Tradycyjna kuchnia rosyjska. Praktyczne porady i sprawdzone receptury

Wydawnictwo: Rea
0 (0 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
ISBN
9788375442472
język
polski
dodał
LubimyCzytać

Przepisy kuchni rosyjskiej uznawane są na całym świecie za wyjątkowe. W żadnej innej kuchni świata nie znajdziemy takiej obfitości mięsnych, rybnych, warzywnych oraz innych dań. Rosyjska sztuka kulinarna uosabia pomysłowość i zaradność Rosjan. Dania przygotowywane według przepisów kuchni rosyjskiej podanych w książce, zachowują swój niepowtarzalny smak, a współczesne sposoby obróbki i...

Przepisy kuchni rosyjskiej uznawane są na całym świecie za wyjątkowe. W żadnej innej kuchni świata nie znajdziemy takiej obfitości mięsnych, rybnych, warzywnych oraz innych dań. Rosyjska sztuka kulinarna uosabia pomysłowość i zaradność Rosjan. Dania przygotowywane według przepisów kuchni rosyjskiej podanych w książce, zachowują swój niepowtarzalny smak, a współczesne sposoby obróbki i przygotowywania produktów, nie zmieniają charakteru dań rosyjskiej kuchni, ale wręcz go podkreślają. Są dania, bez których trudno sobie wyobrazić kuchnię rosyjską np.: bliny, galarety, kapuśniak, pielmieni, żurek, ciasta, gęś z jabłkami, kasza, kisiel, pierniki, herbata, kwas?Historia kuchni rosyjskiej swoimi korzeniami sięga w odległe wieki, na przestrzeni których ulegała zmianom. Minione epoki oraz znaczące wydarzenia historyczne odcisnęły w niej ślad, a pierwotnie powstałe kulinarne skłonności i preferencje mieszkańców Rusi, z biegiem lat zmieniały się. Ponadto, na przestrzeni wieków, kuchnia rosyjska była otwarta na tradycje kulinarne innych narodów i wchłaniała ich najlepsze elementy. Dziś można śmiało powiedzieć, że w przepisach kuchni rosyjskiej odzwierciedla się jego historia, kultura, tradycje i obyczaje.Galaretę wymyślili w XIX w. francuscy kucharze-restauratorzy, a jej prototypem była "studzenina" - starodawne danie rosyjskie, cieszące się wielkim uznaniem zarówno szlachty jak i pospólstwa. Kisiel - to również dawna potrawa kuchni rosyjskiej i w latopisie "Powieść lat minionych" mówi się o niej: Danie to odegrało ważną rolę w historii ? kisiel niegdyś uratował miasto Biełgorod od Połowców. To tylko dwa przykłady z wielu znamienitych potraw rosyjskich, które również mają swoje zadziwiające historie.

 

źródło opisu: Matras

źródło okładki: Matras

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (0)
 Pokaż tylko oceny z treścią
Brak opinii. Napisz pierwszą opinię!
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd