Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Zupa Franza Kafki. Historia literatury światowej w 14 przepisach kulinarnych

Tłumaczenie: Anna Bańkowska
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka, Prószyński i S-ka
6,84 (31 ocen i 8 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
5
8
3
7
9
6
7
5
4
4
2
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Kafka's soup
data wydania
ISBN
8374696241
liczba stron
93
kategoria
Literatura piękna
język
polski

Jeśli zastanawialiście się kiedyś, jakby wyglądał obiad z Franzem Kafką, Jane Austen czy Raymondem Chandlerem, macie teraz szansę zaspokoić waszą ciekawość. Literacki brzuchomówca Mark Crick przedstawia 14 przepisów kulinarnych głosami słynnych pisarzy od Homera po Irvine'a Welsha. Książeczka ta zachwyci wszystkich miłośników dobrej kuchni i literatury; finezyjne pastisze tak was w kuchni...

Jeśli zastanawialiście się kiedyś, jakby wyglądał obiad z Franzem Kafką, Jane Austen czy Raymondem Chandlerem, macie teraz szansę zaspokoić waszą ciekawość.
Literacki brzuchomówca Mark Crick przedstawia 14 przepisów kulinarnych głosami słynnych pisarzy od Homera po Irvine'a Welsha.
Książeczka ta zachwyci wszystkich miłośników dobrej kuchni i literatury; finezyjne pastisze tak was w kuchni rozbawią, że nie będziecie potrzebowali już żadnych gości.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 3068
Meowth | 2017-04-14
Przeczytana: 14 kwietnia 2017

Lektura tej małej książeczki to prawdziwa uczta. Dla ducha - pieszczonego inteligentnymi i zabawnymi pastiszami stylu i języka kilkanaściorga z wielkich twórców literatury; dla umysłu - rozpoznającego owo naśladownictwo i udawanie; a wreszcie dla samego ciała, które, stymulowane smakowitymi opisami kulinarnymi, tu i ówdzie dokręca śrubkę, przyśpiesza wytwarzanie enzymów trawiennych i już gotowe zasiąść przy stole z widelcem w jednej, a nożem w drugiej ręce, domagając się praktycznego kontaktu z opisywanymi daniami.

Dla mnie już początek książeczki był mocnym uderzeniem - przepis na uwielbianą przeze mnie jagnięcinę, którą na swój męski, cyniczny i idealistyczny sposób serwuje sam Raymond Chandler. Potem było zabawnie i sympatycznie, ale prawdziwą namiętność i płomień rozbudziła we mnie str. 34. Proszę państwa, receptura na coq au vin! I pierwsze jej zdanie: "Ojciec Antonio del Sacrament del Altar Castaneda siedział w ogrodzie i obserwował gasnący dzień". Zatem nie dość, że takie wspaniałości, to jeszcze jeden z moich ukochanych pisarzy, Gabriel García Márquez! Jestem miłośniczką i dobrej literatury, i dobrego jedzenia, więc autor, Mark Crick, kupił mnie w całości.

Dodatkową atrakcją są ilustracje autora, każda w innej stylistyce, dopasowanej do imitowanego twórcy. I tak np. J.L. Borges dostał obraz surrealistyczny, Steinbeck - ilustrację naturalistyczną ale nie pozbawioną poezji, a Chaucer - średniowieczny witraż (z przezabawnym i odbierającym mu nieco dostojeństwa motywem kuchennym).

"Zupa Franza Kafki" chce być czytana. "Zupa Franza Kafki" chce być wypróbowana i zjedzona. W dodatku wszystkie potrawy z tego literackiego menu można pochłonąć bez przerwy, jedną po drugiej, i nie grozi to ani przejedzeniem, ani nadwagą. A po lekturze... Fartuszki na brzuszki, noże w dłoń, marsz do kuchni i do dzieła!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
P.R.O.M.O.T.E

Książka ta otworzyła mi oczy na wiele kwesti związanych z moją pracą, dodała odwagi i pewności siebie, a przede wszystkim zmotywowała do działania, za...

zgłoś błąd zgłoś błąd