Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji

Tłumaczenie: Janusz Ochab
Seria: Dolce Vita
Wydawnictwo: Czarne
5,8 (54 ocen i 10 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
2
8
4
7
10
6
11
5
12
4
3
3
8
2
0
1
1
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
A Pig in Provence
data wydania
ISBN
9788375361902
liczba stron
228
słowa kluczowe
Prowansja, Francja, kuchnia
język
polski
dodała
Pistacia

Przed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i rozpoczęła swą przygodę z celebrowaniem przyjemności życia. Jej żywe,...

Przed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i rozpoczęła swą przygodę z celebrowaniem przyjemności życia.

Jej żywe, pełne smakowitych przepisów i lokalnego kolorytu wspomnienia oddają bogactwo prowansalskiej kuchni i tradycji. Razem z autorką zaglądamy do garnków, ogrodów, lasów i winnic, zbieramy grzyby, robimy sery i gotujemy najprawdziwszą bouillabaisse. To czarująca opowieść, od której cieknie ślinka, smakowita strawa dla ducha i ciała, idealna dla smakoszy, miłośników Francji i wszystkich tych, których choć raz marzyli o tym, by spakować walizki i kupić bilet do pięknego życia. Georgeanne Brennan jest wielokrotnie nagradzaną autorką książek o kuchni i ogrodnictwie. Mieszka w północnej Kalifornii i w Prowansji, gdzie prowadzi szkołę kucharską.

[opis wydawcy]

 

źródło opisu: Czarne, 2012

źródło okładki: http://czarne.com.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (171)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 303
Skarletka | 2010-07-30
Na półkach: Przeczytane, Mam!

"Świnia w Prowansji" mnie urzekła. Po pierwsze: okładką, po drugie: tytułem, po trzecie: treścią. Autorka pisze o swoim życiu w tym malowniczym zakątku Francji, ale nie w dobrze znanym stylu: "znudzona Amerykanka zakochuje się w prowansalskim winie i zachodach słońca", nie. Georgeanne Brennan szczegółowo opisuje, jak przyrządza się tradycyjne potrawy z tego regionu, sama wyrabiała przez jakiś czas sery z koziego mleka według starych receptur, hodowała kozy i tytułową świnię. Dla niej gotowanie i życie na wsi było przede wszystkim powrotem do korzeni: ona i jej rodzina jedli to, co sami zebrali lub udało im się wyhodować. Jedzenie zaś miało w sobie coś niezwykłego: zaspokajało głód, ale też łączyło ludzi przy wspólnym stole. Daleko jednak tej książce do sentymentalnych klimatów i swojskich, sielskich obrazków: czytelnik dostaje np. szczegółowy opis świniobicia i tego, co dalej działo się z mięsem... co dla mnie było dość szokujące.

Co ważne, opisane historie działy się około...

książek: 832
Aarionne | 2011-09-30
Przeczytana: 2010 rok

Sama nie wiem co mam myśleć o tej książce. Bo tematyka ciekawa, ale niestety wszystko zostało potraktowane dość pobieżnie, autorka nie potrafi się skupić na tym, co jest naprawdę interesujące. Niestety fabuła nie jest dobrze prowadzona - na jednej stronie bohaterka jest w ciąży, żeby po kilku kartkach dowiedzieć się, że ma już dziecko, bynajmniej nie noworodka. Nagle w niebyt wpada kilkanaście miesięcy, przez co nie sposób wczuć się w atmosferę panującą w domu, nie sposób zaprzyjaźnić się z bohaterami. Wreszcie trudno o to, czego czytelnik oczekuje po tego typu książkach - pozytywną zazdrość. Zdecydowanie na temat Prowansji napisano więcej dużo lepszych książek. Na korzyść przemawia tematyka serowarstwa - tego w innych lekturach o Francji nie znalazłam.

książek: 124
Tomasz | 2016-07-20
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 20 lipca 2016

Wspaniała! Nie można się od niej oderwać! Chyba, że z konieczności zjedzenia czegoś pysznego, bo opisy dań są nieodłącznym elementem tej książki.

książek: 143
Martufffka | 2015-01-22
Na półkach: Przeczytane

Ciepła, urzekająca, smakowita wręcz opowieść o życiu, tradycjach i kuchni prowansalskiej. Autorka pisze tak, że zaprzyjaźniamy się z nią i jej rodziną już od pierwszej strony. Tak, jak ona uczyła się przepisów i tradycji od swoich przyjaciół w Prowansji, tak i my uczymy się tego od niej - w każdym rozdziale czegoś innego.
Miło było przenieść się na te kilka dni, podczas których czytałam książkę, do Prowansji. Mimo że nigdy tam nie byłam, to czuję, że jednak dobrze znam to miejsce :)

książek: 62
mistralka | 2010-06-21
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 21 czerwca 2010

Świetna książka ;) Pachnąca prowansalskimi ziołami, pełna opowieści i przepisów na oryginalne prowansalskie dania, po prostu ślinka cieknie w czasie czytania ;)
Szczerze polecam, nie tylko wielbicielom Francji.

książek: 109
Iza | 2010-11-04
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 08 lipca 2010

Wszystko się zgadza: dobre jedzenie, proste przyjemności, a jednak jest niedosyt. Trochę mi brakowało bardziej osobistych wynurzeń autorki. Poza tym książka bardzo smakowita.

książek: 30
AnnaHa | 2015-02-24
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 22 lutego 2015

kto przeczytał Julie Child, ten wysoko ustawia poprzeczkę :) czegoś mi brak w " świni...."

książek: 461
katiusza | 2015-07-23
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 23 lipca 2015

"Świnia w Prowansji" to sentymentalna podróż do Prowansji której już nie ma. Opowieść o życiu, rodzinie i przyjaciołach przeplata się z pochwałą jedzenia i kultury kulinarnej tej części Francji z jej poszanowaniem dla produktu i sezonowości. Lektura lekka i przyjemna, ale przy tym mądra, promująca celebrację powolnego życia, w którym jest miejsce na spotkania z przyjaciółmi oraz wspólne trwające niemal w nieskończoność biesiadowanie.

książek: 0
| 2011-02-25
Na półkach: Ulubione, Przeczytane, Posiadam

Doskonała, pełna kulinarnych opisów, przybliżająca smak i zapach Prowansji. Więcej o książce napisałam tutaj: http://artkulinaria.pl/foodkultura/swinia-w-prowansji-dobre-jedzenie-i-proste-przyjemnosci-w-poludniowej-francji

książek: 290
trzcinowisko | 2011-05-02
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2010 rok

Bardzo szybko i miło sie czyta. Lekka i wesoła. I bardzo smaczna:)

zobacz kolejne z 161 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
zgłoś błąd zgłoś błąd