rozwiń zwiń

Francuski szef kuchni

Okładka książki Francuski szef kuchni
Julia Child Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie kulinaria, przepisy kulinarne
520 str. 8 godz. 40 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
The French Chef
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Literackie
Data wydania:
2013-10-24
Data 1. wyd. pol.:
2013-10-24
Liczba stron:
520
Czas czytania
8 godz. 40 min.
Język:
polski
ISBN:
9788308052280
Tłumacz:
Małgorzata Hesko-Kołodzińska
Średnia ocen

                7,6 7,6 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Okładka książki Uczta lodu i ognia Sariann Lehrer, Chelsea Monroe-Cassel
Ocena 7,4
Uczta lodu i o... Sariann Lehrer, Che...
Okładka książki Czy wiesz, co jesz? Poradnik konsumenta, czyli na co zwracać uwagę, robiąc codzienne zakupy Katarzyna Bosacka, Małgorzata Kozłowska- Wojciechowska
Ocena 7,1
Czy wiesz, co ... Katarzyna Bosacka, ...
Okładka książki Pascal kontra Okrasa. 52 przepisy kontra 52 przepisy Pascal Brodnicki, Karol Okrasa
Ocena 7,3
Pascal kontra ... Pascal Brodnicki, K...
Okładka książki Ryby są super Karol Okrasa, Dorota Wellman
Ocena 6,3
Ryby są super Karol Okrasa, Dorot...

Oficjalne recenzje i

Kuchnia francuska bez tajemnic!



5772 669 445

Oceny

Średnia ocen
7,6 / 10
54 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
1202
278

Na półkach: , , ,

Kiedy pierwszy raz obejrzałam film o Julii Child zamarzyłam o tym, żeby mieć książkę kucharską, która Ona przez cały film pieczołowicie tworzyła. Minęło kilka długich chwil i oto marzenie się spełniło. Owa książka kucharska leży przede mną dzięki uprzejmości bardzo milej Pani.
Książka „Francuski szef kuchni” napisana jest lekkim językiem, jest pełna humoru. Po tym, co się czyta można stwierdzić jak wspaniałą, charyzmatyczną, lekko chaotyczną osobą była Julia. We wstępie autorka opisuje nam jak doszło do powstania słynnego programu telewizyjnego a później owej książki. Twierdzi, że dużą zasługę miła w tym ówczesna para prezydencka. Z początku nakręcono trzy próbne odcinki. Gdy spodobały się one widzom nakręcono ich aż 134.
Na łamach tej książki Julia udziela wielu wartościowych rad. Np. jak dobrać wina do potrawy oraz sztuczek i trików, które bardzo przydają się w kuchni. Przepisy są napisane bardzo prostym zrozumiałym dla każdego językiem. Julia udziela wskazówek jak przygotować np. nieopadający suflet serowy tak jakby rozmawiała bezpośrednio z tym, kto ma to ugotować. W książce „Francuski szef kuchni” znajdziemy mnóstwo przepisów. Zarówno tych najprostszych, które przygotuje każdy, przez trochę trudniejsze aż po bardzo, bardzo trudne. Na kolację we dwoje, na urodziny dziecka, na normalny rodzinny obiad a także na wykwitną kolację dla najwyższych głów. Serwując dania z tej książki możemy mieć pewność, że zostaniemy docenione. Nawet niepowodzenia należy próbować do skutku. Sama Julia twierdzi, że niektóre dania gotowała po 6-10 razy by osiągnąć perfekcyjny efekt.
Mnie się książka przeogromnie podoba. Nie mogę się napatrzeć na francuskie nazwy potraw. Uwielbiam ten język. Oczywiście wszystkie przeczytałam na głos. Czytając przepisy gdzieś z tyłu głowy kołatała mi Julia Child, którą oglądałam na ekranie. Jak opowiada np. o wywarze z homara. W książce tej znalazłam mnóstwo przepisów, które bardzo chętnie wykorzystam. Wiem, ze będzie mi pomocna w niektórych awaryjnych sytuacjach np. kurczak dla czworga w pół godziny i przygotowanie w punktach krok po kroku. Nie tylko kurczaka, ale i całej reszty do obiadu. I wreszcie dowiem się jak się robi masło klarowane. Bardzo dobrym pomysłem jest indeks potraw na końcu książki, dzięki czemu szybko będzie można znaleźć potrzebną nam potrawę. Indeks podzielony jest tematycznie np. na mięsa, sałatki, sosy słodkie, sosy inne, desery, ciasta, rozmaitości.
Bardzo polecam tę książkę miłośnikom kuchni nie tylko francuskiej. Na pewno każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Kiedy pierwszy raz obejrzałam film o Julii Child zamarzyłam o tym, żeby mieć książkę kucharską, która Ona przez cały film pieczołowicie tworzyła. Minęło kilka długich chwil i oto marzenie się spełniło. Owa książka kucharska leży przede mną dzięki uprzejmości bardzo milej Pani.
Książka „Francuski szef kuchni” napisana jest lekkim językiem, jest pełna humoru. Po tym, co się...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    196
  • Przeczytane
    79
  • Posiadam
    60
  • Kulinaria
    12
  • Kulinarne
    9
  • Chcę w prezencie
    5
  • Kucharskie
    4
  • Kuchnia
    4
  • Teraz czytam
    4
  • Kuchnia
    3

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Francuski szef kuchni


Podobne książki

Przeczytaj także