiast zdrowej rośliny zerwę trujący chwast.
«Superfood z ogrodów łąk i lasów» to książka, która na pewno przemówi do osób zafiksowanych na punkcie zdrowego i ekologicznego jedzenia. Rośliny, o których myślimy, że są chwastami, okazują się mieć niesamowite walory zdrowotne i kulinarne. Może kiedyś wykorzystam informacje odnośnie kilku roślin, których wyglądu jestem pewna, ale tego rodzaju superfood raczej nie trafi do mojej kuchni.
Moda na zdrowe jedzenie trwa w najlepsze. Rynek książki zasypują poradniki, reportaże o dobrym, ekologicznym jedzeniu, książki kucharskie z przepisami na zdrowe dania wegetariańskie i wegańskie. Kto by pomyślał, że zdrowe produkty możemy znaleźć przypadkowo na łące, w lesie czy w ogrodzie między posianymi warzywami? A jednak!
więcej Pokaż mimo toKarin Greiner w swojej książce udowadnia, że...