Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Żywienie człowieka t.1 Podstawy nauki o żywieniu

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
6,67 (15 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
1
9
1
8
2
7
4
6
4
5
2
4
0
3
1
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
8301139471
liczba stron
513
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski

Kompendium wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu i dietetyki. Część pierwsza przedstawia cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pokarmu, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, szczegółowo charakteryzuje składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i jakość zdrowotną produktów spożywczych, omawia normy żywienia oraz...

Kompendium wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu i dietetyki. Część pierwsza przedstawia cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pokarmu, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, szczegółowo charakteryzuje składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i jakość zdrowotną produktów spożywczych, omawia normy żywienia oraz genetyczne, kulturowe i praktyczne aspekty racjonalizacji wyżywienia. Książkę uzupełnia prezentacja problemów żywieniowych świata i organizacji międzynarodowych zajmujących się ich rozwiązywaniem oraz metod oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. Okładka: miękka; Rok wydania: 2004;

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (83)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 263
Cezar Kolcz | 2016-06-05
Na półkach: Sport, Dieta, Przeczytane
Przeczytana: 05 czerwca 2016

Przeczytałem tą książkę w całości. Żywienie człowieka jest dynamicznie rozwijającą się dziedziną wiedzy, więc niestety niektóre informacje zawarte tutaj mogą być już przestarzałe (np. piramida żywienia w książce jako podstawę stawia pieczywo, kaszę , płatki zbożowe, makarony itp. a zgodnie z najnowszymi wytycznymi Instytuty Żywienia i Żywności jako podstawę przyjmuje się warzywa i owoce). Niepodważalnym faktem jest jednak to, iż książka zawiera bardzo szeroką bazę danych o żywieniu człowieka. Każde zagadnienie opisane jest w tej książce obszernie i wyczerpująco . Po każdym rozdziale jest podana literatura uzupełniająca , która jest podstawą do rozszerzenia wiedzy.
Książka jest niestety napisana językiem trudnym do zrozumienia dla laika, więc nie polecam jej komuś kto nie zaznał się z rozszerzoną chemią.
Plusem tej książki jest przedstawienie przez autorów historii rozwoju nauk o żywieniu w sposób ciekawy.
Dla kogoś kto chce poszerzyć wiedzę dla siebie i jest sportowcem polecam...

książek: 254
Wyindywidualizowanie | 2016-07-29
Przeczytana: 11 czerwca 2016
książek: 356
Marta | 2016-01-13
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 13 stycznia 2016
książek: 21
frambuesa | 2015-03-29
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2013 rok
książek: 363
JoannaJulita | 2015-03-28
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
książek: 452
amandajohns | 2014-11-28
Na półkach: Dietetyka, Przeczytane
książek: 605
Karolina | 2013-07-26
Przeczytana: 01 stycznia 2015
książek: 96
Paula_books | 2013-05-07
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2011 rok
książek: 92
idorotka | 2013-01-20
Na półkach: Przeczytane, Dietetyka
książek: 109
Belldany | 2012-12-30
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 73 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd