Francuski szef kuchni
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- The French Chef
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2013-10-24
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-10-24
- Liczba stron:
- 520
- Czas czytania
- 8 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788308052280
- Tłumacz:
- Małgorzata Hesko-Kołodzińska
Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca – Julia Child – do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oficjalne recenzje
Kuchnia francuska bez tajemnic!
Codziennie miliony ludzi na świecie poświęcają czas na gotowanie. Jedni robią to z konieczności, inni dzięki przygotowywaniu posiłków zarabiają na życie, ale są i tacy, dla których gotowanie jest pasją i hobby. Właśnie ci ostatni czują się w swoich kuchniach jak ryby w wodzie. Pomieszczenie w którym pichcą jest dla nich niczym atelier dla malarza. Tu mogą eksperymentować, ulepszać, komponować dania. Dawniej przepisy kulinarne były pilnie strzeżoną rodzinną tajemnicą i przekazywano je z pokolenia na pokolenie. Dziś jest wiele sposobów na osiągnięcie mistrzostwa wśród garnków i piekarników. Księgarskie półki uginają się od książek kucharskich, w Internecie istnieją setki stron poświęconych sztuce kulinarnej, a edukacyjne programy o gotowaniu emituje sporo telewizyjnych stacji. Wiele lat temu serca miłośników sztuki kulinarnej podbił reality show „Francuski szef kuchni”. Pierwszy pilotażowy odcinek wyemitowano w lutym 1963 roku. To był strzał w dziesiątkach. Przed szklanymi ekranami zasiadało miliony widzów. Zdobyta przez serię popularność doprowadziła do wznowień emisji i kręcenia kontynuacji. Prowadząca Julia Child została sławna i stała się dla wielu wzorem do naśladowania. Bo czyż nie jest prawdą, że „gotować każdy może?”
Nakładem Wydawnictwa Literackiego ukazała się książkowa wersja popularnego programu. To dość grube tomiszcze, które ma pomóc opanować sztukę kulinarną rodem z ojczyzny Napoleona. Kuchnia francuska jest sławna na całym globie. Słynie z wykwintnych dań, kojarzy się z potrawami z żabich udek i ślimaków. Kuchnia francuska jak się okazuje jest bardzo bogata w przeróżne receptury na wiele dań. Niektóre są dość popularne i gotuje się je w wielu zakątkach świata, ale są i przepisy mniej znane.
Książka Julii Child jest adresowana do bardzo szerokiego grona osób. Zawiera w sobie i receptury bardzo proste idealne dla początkujących, ale i przepisy dość skomplikowane wymagające już pewnych umiejętności oraz doświadczenia. Autorce zależy bowiem zarówno na przybliżeniu czytelnikom podstaw i prawideł obowiązujących kucharzy, ale i na pogłębieniu już posiadanej wiedzy. W publikacji znajdują się przepisy na rozmaite potrawy – są propozycje przekąsek, obiadów, kolacji i deserów. Od samego czytania leci ślinka i aż chce się wejść do kuchni i pogrążyć w wyczarowaniu czegoś smakowitego. Jest w czym wybierać! W lekturze zgromadzono przepisy z aż stu dziewiętnastu odcinków programu. Ale to nie wszystko. Oprócz receptur książka zawiera też cenne porady i wskazówki, które pomogą ułatwić gotowanie, ale też zapobiec katastrofom w kuchni.
Jak najlepiej przechowywać samodzielnie wykonane praliny? Jak elegancko, szybko i dokładnie nadziać kurczaka? Co zrobić, gdy majonez się rozwarstwił? Odpowiedzi na te i podobne pytania znajdziecie we „Francuskim szefie kuchni”. Nie powiem, że jestem kulinarnym laikiem, ale też i nie osiągnęłam w tej dziedzinie mistrzostwa. Przeglądałam wiele książek kucharskich, wiele kulinarnych poradników. Publikacja Child ujęła mnie prostotą, profesjonalizmem ale i udzieliła mi się z niej pasja autorki do gotowania. Jeszcze w trakcie lektury skusiłam się na wypróbowanie tego i owego. Efekt był znakomity. Po raz pierwszy wykonałam tort naleśnikowy, upiekłam wspaniałe brioszki i nakarmiłam rodzinę rosołem ze świeżymi pomidorami. Przede mną jeszcze wiele pomysłów, jeszcze wiele receptur do wypróbowania. Zatem szybko się z tą pozycją nie rozstanę. Cieszę się że dostarczyła mi ona ciekawych pomysłów które urozmaicają proponowane przeze mnie menu. Nie będę ukrywać, że odkryłam też nowe smaki i wreszcie upiekłam ciasto francuskie, które nie wydało mi się zbyt papierowe.
Gorąco polecam tę książkę spragnionym weny w kuchni, szukającym czegoś nowego do spróbowania na rodzinny obiad, imieniny czy zwyczajną kolację. Każdy posiłek może przecież okazać się wspaniałą i niezapomnianą ucztą.
Miłego gotowania i smacznego!
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
Książka na półkach
- 196
- 79
- 60
- 12
- 9
- 5
- 4
- 4
- 4
- 3
Opinia
Kiedy pierwszy raz obejrzałam film o Julii Child zamarzyłam o tym, żeby mieć książkę kucharską, która Ona przez cały film pieczołowicie tworzyła. Minęło kilka długich chwil i oto marzenie się spełniło. Owa książka kucharska leży przede mną dzięki uprzejmości bardzo milej Pani.
Książka „Francuski szef kuchni” napisana jest lekkim językiem, jest pełna humoru. Po tym, co się czyta można stwierdzić jak wspaniałą, charyzmatyczną, lekko chaotyczną osobą była Julia. We wstępie autorka opisuje nam jak doszło do powstania słynnego programu telewizyjnego a później owej książki. Twierdzi, że dużą zasługę miła w tym ówczesna para prezydencka. Z początku nakręcono trzy próbne odcinki. Gdy spodobały się one widzom nakręcono ich aż 134.
Na łamach tej książki Julia udziela wielu wartościowych rad. Np. jak dobrać wina do potrawy oraz sztuczek i trików, które bardzo przydają się w kuchni. Przepisy są napisane bardzo prostym zrozumiałym dla każdego językiem. Julia udziela wskazówek jak przygotować np. nieopadający suflet serowy tak jakby rozmawiała bezpośrednio z tym, kto ma to ugotować. W książce „Francuski szef kuchni” znajdziemy mnóstwo przepisów. Zarówno tych najprostszych, które przygotuje każdy, przez trochę trudniejsze aż po bardzo, bardzo trudne. Na kolację we dwoje, na urodziny dziecka, na normalny rodzinny obiad a także na wykwitną kolację dla najwyższych głów. Serwując dania z tej książki możemy mieć pewność, że zostaniemy docenione. Nawet niepowodzenia należy próbować do skutku. Sama Julia twierdzi, że niektóre dania gotowała po 6-10 razy by osiągnąć perfekcyjny efekt.
Mnie się książka przeogromnie podoba. Nie mogę się napatrzeć na francuskie nazwy potraw. Uwielbiam ten język. Oczywiście wszystkie przeczytałam na głos. Czytając przepisy gdzieś z tyłu głowy kołatała mi Julia Child, którą oglądałam na ekranie. Jak opowiada np. o wywarze z homara. W książce tej znalazłam mnóstwo przepisów, które bardzo chętnie wykorzystam. Wiem, ze będzie mi pomocna w niektórych awaryjnych sytuacjach np. kurczak dla czworga w pół godziny i przygotowanie w punktach krok po kroku. Nie tylko kurczaka, ale i całej reszty do obiadu. I wreszcie dowiem się jak się robi masło klarowane. Bardzo dobrym pomysłem jest indeks potraw na końcu książki, dzięki czemu szybko będzie można znaleźć potrzebną nam potrawę. Indeks podzielony jest tematycznie np. na mięsa, sałatki, sosy słodkie, sosy inne, desery, ciasta, rozmaitości.
Bardzo polecam tę książkę miłośnikom kuchni nie tylko francuskiej. Na pewno każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Kiedy pierwszy raz obejrzałam film o Julii Child zamarzyłam o tym, żeby mieć książkę kucharską, która Ona przez cały film pieczołowicie tworzyła. Minęło kilka długich chwil i oto marzenie się spełniło. Owa książka kucharska leży przede mną dzięki uprzejmości bardzo milej Pani.
więcej Pokaż mimo toKsiążka „Francuski szef kuchni” napisana jest lekkim językiem, jest pełna humoru. Po tym, co się...