Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Naukowe PWN
- Data wydania:
- 2022-08-18
- Data 1. wyd. pol.:
- 2004-01-01
- Liczba stron:
- 738
- Czas czytania
- 12 godz. 18 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788301221164
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne.
Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka.
Książka Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu przeznaczona jest dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 166
- 65
- 15
- 9
- 7
- 3
- 3
- 3
- 2
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Dużo przydatnej wiedzy, sporo przeterminowanej
Dużo przydatnej wiedzy, sporo przeterminowanej
Pokaż mimo toGeneralnie książka to kompendium wiedzy dot. dietetyki. Jest trudna, pisana językiem naukowym, średnioprzystępnym. Nie jest to książka typu fantasy czy romans, tutaj trzeba się skupić i zrozumieć co się czyta. Jest jednak bardzo czytelna i osoby, które sięgają po ta pozycję - na pewno znajdą w niej obszerne informacje nt. aspektów związanych z żywieniem człowieka. To taka podstawa dla dietetyków czy pasjonatów żywienia człowieka.
Generalnie książka to kompendium wiedzy dot. dietetyki. Jest trudna, pisana językiem naukowym, średnioprzystępnym. Nie jest to książka typu fantasy czy romans, tutaj trzeba się skupić i zrozumieć co się czyta. Jest jednak bardzo czytelna i osoby, które sięgają po ta pozycję - na pewno znajdą w niej obszerne informacje nt. aspektów związanych z żywieniem człowieka. To taka...
więcej Pokaż mimo toDietetyczna biblia. Idealny wstęp do dalszej nauki.
Dietetyczna biblia. Idealny wstęp do dalszej nauki.
Pokaż mimo toTak, jak mówi sam tytuł: podstawy. Na początek, jak najbardziej.
Tak, jak mówi sam tytuł: podstawy. Na początek, jak najbardziej.
Pokaż mimo toPrzeczytałem tą książkę w całości. Żywienie człowieka jest dynamicznie rozwijającą się dziedziną wiedzy, więc niestety niektóre informacje zawarte tutaj mogą być już przestarzałe (np. piramida żywienia w książce jako podstawę stawia pieczywo, kaszę , płatki zbożowe, makarony itp. a zgodnie z najnowszymi wytycznymi Instytuty Żywienia i Żywności jako podstawę przyjmuje się warzywa i owoce). Niepodważalnym faktem jest jednak to, iż książka zawiera bardzo szeroką bazę danych o żywieniu człowieka. Każde zagadnienie opisane jest w tej książce obszernie i wyczerpująco . Po każdym rozdziale jest podana literatura uzupełniająca , która jest podstawą do rozszerzenia wiedzy.
Książka jest niestety napisana językiem trudnym do zrozumienia dla laika, więc nie polecam jej komuś kto nie zaznał się z rozszerzoną chemią.
Plusem tej książki jest przedstawienie przez autorów historii rozwoju nauk o żywieniu w sposób ciekawy.
Dla kogoś kto chce poszerzyć wiedzę dla siebie i jest sportowcem polecam książkę Anity Bean "Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik" która jest napisana przystępnym dla laika językiem. Dla kogoś kto jest studentem np. dietetyki albo chce nim być polecam przeczytanie tej książki. Tematów poruszonych głównie z tej książki, student uczy się pierwsze dwa semestry :)
Przeczytałem tą książkę w całości. Żywienie człowieka jest dynamicznie rozwijającą się dziedziną wiedzy, więc niestety niektóre informacje zawarte tutaj mogą być już przestarzałe (np. piramida żywienia w książce jako podstawę stawia pieczywo, kaszę , płatki zbożowe, makarony itp. a zgodnie z najnowszymi wytycznymi Instytuty Żywienia i Żywności jako podstawę przyjmuje się...
więcej Pokaż mimo to