Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Miłość, Bóg i kuchnia francuska

Wydawnictwo: Illuminatio
4,83 (18 ocen i 5 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
1
6
7
5
3
4
4
3
2
2
0
1
1
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788362476787
liczba stron
208
słowa kluczowe
kuchnia francuska, miłość
język
polski
dodała
Solea

Czy można odkryć receptę na życie przez… kuchnię francuską? Czy prostota i miłość wystarczą, aby odnaleźć drogę do szczęścia? Wyobraź sobie, że spotkasz francuskiego szefa kuchni, który serwuje lekcje o miłości i duchowości, równie łatwo jak wyśmienite dania. Robert Dufau to nie tylko znakomity kucharz, ale także przewodnik duchowy, który pomaga głównemu bohaterowi Jamesowi przejść przez...

Czy można odkryć receptę na życie przez… kuchnię francuską? Czy prostota i miłość wystarczą, aby odnaleźć drogę do szczęścia?

Wyobraź sobie, że spotkasz francuskiego szefa kuchni, który serwuje lekcje o miłości i duchowości, równie łatwo jak wyśmienite dania.

Robert Dufau to nie tylko znakomity kucharz, ale także przewodnik duchowy, który pomaga głównemu bohaterowi Jamesowi przejść przez proces niebywałej transformacji, po nieoczekiwanym rozstaniu z kobietą. James przygląda się swoim dawnym związkom, pozbywa negatywnych wzorców i uczy, jak uwolnić się od strachu i w pełni otworzyć serce.

To wszystko dzięki Robertowi Dufau – francuskiemu szefowi kuchni, który równie lekko jak wyśmienite dania, serwuje lekcje o miłości i duchowości. To dzięki wyznawanej zasadzie, według której jedzenie jest źródłem pełnej duchowości. Spożywanie posiłków przypomina głęboką medytację, gdyż wymaga milczenia i cieszenia się chwilą, a wtedy najłatwiej wniknąć we własne Ja.

To książka, która poruszy serca, ale też podpowie, jak zostać szefem, nie tylko w kuchni, ale przede wszystkim we własnym życiu. To recepta na życie przekazana w bardzo osobisty sposób, który trafi do każdego.

Pokochaj jedzenie, a pokochasz życie!

 

źródło opisu: Wydawnictwo Illuminatio, 2013

źródło okładki: http://www.illuminatio.pl/zapowiedzi-wydawnicze/mi...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 57
Dorota | 2013-09-06
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 06 września 2013

Niestety, kuchnia francuska w wersji ciężkostrawnej.

"Miłość, Bóg i kuchnia francuska" oparta jest na prawdziwych wydarzeniach. Autor przedstawia nam momenty ze swojego życia, często trudne, które w znaczący sposób wpłynęły na jego światopogląd i postrzeganie świata, życia. Na pierwszych stronach książki "Miłość, Bóg i kuchnia francuska" dowiadujemy się, że autor rozstaje się ze swoją dziewczyną. Dlaczego nie potrafi ułożyć sobie życia u boku kobiety? Przed czym ucieka? Czego się boi? Właśnie w tym momencie, na jego drodze życiowej pojawia się Roger Dufau. W życiu wszystko ma swój sens i nic nie dzieje się bez przyczyny, w związku z tym to spotkanie również nie jest przypadkowe. Roger jest francuskim kucharzem, który pomaga Jamesowi zrozumieć siebie i świat, a także odkryć istotę szczęścia. W jaki sposób? Poprzez kuchnię francuską, oczywiście. Przepis na szczęście jest bardzo prosty: w życiu należy słuchać siebie, doceniać

drobne sprawy i rzeczy, delektowanie się nimi, rozkoszować każdym "kęsem". Dzięki temu radość z drobnostek przeniesie się na całe nasze życie. Książka jest połączeniem sztuki gotowania i rozważań religijnych z psychoanalizą głównego bohatera.

Niestety, kuchnia francuska w wydaniu James F. Twymana nie należy do lekkostrawnych. Pomimo iż książka objętościowo nie jest duża, czytałam ją (w zasadzie zmuszałam się do czytania) przez baaaardzo długi czas. Chyba nie gustuje w tego typu książkach filozoficzno- refleksyjnych, gdzie każdy element z życia, każda decyzja, motywacja czy postępowanie są rozkładane na części pierwsze i wałkowane przez kilkanaście stron. Na plus jest jednak to, że autor nie wybiela się, nie robi z siebie człowieka idealnego. Pokazuje, że jest z krwi i kości, ze swoimi słabościami, wątpliwościami, ale i radościami. Dodatkowo autor posiada lekkie pióro i przyjemny styl pisania (pewnie dzięki temu dobrnęłam do końca książki).

Może to nie była odpowiednia pora na "Miłość, Bóg i kuchnia francuska"? Może lepiej czytałoby ją się w zimowy wieczór przy kominku?

Jeżeli lubicie książki o życiu, możecie po nią jak najbardziej sięgnąć. Mnie niestety nie zachwyciła, a szkoda. Myślę, że za jakiś czas, w zimowy wieczór po nią sięgnę i może zmienię zdanie?

Na PLUS:

- lekkie pióro autora
- autentyczność i szczerość do bólu autora
- ciekawe pomysły i inspiracje na dania francuskie

Na MINUS:

- zbyt dużo filozofii, religii i psychoanalizy
- nużące i ciągnące się w nieskończoność rozważania

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Dusza ognia

Intrygi dworskie, magiczna zagadka, nieszablonowy Pierwszy Czarodziej, humor, krew, seks, miłość i brutalność to wszystko odnajdziemy w opowieści o da...

zgłoś błąd zgłoś błąd