Apetyt na Italię. VESPAniała podróż kulinarna
- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Tytuł oryginału:
- Eating up Italy: Voyages on a Vespa
- Wydawnictwo:
- Pascal
- Data wydania:
- 2012-08-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-08-22
- Liczba stron:
- 336
- Czas czytania
- 5 godz. 36 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-7642-063-9
- Tłumacz:
- Karol Chojnowski
- Tagi:
- Włochy Italia kuchnia włoska Vespa kulinaria podróż
Najbardziej apetyczna książka tego sezonu!
Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie.
Pomysł podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz był naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we włosach, słońce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem.
Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko.
Wybierz się w podróż marzeń! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strzeżonych przepisów, których nie znajdziesz nigdzie indziej.
Masz apetyt na więcej? Sprawdź, jaki przepis z książki przygotowała Zosia Cudny na blogu makecookingeasier.pl.
Testimoniale:
Świetnie napisana, z dużym poczuciem humoru i jeszcze większym talentem kulinarnym
Jamie Oliver
Viva la Italia! Bliska mojemu sercu podróż w głąb południowej Italii w poszukiwaniu prawdziwych smaków. Apetyt wzrasta bezlitośnie!
Zosia Cudny – www.makecookingeasier.pl
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 188
- 74
- 36
- 8
- 7
- 7
- 5
- 5
- 3
- 3
Opinia
Świetnie napisana, dowcipna, błyskotliwa i ciekawa opowieść o kulinarnej podróży, w której smaki i aromaty przeplatają się z ciekawostkami regionalnymi, historycznymi i społecznymi.
Mamy okazję poznać nie tylko kuchenne upodobania Włochów z różnych części kraju, ale także ich mentalność, stosunek do rodziny, polityki, przeszłości...
Autor w przekonujący sposób obala mit kuchni włoskiej jako serwującej jedynie makarony, pizzę i warzywne, ziołowe i lekkie specjały. Przypomina, że znaczące miejsce w menu Włochów zajmują potrawy mięsne, nieraz tłuste i ciężkostrawne. Wynika to głównie z upodobania do mięsiwa, które kiedyś, zwłaszcza na południu kraju, było prawdziwym rarytasem, rzadko dostępnym dla ubogich. Autor dowcipnie tłumaczy również, że po całym dniu ciężkiej harówki w winnicy, polu czy oliwnym gaju rolnik wolał dostać talerz okraszonego mięsem czy tłuszczem makaronu niż lekką pastę jedynie z oliwą, warzywami i ziołami.
Całość czyta się szybko i bardzo przyjemnie, z niesłabnącym zainteresowaniem.
Dla miłośników Południa Europy ta książka to na pewno gratka!
Świetnie napisana, dowcipna, błyskotliwa i ciekawa opowieść o kulinarnej podróży, w której smaki i aromaty przeplatają się z ciekawostkami regionalnymi, historycznymi i społecznymi.
więcej Pokaż mimo toMamy okazję poznać nie tylko kuchenne upodobania Włochów z różnych części kraju, ale także ich mentalność, stosunek do rodziny, polityki, przeszłości...
Autor w przekonujący sposób obala mit...