Transprussia

2013-07-15

Kup Transprussia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Transprussia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Transprussia

Ta opowieść mnie znużyła. Opowieść o ludziach mieszkających w Rypinie podczas II wojny światowej. Bohaterowie są bardzo zwyczajni i powierzchowni. Kryminału jest tutaj jak na lekarstwo. Jest to zwyczajna mało poruszająca opowieść jak na wydarzenia, które wydarzyły się właśnie w Rypinie w czasie wojny. Akurat przeczytałam kilka książek dotyczących historii tego ciekawego miasta i wspomnień ludzi tam żyjących i ta opowieść niestety mnie nie wciągnęła.

Książka została wydana w serii nowa fala polskiego kryminału w związku z tym nasuwa się pytanie w którym momencie ta powieść jest kryminałem? Bo wg definicji powieść kryminalna charakteryzuje się fabuła zorganizowana wokół zbrodni, okoliczności dojścia do niej dochodzenia oraz ujawnienia sprawcy..
Transprussia jest opowieścią o Rypinie małym miasteczku w dawnych Prusach zachodnich gdzie zawsze mieszał się żywioł niemiecki z polskim...Zbikowski pokazał jak 2 wojna światowa zmieniła stosunki między sąsiedzkie. Mamy i żandarmerie, holocaust, gestapo, AK i zakazana miłość pomiędzy Niemka i Polakiem..a.dopiero gdzieś na końcu wzmiankę o poszukiwaniu skarbu.. ogólnie jako powieść historyczna książkę czyta się dobrze, widać, ze autor merytorycznie dobrze się przygotował A i pióro ma lekkie dlatego polecam wszystkim którzy lubią powieści historyczne z akcją w czasie 2 w.ś

Transprussia jest opowieścią o Rypinie małym miasteczku w dawnych Prusach...

RECENZJA W 7 ZDANIACH: Lubię książki oparte na faktach z akcją podczas II wojny światowej. Przyzwyczajeni jesteśmy, że zazwyczaj dotyczy Holocaustu. Inaczej jest z „Transprussią”, która opowiada o stosunkach międzyludzkich w przygranicznej wsi wymieszanej narodowościowo, a konkretnie polsko-niemieckiej. Oto dobrze znani sąsiedzi stają się wrogami, a inni starają się zachowywać przyzwoicie, bo przecież znają polskich mieszkańców od zawsze. Mamy tutaj kilka wątków: zakazanej miłości, szpiegowski i zaginionego skarbu. Szczerze mówiąc dwa pierwsze są ciekawsze, ale ten ostatni rozczarowuje. Właściwie nic nie zostaje do końca wyjaśnione, a w książce opartej na prawdziwych wydarzeniach aż o to się prosi. Ocena: 7/10

124 użytkowników ma tytuł Transprussia na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Transprussia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Transprussia

Cytaty z książki Transprussia

Dodaj cytat z książki Transprussia