Fizjologia smaku

Okładka książki Fizjologia smaku Anthelme Brillat-Savarin
Okładka książki Fizjologia smaku
Anthelme Brillat-Savarin Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy językoznawstwo, nauka o literaturze
272 str. 4 godz. 32 min.
Kategoria:
językoznawstwo, nauka o literaturze
Tytuł oryginału:
Physiologie du gout ou méditations de gastronomie transcendante
Wydawnictwo:
Państwowy Instytut Wydawniczy
Data wydania:
2003-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2003-01-01
Liczba stron:
272
Czas czytania
4 godz. 32 min.
Język:
polski
ISBN:
83-06-02498-2
Tłumacz:
Joanna Guze
Tagi:
esej
Średnia ocen

7,1 7,1 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oficjalne recenzje i

Wokół stołu



4603 277 108

Oceny

Średnia ocen
7,1 / 10
29 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
735
436

Na półkach:

książka doskonała pod każdym względem, cudowny język wspaniałe dykteryjki, dla znawców tematu w zakresie analiz naukowych świetne studium rozumowania przy tworzeniu nowych dziedzin po prostu boska

książka doskonała pod każdym względem, cudowny język wspaniałe dykteryjki, dla znawców tematu w zakresie analiz naukowych świetne studium rozumowania przy tworzeniu nowych dziedzin po prostu boska

Pokaż mimo to

avatar
177
26

Na półkach: , ,

Wciągająca, ciekawa, oryginalna... a niby wyłącznie o zasadach postępowania z "sztuką mięsa" i tematach pokrewnych. Lektura obowiązkowa dla każdego.

Wciągająca, ciekawa, oryginalna... a niby wyłącznie o zasadach postępowania z "sztuką mięsa" i tematach pokrewnych. Lektura obowiązkowa dla każdego.

Pokaż mimo to

avatar
541
206

Na półkach: ,

Lekki, przyjemny i dowcipny traktat o jedzeniu i smakoszostwie, przy okazji doskonale pokazujący kulturę i obyczajowość ludzi XVIII i początku XIX wieku przez pryzmat ich zwyczajów kulinarnych.

Lekki, przyjemny i dowcipny traktat o jedzeniu i smakoszostwie, przy okazji doskonale pokazujący kulturę i obyczajowość ludzi XVIII i początku XIX wieku przez pryzmat ich zwyczajów kulinarnych.

Pokaż mimo to

avatar
3058
484

Na półkach: , , , ,

Bardzo dobrze napisana książka, pełna anegdot o życiu w XVIII i XIX wiecznej Francji i nie tylko Francji. Kilka zapomnianych już przepisów, porad i innych "Rozmaitości". Autor, jeżeli nawet kogoś wykpiwa, czyni to w bardzo subtelny sposób. Z każdej strony płynie pochwała dla doskonałych potraw, najlepiej w równie doskonałym towarzystwie.
Szkoda że to tylko wybór pism z oryginału, z chęcią przeczytałbym resztę.

Bardzo dobrze napisana książka, pełna anegdot o życiu w XVIII i XIX wiecznej Francji i nie tylko Francji. Kilka zapomnianych już przepisów, porad i innych "Rozmaitości". Autor, jeżeli nawet kogoś wykpiwa, czyni to w bardzo subtelny sposób. Z każdej strony płynie pochwała dla doskonałych potraw, najlepiej w równie doskonałym towarzystwie.
Szkoda że to tylko wybór pism z...

więcej Pokaż mimo to

avatar
71
18

Na półkach: ,

Mam mieszane uczucia.

Mam mieszane uczucia.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
2047
279

Na półkach: , , ,

To jedna z moich ulubionych książek. z kilku powodów.
Po pierwsze - lubię jeść i, choć daleko mi do sybarytyzmu, przyjemności podniebienia cenię sobie bardzo wysoko. Spotkania przy stole uważam poza tym za jeden z ważniejszych aspektów relacji międzyludzkich.
Po drugie - zachwyca mnie i bawi pewna szczególna dekadencja tej książki i doprowadzenie tego, co przecież z natury lubimy, do rangi niemal religii. To już jest dla mnie egzotyką - i czytając "Fizjologię smaku" mam wrażenie wyprawy w miejsca kulturowo bardzo odległe.
Po trzecie - zawsze delektuję się językiem tej książki. Niezwykle smakowitym.

To jedna z moich ulubionych książek. z kilku powodów.
Po pierwsze - lubię jeść i, choć daleko mi do sybarytyzmu, przyjemności podniebienia cenię sobie bardzo wysoko. Spotkania przy stole uważam poza tym za jeden z ważniejszych aspektów relacji międzyludzkich.
Po drugie - zachwyca mnie i bawi pewna szczególna dekadencja tej książki i doprowadzenie tego, co przecież z...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1577
1572

Na półkach: , , ,

Zaprawdę, tylko żyjący za czasów ancien regime’u Francuz mógł napisać książkę o smaku, potrawach, wymaganiach co do przygotowania i podania oraz poprzeć to takimi anegdotkami. Zresztą, czego się spodziewać po książce, której rozdziały mają takie tytuły jak: „Teoria smażenia”, „O pragnieniu”, „Filozoficzna historia kuchni” czy „Posłanie do gastronomów Starego i Nowego Świata”. Bajka!

Zaprawdę, tylko żyjący za czasów ancien regime’u Francuz mógł napisać książkę o smaku, potrawach, wymaganiach co do przygotowania i podania oraz poprzeć to takimi anegdotkami. Zresztą, czego się spodziewać po książce, której rozdziały mają takie tytuły jak: „Teoria smażenia”, „O pragnieniu”, „Filozoficzna historia kuchni” czy „Posłanie do gastronomów Starego i Nowego...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    252
  • Przeczytane
    85
  • Posiadam
    39
  • Kulinaria
    6
  • Ulubione
    4
  • Chcę w prezencie
    4
  • Teraz czytam
    4
  • O Kucharzeniu, Gotowaniu i Jedzeniu
    2
  • Pasza
    2
  • Kuchnia
    2

Cytaty

Więcej
Anthelme Brillat-Savarin Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej Zobacz więcej
Anthelme Brillat-Savarin Fizjologia smaku Zobacz więcej
Anthelme Brillat-Savarin Fizjologia smaku Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także