Żywienie człowieka t.1 Podstawy nauki o żywieniu

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
6,68 (19 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
1
9
1
8
2
7
7
6
5
5
2
4
0
3
1
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
8301139471
liczba stron
513
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski

Kompendium wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu i dietetyki. Część pierwsza przedstawia cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pokarmu, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, szczegółowo charakteryzuje składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i jakość zdrowotną produktów spożywczych, omawia normy żywienia oraz...

Kompendium wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu i dietetyki. Część pierwsza przedstawia cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pokarmu, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, szczegółowo charakteryzuje składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i jakość zdrowotną produktów spożywczych, omawia normy żywienia oraz genetyczne, kulturowe i praktyczne aspekty racjonalizacji wyżywienia. Książkę uzupełnia prezentacja problemów żywieniowych świata i organizacji międzynarodowych zajmujących się ich rozwiązywaniem oraz metod oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. Okładka: miękka; Rok wydania: 2004;

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (99)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 344
Cezar Kolcz | 2016-06-05
Na półkach: Przeczytane, Sport, Dieta
Przeczytana: 05 czerwca 2016

Przeczytałem tą książkę w całości. Żywienie człowieka jest dynamicznie rozwijającą się dziedziną wiedzy, więc niestety niektóre informacje zawarte tutaj mogą być już przestarzałe (np. piramida żywienia w książce jako podstawę stawia pieczywo, kaszę , płatki zbożowe, makarony itp. a zgodnie z najnowszymi wytycznymi Instytuty Żywienia i Żywności jako podstawę przyjmuje się warzywa i owoce). Niepodważalnym faktem jest jednak to, iż książka zawiera bardzo szeroką bazę danych o żywieniu człowieka. Każde zagadnienie opisane jest w tej książce obszernie i wyczerpująco . Po każdym rozdziale jest podana literatura uzupełniająca , która jest podstawą do rozszerzenia wiedzy.
Książka jest niestety napisana językiem trudnym do zrozumienia dla laika, więc nie polecam jej komuś kto nie zaznał się z rozszerzoną chemią.
Plusem tej książki jest przedstawienie przez autorów historii rozwoju nauk o żywieniu w sposób ciekawy.
Dla kogoś kto chce poszerzyć wiedzę dla siebie i jest sportowcem polecam...

książek: 392
Natasza | 2017-05-15
Na półkach: Przeczytane
książek: 369
dorotka147 | 2017-04-25
Na półkach: Dietetyka, Przeczytane, Studia, 2017
książek: 122
wikson37 | 2017-01-29
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 27 stycznia 2017
książek: 257
Wyindywidualizowanie | 2016-07-29
Przeczytana: 11 czerwca 2016
książek: 418
Marta | 2016-01-13
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 13 stycznia 2016
książek: 21
frambuesa | 2015-03-29
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2013 rok
książek: 445
JoannaJulita | 2015-03-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 484
amandajohns | 2014-11-28
Na półkach: Przeczytane, Dietetyka
zobacz kolejne z 89 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd