Dzika strona jedzenia
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Eating on the Wild Side: The Missing Link to Optimum Health
- Wydawnictwo:
- Illuminatio
- Data wydania:
- 2014-08-15
- Data 1. wyd. pol.:
- 2014-08-15
- Liczba stron:
- 360
- Czas czytania
- 6 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788363965501
- Tłumacz:
- Zuzanna Kaszkur
- Tagi:
- książka kucharska przepisy kulinarne
Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień? Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność.
Jo Robinson, ceniona aktywistka żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej książce wiedzę, możesz uzupełnić te braki w prosty sposób. Dzika strona jedzenia to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wydobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura. Każdy z rozdziałów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu rodzajowi warzyw czy owoców – by szczegółowo przedstawić dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste i często zaskakujące metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie.
To nie jest nudny spis danych żywieniowych, to książka, która będzie wyrywać cię z fotela po odkryciu każdej kolejnej wskazówki i ciekawostki. Daj się zaskoczyć! Odkryj, że:
antybakteryjne właściwości czosnku można zwiększyć poprzez rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem;
marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowa w kawałkach;
liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń buraka;
im mniejszy pomidor, tym więcej wartości odzywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera;
maliny zawierają więcej błonnika niż otręby zbóż.
Wybierz się w podróż po gatunkach roślin, poznaj ich zdrowsze odmiany, które możesz kupić wszędzie. Naucz się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów, pomagających cieszyć się zdrowiem przez długie lata.
***
Jo Robinson jest autorką i współautorką 14 książek o tematyce zdrowotnej, których sprzedano już w sumie ponad 2 miliony egzemplarzy. To aktywistka żywieniowa, najbardziej znana z badań nad korzyściami chowu trzody chlewnej, bydła, owiec i drobiu na naturalnych pastwiskach. Jej wypowiedzi o produkcji rolnej opartej na trawie, cytowane były w dziesiątkach głównych mediów w USA, w tym w „Time”, „The New York Times”, „USA today”, „Men’s Health”, „Mother Earth News”, National Public Radio i w „Wall Street Journal”. Jej strona internetowa www.eatwild.com odnotowała ponad 10 milionów odwiedzin. Autorka mieszka i pracuje na Vashon Island, wiejskiej wysepce w pobliżu Seattle w stanie Waszyngton, gdzie w swoim ogrodzie uprawia wiele zdrowych i pysznych odmian warzyw i owoców polecanych w tej książce.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 90
- 23
- 7
- 4
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
Opinia
RE WE LA CJA
Pomimo kilku zastrzeżeń jestem oczarowana tą pozycją i zatrzęsieniem nieznanych mi dotąd informacji na temat warzyw i owoców. Autorka omawiając ich konkretne odmiany głównie odnosi się do tych dostępnych na amerykańskim rynku, na szczęście większość wiadomości, instrukcji oraz porad jest uniwersalna i może z nich skorzystać każdy czytelnik. Odrobinę przeszkadzało mi pisanie o niektórych oczywistych oczywistościach, jednak biorąc poprawkę na to, że docelowym adresatem książki jest konsument amerykański, który niekiedy myśli, iż frytki rosną na drzewach, to przymykam na to oko. Prócz tego zbrakło mi opracowania kilku pozycji, takich jak chociażby papryka, cukinia czy bób (+ paru innych). Biorąc natomiast pod uwagę całą resztę - świetna. Polecam każdemu, kto chce dowiedzieć się, jak wybierać, przechowywać i przygotowywać warzywa i owoce, by wydobyć ich smak, zachowując przy tym jak najwięcej wartości odżywczych. Naprawdę warto. A kto podczas czytania nie zamarzy o uprawie własnego ogródka, niech pierwszy rzuci kamieniem! ;)
RE WE LA CJA
więcej Pokaż mimo toPomimo kilku zastrzeżeń jestem oczarowana tą pozycją i zatrzęsieniem nieznanych mi dotąd informacji na temat warzyw i owoców. Autorka omawiając ich konkretne odmiany głównie odnosi się do tych dostępnych na amerykańskim rynku, na szczęście większość wiadomości, instrukcji oraz porad jest uniwersalna i może z nich skorzystać każdy czytelnik. Odrobinę...