Kiedyś na pewno

Okładka książki Kiedyś na pewno autora Ewa Nowak, 9788323776918
Okładka książki Kiedyś na pewno
Ewa Nowak Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Miętowa (tom 8) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Miętowa (tom 8)
2013-01-01
2013-01-01

Kup Kiedyś na pewno w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kiedyś na pewno

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kiedyś na pewno

Typowa książka „dla nastolatek” z czasoprzestrzenią w latach dwutysięcznych

Typowa książka „dla nastolatek” z czasoprzestrzenią w latach dwutysięcznych

Książki Ewy Nowak czytałam jako nastolatka, czyli jakąś dekadę temu, ale postanowiłam sięgnąć po losową pozycję w przerwie między kryminałami i horrorami. Nie wiedziałam, że historie bohaterów są rozwijane w innych częściach, ale ocenię tę książkę jako odrębną pozycję. Wiem, że wyszła prawie 20 lat temu, ale nie uważam, żeby to, co nie podobało mi się w niej, było stricte związane z przemijającym czasem. Nie bawiłam się jakoś super. Od mniej więcej połowy książki straciłam zapał. Moim zdaniem kwestie bohaterek są zbyt egzaltowane, kwieciste i poetyckie. Zaakceptowałabym to u jednej z nich, która słynie ze swojej rozbuchanej wyobraźni, ale u wszystkich pozostałych? Dla mnie po prostu nie wydawało się to naturalne, żeby osiemnastolatki wypowiadały się jak nomen omen postacie z książki, nie prawdziwe osoby. Przeszkadzało mi to, że temat zdrady i tajemnic był strasznie rozwałkowywany. Wydaje mi się, że ograniczenie tego do jednego, dwóch przypadków, ale dobrze opisanych byłoby lepszym rozwiązaniem niż przedstawienie tego jako "w zasadzie to każdy ma jakieś poważne tajemnice i w sumie to każdy w związku zdradza", bo takie odniosłam wrażenie. Również przewijający się od początku do końca wątek twórczości i uwielbienia dla Jacka Kaczmarskiego, zwłaszcza w odniesieniu do jego sytuacji rodzinnej, bardzo źle się zestarzały. Nie za bardzo wiem, jak ja mam tę książkę ugryźć, tym bardziej że jej autorką jest psycholog - czy ona przemyca uniwersalne prawdy, które mogą mnie czegoś nauczyć, czy są w niej po prostu opisane historie i to ja sama mam wyrobić sobie pogląd. Z jednej strony Dorota dużo wypowiada takich stwierdzeń, które można by było potraktować jako złote myśli. Z drugiej strony całe zachowanie matki Artura i Kamili odnośnie do wybaczania zdrad było moim zdaniem wątpliwe. Są też sytuacje, kiedy ktoś chce zareagować w określony sposób, a ktoś inny doradza mu coś, z czym ja się nie do końca zgadzam. Mam niedosyt po przeczytaniu książki, ale nie bawiłam się za dobrze na tyle, żeby chcieć sięgnąć po inne pozycje. Były ciekawe momenty, kiedy poznawałam myśli bohaterów i w pełni odczuwałam solidarność z nimi, ale jednak były potem inne fragmenty, które tę prawdziwość przeżyć zaburzały. Mam tez wrażenie, że poruszone były bardzo ważne kwestie, np. czy zawsze musi być jakiś ważny powód, żeby podjąć ważną decyzję, albo czy nie wystarczy, żeby podobać się samemu sobie, ale moim zdaniem nie były te kwestie wystarczająco rozwinięte.

Moje streszczenie dla siebie:

Kamila i Dorota to przyjaciółki, ale mają przed sobą coraz więcej tajemnic, typowo filmowych niedopowiedzeń. Kamila zawodowo tańczy, aż w pewnym momencie po prostu przestaje. Jej rodzice ciągle się kłócą. Jej ojciec umawia się po kryjomu z Ktosią, która radzi mu, jak zjednać sobie swoją żonę, która jednak dowiaduje się o tej relacji i wyprowadza się z domu. Kamila chodzi z Arturem, ale zdradza go na turnusie z Waligórą, który jednak z każdą idzie w ślinę, ale ją też Artur zdradza z Agnes, tyle że ona mu przebacza, choć na zasadzie "teraz ma być wszystko po mojemu", a on jej nie przebacza. Dorota ma irytującą młodszą siostrę i bardzo kiepskich rodziców, którzy są znanymi scenarzystami i w ogóle nie dbają o swoje dzieci, ale nikt im tego wprost nie powie. Kradnie swojej babci pieniądze, kupuje za nie MP3, ale kiedy po czasie przyznaje się do tego, dziadkowie nie chcą jej w ogóle w to uwierzyć. Dorota myśli, że podoba się nowemu trenerowi Toniemu, ale ten widzi w niej tylko świetny obiekt do naprawy pod kątem ortodonty, ortopedy itd. Koleżanki Kamili i Doroty również zdradzają swoich partnerów albo umawiają się ze zdradzającymi facetami. Kamila nikomu nie mówi, że jej kontuzja jest udawana, a Dorota wierzy, że teraz do końca życia będzie męczyć się z tymi pieniędzmi.

Całkiem przeciętna Ewa.

Całkiem przeciętna Ewa.

2808 użytkowników ma tytuł Kiedyś na pewno na półkach głównych
455 użytkowników ma tytuł Kiedyś na pewno na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kiedyś na pewno

Okładka książki Pożar w fabryce Aleksandra Krzanowska, Ewa Nowak
Pożar w fabryce Aleksandra Krzanowska, Ewa Nowak
Okładka książki Bajki mają moc. Wspierające opowiadania dla dzieci i rodziców Sylwia Chutnik, Marta Iwanowska-Polkowska, Joanna Jagiełło, Grzegorz Kasdepke, Barbara Kosmowska, Aneta Krasińska, Urszula Młodnicka, Ewa Nowak, Joanna Olech, Ewa Świerżewska, Joanna Szulc, Jarosław Żyliński

Cytaty z książki Kiedyś na pewno