Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Superfoods: The Food and Medicine of the Future
- Wydawnictwo:
- Vivante
- Data wydania:
- 2015-03-11
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-03-11
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364645549
- Tłumacz:
- Bartłomiej Kotarski
- Tagi:
- żywność jedzenie zdrowie przepisy dieta Bartłomiej Kotarski
Superżywność to prawdziwy pokarm przyszłości!
Dawid Wolf, guru surowej diety i pomysłodawca super zdrowej czekolady w wersji raw, stworzył błyskotliwy przegląd pysznych i pożywnych produktów, które wzmacniają zdrowie i przedłużają życie. Nie tylko opisuje zawarte w nich mikroelementy, ale podaje też realne korzyści, jakie płyną z włączenia tego typu jedzenia do swojej diety.
Autor wskazuje cenne źródła czystych protein, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, enzymów i innych elementów odżywczej układanki. W zestawieniu znalazły się superfoods, które mogą poprawić m.in. wzrok, sprawność seksualną, regulować poziom hormonów, wzmacniać odporność i pomagać pokonać zły nastrój. Niezwykle cenny jest też obszerny opis właściwości produktów pochodzenia pszczelego: miodu, pyłku kwiatowego, pierzgi i propolisu. Kolejne rozdziały wzbogacają zachęcające, niebanalne, przepisy na bezglutenowe potrawy z superżywnością (np. czekoladowe tortille),a także rady, dzięki którym każdy z łatwością przemyci te skarby natury do codziennych posiłków.
To obowiązkowa lektura dla wszystkich zainteresowanych najzdrowszym jedzeniem!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 113
- 33
- 8
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Porzuciłam tą książkę w momencie gdy wpisałam nazwisko autora w wyszukiwarce Google i w mgnieniu oka odkryłam, że jest płaskoziemcą. Nie sądzę, by jakiekolwiek rady zawarte w tej książce miały być wiarygodne...
Jednak jeśli ktoś ma ochotę na koktajl za 18 tys. dolarów, to życzę miłej lektury.
Porzuciłam tą książkę w momencie gdy wpisałam nazwisko autora w wyszukiwarce Google i w mgnieniu oka odkryłam, że jest płaskoziemcą. Nie sądzę, by jakiekolwiek rady zawarte w tej książce miały być wiarygodne...
Pokaż mimo toJednak jeśli ktoś ma ochotę na koktajl za 18 tys. dolarów, to życzę miłej lektury.
Jeżeli jesteście fanami zdrowego żywienia to ta książka jest dla Was. autor opowiada o wybranych składnikach zdrowej diety takich jak kakao, aloes, kokos, miód, algi, itp. każdy rozdział zawiera historie danej rośliny, metody jej produkcji, wskazanie na co ta roślina w organizmie człowieka wpływa i na koniec trochę przepisów kulinarnych jak można taki super pokarm w kuchni wykorzystać. autor opiera się na opracowaniach naukowych i swoich własnych doświadczeniach.
Jeżeli jesteście fanami zdrowego żywienia to ta książka jest dla Was. autor opowiada o wybranych składnikach zdrowej diety takich jak kakao, aloes, kokos, miód, algi, itp. każdy rozdział zawiera historie danej rośliny, metody jej produkcji, wskazanie na co ta roślina w organizmie człowieka wpływa i na koniec trochę przepisów kulinarnych jak można taki super pokarm w kuchni...
więcej Pokaż mimo to„Superżywność” Davida Wolfe’a to książka, która zafascynowała mnie od razu, jak tylko ją zobaczyłam. Moja skłonność do ortoreksji wiąże się z tym, że sięgam po każdą książkę o zdrowym żywieniu i zawsze podchodzę do nich z wielkim zaangażowaniem, nadzieją i podekscytowaniem. W tym przypadku nie było inaczej, a biorąc pod uwagę ile dobrego się o niej wcześniej naczytałam… byłam naprawdę zachwycona, że w końcu i ja mogę ją przeczytać!
Już na wstępie jestem skłonna napisać, że książka jest cudowna. Jednak nawet nie wiem, od czego zacząć pochlebstwa względem niej. Na uwagę zdecydowanie zasługuje oprawa graficzna, bowiem jest po prostu znakomita! Ludzie w większości są wzrokowcami, a to prawdopodobnie najbardziej przyjemna dla oka książka, z jaką do tej pory się spotkałam. Ma w sobie całe mnóstwo pięknych zdjęć, zawiera tabele z wartościami odżywczymi poszczególnych produktów, a i czcionka nie jest tylko czarna – niby nic, a jednak zmienia tak wiele! Sprawia, że książka jest radosna i jej odbiór jest jeszcze lepszy!
David Wolfe posiada bogatą wiedzę z dziedziny dietetyki, co jest doskonale widoczne już na pierwszy rzut oka. W swojej książce przedstawia przede wszystkim 10 najlepszych rodzajów superżywności, ale na tym nie poprzestaje. Poza nimi przedstawia również kilka dodatkowych produktów, na które warto zwrócić uwagę. Znajdziecie tutaj obszerne informacje o jagodach goji, kakaowcu, mace, produktach pszczelich, spirulinie i innych algach, aloesie, orzechach kokosowych i kilku innych. Każdy opis jest bardzo szczegółowy, dokładny i dopracowany. Poznajemy historię danego produkty, legendy z nim związane, ale co najważniejsze – korzyści płynące ze stosowania tego pożywienia w diecie. W dodatkach znajdziemy odniesienia do badań naukowych, a więc widać, że wiedza zawarta w tej książce nie jest wyssana z palca, a ma głębsze podłoże.
Autor nie boi się naukowego słownictwa i z łatwością wprowadza je do swojej książki. Przerażeni? Niepotrzebnie! Pan Wolfe w bardzo przystępny sposób wyjaśnia, czym są przeciwutleniacze, wolne rodniki czy fikocyjaniny. Dzięki tej pozycji dowiecie się, na co powinniście zwracać uwagę podczas poszukiwania i kupowania superżywności oraz w jakich postaciach możecie je znaleźć. Autor podaje również zalecane dziennie spożycie danego produktu. Nie mogło tutaj zabraknąć jeszcze jednej rzeczy… przepisów! Okazuje się, że wprowadzenie superżywności do naszej diety może być łatwe, przyjemne i smaczne!
Niestety, problem z takimi książkami bywa jeden – nie zawsze jest to wiedza zgodna z realiami naszego kraju. Zdrowy tryb życia nie jest u nas tak rozpowszechniony, ale powoli zaczyna się to zmieniać. Ciężko jest znaleźć niektóre produkty wymieniane przez autora (zwłaszcza te z przepisów),a ich cena nie zawsze jest zadowalająca. Jednak osobiście uważam, że warto zainwestować w siebie i swoje zdrowie, bo nasze ciało na pewno nam za to podziękuje. Książka Davida Wolfe’a napradę motywuje do działania i zmiany stylu życia. Dodanie kilku przedstawionych przez autora produktów do codziennej diety może wiele zmienić – oczywiście nie od razu, ale przy dłuższym stosowaniu na pewno zauważycie różnice.
Oczywiście każdy produkt charakteryzuje się nieco innym działaniem, ale łączy je jedno – zbawienny wpływ na nasz organizm. To istne bomby składające się z witamin i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania komórek pierwiastków, więc zyskujemy regenerację już na tym poziomie. Wiąże się to z polepszeniem samopoczucia, regeneracją i oczyszczeniem organizmu, wzmocnieniem odporności i zmniejszeniem ryzyka zapadnięcia na wiele chorób. Ta książka to doskonałe kompendium wiedzy o superżywności, która może stać się istną biblią dla osoby, która chce zadbać o swoje zdrowie. A produkty takie jak aloes, kakaowiec, jagody goji, spirulina i chlorella czy jagody acai wcale nie są takie trudne do zdobycia – wiem z autopsji ;) Zdecydowanie polecam, bo książka jest po prostu wspaniała!
www.bookeaterreality.blogspot.com
„Superżywność” Davida Wolfe’a to książka, która zafascynowała mnie od razu, jak tylko ją zobaczyłam. Moja skłonność do ortoreksji wiąże się z tym, że sięgam po każdą książkę o zdrowym żywieniu i zawsze podchodzę do nich z wielkim zaangażowaniem, nadzieją i podekscytowaniem. W tym przypadku nie było inaczej, a biorąc pod uwagę ile dobrego się o niej wcześniej naczytałam…...
więcej Pokaż mimo toPięknie wydana "encyklopedia superfoods" przeznaczona dla osób, które są gotowe poszukać, sporo zapłacić za składniki i poświęcić trochę czasu dla zdrowia. Książka raczej dla pasjonatów zdrowego żywienia, chociaż nawet miłośnika polskiej kuchni może zachęcić opatrzona zdjęciami charakterystyka 10 rodzajów superżywności: "historia, fakty i legendy", "korzyści", "na co zwracać uwagę", "w jaki sposób korzystać" i "przepisy".
Pięknie wydana "encyklopedia superfoods" przeznaczona dla osób, które są gotowe poszukać, sporo zapłacić za składniki i poświęcić trochę czasu dla zdrowia. Książka raczej dla pasjonatów zdrowego żywienia, chociaż nawet miłośnika polskiej kuchni może zachęcić opatrzona zdjęciami charakterystyka 10 rodzajów superżywności: "historia, fakty i legendy", "korzyści",...
więcej Pokaż mimo toSuper książka zawierająca wiele przydatnych informacji z zakresu medycyny naturalnej i zdrowego odżywiania, a do tego przepiękne zdjęcia.
W książce znajdziemy spis ogólnodostępnych produktów (liczba sklepów ze zdrową żywnością rośnie niczym grzyby po deszczu),które uważane są za "jedzenie przyszłości".
Duża dawka wiedzy o działaniu zielonej żywności, sposób spożywania, dawkowania, mnóstwo przepisów i to wszystko w tej jednej książce.
Polecam miłośnikom zdrowego odżywiania, ale nie tylko. Również tym, którzy chcą rozpocząć walkę o swoje zdrowie naturalnymi metodami.
Super książka zawierająca wiele przydatnych informacji z zakresu medycyny naturalnej i zdrowego odżywiania, a do tego przepiękne zdjęcia.
więcej Pokaż mimo toW książce znajdziemy spis ogólnodostępnych produktów (liczba sklepów ze zdrową żywnością rośnie niczym grzyby po deszczu),które uważane są za "jedzenie przyszłości".
Duża dawka wiedzy o działaniu zielonej żywności, sposób spożywania,...
Fajna ale jak dla mnie jest to żywność jak na Polaka kieszeń jeszcze nieco bardzo droga. A jeśli nie tyle droga to słabo dostępna. Jest to do zrobienia ale myślę że można inaczej, lepiej, taniej. W każdym razie, ciekawa lektura. Sok z soku jęczmienia na pewno jest słusznie nazwany zieloną krwią.
Fajna ale jak dla mnie jest to żywność jak na Polaka kieszeń jeszcze nieco bardzo droga. A jeśli nie tyle droga to słabo dostępna. Jest to do zrobienia ale myślę że można inaczej, lepiej, taniej. W każdym razie, ciekawa lektura. Sok z soku jęczmienia na pewno jest słusznie nazwany zieloną krwią.
Pokaż mimo to