Serniki słodkie i wytrawne

Okładka książki Serniki słodkie i wytrawne
Renata Czelny-Kawa Wydawnictwo: Psychoskok poradniki
128 str. 2 godz. 8 min.
Kategoria:
poradniki
Wydawnictwo:
Psychoskok
Data wydania:
2017-03-27
Data 1. wyd. pol.:
2017-03-27
Liczba stron:
128
Czas czytania
2 godz. 8 min.
Język:
polski
ISBN:
9788379007172
Tagi:
pieczenie książki kucharskie ciasta serniki wytrawne serniki słodkie Renata Czelny-Kawa psychoskok
Średnia ocen

                9,2 9,2 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
9,2 / 10
12 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
496
329

Na półkach: ,

Zapach pieczonego sernika unoszący się w całym domu... Tradycyjny, niekiedy z dodatkiem rodzynek, za którymi nigdy nie przepadałam i wyskubywałam owe zawsze z każdego ciasta... Udekorowany polewą czekoladową... Jego delikatny, słodki i łagodny smak... Poniekąd uzależniający, nigdy nie kończyło się na pochłonięciu przeze mnie jednego kawałka... To moje wspomnienia z dzieciństwa... Odkąd pamiętam, mama zawsze piekła sernik wkładając w to mnóstwo serca, czasu i pracy. Zazwyczaj owe ciasto gościło i nadal gości w czasie świąt, ale zdarza się też, że delektujemy się nim pomiędzy ważnymi wydarzeniami. Cała moja najbliższa rodzina uwielbia się nim zajadać, tym samym sernik znika w ekspresowym tempie. Zawsze przyglądałam się poszczególnym etapom jego przygotowywania przez mamę i wielokrotnie chciałam go wykonać sama, ale niestety jestem dość leniwa, jeśli chodzi o czasochłonne i wymagające pracy wypieki. Wolę piec ciasta, którym nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu, które są łatwe w sporządzaniu, składają się z zaledwie kilku składników i przede wszystkim ich czas pieczenia jest krótki. Natomiast, inaczej jest w przypadku ich konsumowania. Wówczas poświęcam sporo czasu smakowaniu i zachwycaniu się tymi słodkościami. Uwielbiam popołudnia z filiżanką kawy i kawałkiem ciasta, który powoli znika z talerza... Po książkę "Serniki słodkie i wytrawne" sięgnęłam z kilku powodów, po pierwsze - pragnęłam zaczerpnąć inspiracji, po drugie - sądziłam, że owa pozycja zachęci mnie do tego, abym wreszcie samodzielnie upiekła sernik i mogła uraczyć nim bliskich, po trzecie - liczyłam na poznanie (znalezienie) tajników na łatwe i szybkie jego przygotowanie, a po czwarte - z czystej ciekawości przepisów na serniki wytrawne.

Renata Czelny-Kawa - absolwentka polonistyki i dziennikarstwa. Kocha książki, muzykę i swoje pasje: gotowanie, fotografowanie i pisanie! Kolekcjonuje piękne dzbanki herbaciane i filiżanki. W książce "Serniki słodkie i wytrawne" zdradza nam, od czego to wszystko się zaczęło... Jest autorką bloga Raj dla Podniebienia - uważa, że sernik to wyjątkowe ciasto, wykwintny deser, który przyrządzony z dobrych składników połączonych w ciekawe zestawienie smakowe sprawi, że uraczymy nim nasze podniebienia. (źródło: okładka książki "Serniki słodkie i wytrawne")

Zacznę może od strony wizualnej wspomnianej publikacji. Z pewnością jest pięknie i solidnie wydana. Bez wątpienia atutem książki jest jej twarda oprawa. Zdecydowanie okładka przykuwa uwagę ze względu na zastosowaną kolorystykę - powiedziałabym, że dość jaskrawą, tym samym rzucającą się w oczy. Ponadto kolejna zaleta owej pozycji to jakość papieru, który jest przyjemny i miły w dotyku. Dodatkowo jest dobrze złożona, co ma ogromne znaczenie, szczególnie gdy korzystamy z wybranego przepisu i co jakiś czas musimy do niego zaglądać. Bowiem po otworzeniu na danej stronie, książka samoistnie nie zamyka się. Co więcej, załączona jest zakładka w postaci beżowej wstążki, dzięki której można zaznaczyć konkretną stronę i przepis nas interesujący. Zwróciłam również uwagę na estetyczny i subtelny wygląd kartek stanowiących przerywnik pomiędzy poszczególnymi rozdziałami, których jest dziewięć. A poza tym podoba mi się oryginalne i bardzo widoczne oznaczenie numeracji stron. Książka się pięknie prezentuje, dzięki czemu idealnie nadaje się na prezent. Osobiście jestem zachwycona owym wydaniem.

Książkę autorka zadedykowała mężowi, który motywował ją do działania i wspierał przy owym projekcie oraz pomagał w realizacji marzeń. To miły i wzruszający gest. Następnie Renata Czelny-Kawa przedstawia nam kobiety, które są dla niej najważniejsze, a ich pasja i praca stały się ogromną inspiracją do stworzenia publikacji z sernikowymi przepisami. Mama kojarzy jej się z szarlotką pachnącą cynamonem oraz tortami, które były jej specjalnością. Babci z kolei zawdzięcza swą miłość do pieczenia serników. Każda rodzinna uroczystość przepełniona była zapachem tradycyjnego sernika z cytrynowym posmakiem i dodatkami w postaci rodzynek, skórki pomarańczowej, polewy czekoladowej i wiórek kokosowych. Autorka poświęciła również kilka stron wspomnieniom z dzieciństwa, pokrótce ukazując sylwetki najbliższych, przedstawiając z wielkim sentymentem pewne cenne przedmioty, obrazując najpiękniejsze chwile, a także dzieląc się swym miejscem na ziemi, przynoszącym spokój i szczęście. Dopełnieniem owej części są rodzinne fotografie.

"Zamykam oczy i nadal widzę...
...biały kredens w kuchni, pamiątkowy, duży zegar, okrągły, drewniany stół,
który nigdy nas wszystkich nie mógł pomieścić,
pędy dzikiej róży prawie pukające do sypialnianych okiennic.
Są stosiki niezliczonych haftowanych serwetek i makatek.
W sieni stoi stary kufer, w sypialni Prababci wiekowa maszyna do szycia.
Każda rzecz była wyjątkowa, jedyna w swoim rodzaju."

Następnie odnajdziemy mnóstwo wspaniałych przepisów, z podziałem na serniki słodkie i wytrawne (owe są dla mnie wielkim zaskoczeniem, jeszcze nigdy się z takimi nie spotkałam i nie miałam przyjemności ich skosztować). Każdy z nich zawiera wyszczególnienie ogólnodostępnych składników podanych w dokładnych proporcjach, które pomogą w jego przyrządzeniu. Pod listą produktów niezbędnych do stworzenia uwielbianego ciasta, omówione jest jego wykonanie. Tutaj dokładnie, krok po kroku opisane są etapy jego wyrabiania, w tym sporządzenie spodu sernika, dalej masy serowej oraz wierzchu. Podane są również czas oraz temperatura pieczenia. Gdzieniegdzie, w przypadku co poniektórych przepisów, udzielane są krótkie i ważne wskazówki. Każde ciasto jest przepięknie zobrazowane, co sprawia, że natychmiast ma się ochotę nie tylko takowe przygotować, ale przede wszystkim zasmakować i delektować się nim. Ja już mam nawet w planach upiec w najbliższym czasie sernik z żurawiną - jeśli tylko mi się on uda, to oczywiście podzielę się zdjęciem :)

W książce znajdziemy przepisy na między innymi następujące serniki:
- waniliowy na czekoladowym spodzie;
- waniliowy kremowy z kokosem i kawą;
- pistacjowy;
- cytrusowy;
- "makowa figa";
- jaglany z jabłkami i polewą cynamonową;
- dyniowo-imbirowy;
- z karmelem, owocami leśnymi i sosem jeżynowym;
- istryjski z lawendowym miodem;
- na zimno z mascarpone i malinami
- "trzy sery" z karmelizowaną marchewką i groszkiem cukrowym i wiele innych.

W książce autorka zdradza okoliczności pojawienia się pomysłu o napisaniu książki oraz pokrótce opisuje początki powstania bloga Raj dla Podniebienia. Ujawnia również historie pewnej fotografii... Dzieli się z nami także kilkoma ważnymi radami, których zastosowanie będzie miało wpływ na to, czy nasz wypiek okaże się udany. Bowiem, jak sama twierdzi: "Sernik jest ciastem prostym, ale wymagającym przestrzegania kilku ważnych zasad...". To są naprawdę przydatne informacje, z którymi warto się zapoznać przed przygotowaniem popularnego deseru. Publikacja zawiera również miejsce na niezbędne zapiski.

"Przez stary, drewniany dom przewinęły się pokolenia.
Tak wiele czasu minęło, a wszystko to jest nadal tak żywe w mojej pamięci.
Żywe, bo ważne. Bo piękne."

Podsumowując, "Serniki słodkie i wytrawne" to zestaw wyśmienitych przepisów na serniki w każdej możliwej postaci z wieloma ciekawymi dodatkami. Każdy znajdzie coś dla siebie, bowiem autorka proponuje ciasta na słodko i słono, pieczone bądź na zimno. Wszystkie są wzbogacone galerią przepięknych i smakowitych fotografii. Serdecznie polecam!

Zapach pieczonego sernika unoszący się w całym domu... Tradycyjny, niekiedy z dodatkiem rodzynek, za którymi nigdy nie przepadałam i wyskubywałam owe zawsze z każdego ciasta... Udekorowany polewą czekoladową... Jego delikatny, słodki i łagodny smak... Poniekąd uzależniający, nigdy nie kończyło się na pochłonięciu przeze mnie jednego kawałka... To moje wspomnienia z...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    14
  • Chcę przeczytać
    6
  • Posiadam
    4
  • Ulubione
    3
  • Staruszkowie
    1
  • HAL
    1
  • Wspomnienia
    1
  • Papier
    1
  • Kulinaria
    1
  • Kucharskie /dietetyka
    1

Cytaty

Więcej
Renata Czelny-Kawa Serniki słodkie i wytrawne Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także