rozwińzwiń

Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella

Okładka książki Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella Erol Muzuz, David Shalleck
Okładka książki Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella
Erol MuzuzDavid Shalleck Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie literatura podróżnicza
421 str. 7 godz. 1 min.
Kategoria:
literatura podróżnicza
Tytuł oryginału:
Mediterranean Summer
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Literackie
Data wydania:
2012-04-19
Data 1. wyd. pol.:
2012-04-19
Liczba stron:
421
Czas czytania
7 godz. 1 min.
Język:
polski
ISBN:
9788308048627
Tłumacz:
Sylwia Trzaska
Tagi:
Morze Śródziemne Lazurowe Wybrzeże kulinaria kuchnia włoska gotowanie rejs Włochy Sardynia Korsyka
Średnia ocen

6,5 6,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,5 / 10
57 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1
1

Na półkach:

Książka byłaby super, gdyby nie marudzenie i pesymizm autora. Przez jego wieczne narzekanie ta pozycja wydaje się bardzo męcząca i nie nastraja.

Książka byłaby super, gdyby nie marudzenie i pesymizm autora. Przez jego wieczne narzekanie ta pozycja wydaje się bardzo męcząca i nie nastraja.

Pokaż mimo to

avatar
775
725

Na półkach: ,

Trzeba mieć coś do przekąszania w trakcie czytania tej książki, bo ślinka leci często przy opisach dań, które przygotowuje i podaje główny bohater David. I to jest najmocniejszy atut tej książki, w tym 50 stron przepisów na włoskie dania na końcu książki (oprócz tych wplecionych w opowiadaniu). Poza tym piękne opisy włoskiego nadbrzeża, maleńkich i większych miast portowych odwiedzanych podczas rejsu jachtem. Najmniej interesowały mnie elementy pracy na jachcie, ale reszta wynagrodziła przyjemność czytania tej książki.

Trzeba mieć coś do przekąszania w trakcie czytania tej książki, bo ślinka leci często przy opisach dań, które przygotowuje i podaje główny bohater David. I to jest najmocniejszy atut tej książki, w tym 50 stron przepisów na włoskie dania na końcu książki (oprócz tych wplecionych w opowiadaniu). Poza tym piękne opisy włoskiego nadbrzeża, maleńkich i większych miast portowych...

więcej Pokaż mimo to

avatar
254
121

Na półkach: ,

Lubisz Włochy? Lubisz kucharzyć? Lubisz żeglować?
Jeśli nie jesteś profesjonalistą w tych dziedzinach, to tutaj doczytasz kilka szczegółów które mogą wprowadzić Cię w ten świat. Ale...
Nie byłaś/byłeś na Capri? Nie poznasz tutaj tamtejszej architektury.
Nigdy nie postawiłeś - jako załogant - nogi na pokładzie łajby? Nie zrozumiesz slangu pomimo słowniczka na końcu książki.
Nie rozróżniasz smaku vongoli od krewetek, limonki od cytryny, nie wiesz co to rozgotowane makarony - nie poznasz smaku kuchni Italii.
I chyba najważniejsze - jeżeli na początku czytania odbierzesz wrażenie, że autor jest nieudacznikiem, to do końca czytania będzie z Tobą wrażenie, że to co opisuje, że postanowił coś zrobić, że to zakończy się katastrofą. Czy tak jest? Przekonaj się, to tylko 350 stron i dodatkowo 60 stron przepisów dokładnie opisanych jak je wykonać. Tutaj dopiero widać profesjonalizm.

Lubisz Włochy? Lubisz kucharzyć? Lubisz żeglować?
Jeśli nie jesteś profesjonalistą w tych dziedzinach, to tutaj doczytasz kilka szczegółów które mogą wprowadzić Cię w ten świat. Ale...
Nie byłaś/byłeś na Capri? Nie poznasz tutaj tamtejszej architektury.
Nigdy nie postawiłeś - jako załogant - nogi na pokładzie łajby? Nie zrozumiesz slangu pomimo słowniczka na końcu...

więcej Pokaż mimo to

avatar
274
71

Na półkach: ,

W słoneczne zimowe dni często lubię sięgać po literaturę podróżniczą - podróżuję wówczas oczami wyobraźni do miejsc, które inspirują i czarują swoją atmosferą. Bardzo lubię Francję i Włochy; za ich śródziemnomorski klimat, bogatą roślinność czy historię, ciekawe zabytki. Dlatego nie mogłam się powstrzymać, gdy w moje ręce trafiło "Śródziemnomorskie lato" Davida Shallecka i Erola Munuza.

David Shalleck, autor i zarazem główny bohater powieści, to znamienity szef kuchni, producent programów kulinarnych, w których gości wielu kuchmistrzów. Do napisania powieści i jednocześnie umieszczenia w niej siebie jako postaci zainspirowała go jego chyba największa podróż życia - rejs jachtem Serenity.

Mężczyzna miał trudne zadanie - gotować na renomowanym statku i w tym samym czasie zadawalać gości, tworząc codziennie nowe potrawy, które miały różnić się od poprzednich. Już zanim zaczął tam pracować, nabył doświadczenie we włoskiej trattorii czy francuskiej auberge'y jako wykwalifikowany kucharz czy zwykły pomywacz. Zgłębiał tajniki lokalnej kuchni, a przy okazji poznawał język oraz ludzi, którzy się nim posługiwali od początku swojego życia. Było ciężko - nieraz kpiono z Amerykanina, który szukał pracy (?) w Europie. Los wynagrodził go sowicie w momencie, gdy otrzymał możliwość gotowania na statku Serenity. Taka propozycja, wyjątkowa z uwagi na renomę miejsca, w którym miał tworzyć dania, to nielada szczęście. Jak i wielkie wyzwanie.

David Shalleck był jednak zadowolony - kupowanie jedzenia na targu w Portofino, by potem przyrządzić coś pysznego dla klientów... Jak to brzmi! Mężczyzna, mimo napotkanych przeszkód, daje oczarować się Włochom i Francji - krajom, które odwiedza w trakcie swojej podróży. Już wie, że nic nie będzie takie jak dawniej. I że odnalazł swoje miejsce na ziemi - port, do którego może zawinąć jego serce.

"Śródziemnomorskie lato" to przyjemna powieść, która łatwo przenosi nas tam, gdzie toczy się akcja. Szczególnie doceniam fakt, że w książce znajduje się mapa podróży bohatera - to ułatwia wyobrażenie tego, jaką drogę musiał przebyć Shalleck. Dodatki, w postaci przepisów i opowiastek, czynią tę powieść jedyną w swoim rodzaju.
Będę miała ją na uwadzę, jeśli zdecyduję się gotować w śródziemnomorskim stylu.
Polecam.

W słoneczne zimowe dni często lubię sięgać po literaturę podróżniczą - podróżuję wówczas oczami wyobraźni do miejsc, które inspirują i czarują swoją atmosferą. Bardzo lubię Francję i Włochy; za ich śródziemnomorski klimat, bogatą roślinność czy historię, ciekawe zabytki. Dlatego nie mogłam się powstrzymać, gdy w moje ręce trafiło "Śródziemnomorskie lato" Davida...

więcej Pokaż mimo to

avatar
197
56

Na półkach: ,

Książka lekka, przyjemna i smakowita. Najlepiej przeczytać przed wakacjami. Opisy sposobów przyrządzania różnych specyficznych dań włoskich i francuskich, lokalnych i nie tylko, pobudzają zmysły kulinarne, że aż chce się coś dobrego przyrządzić. Zapamiętałem szczególnie dwie prawdy: szef to nie szew i nie pęka oraz świeża ryba nie pachnie rybą, tylko morzem, to prawda, sprawdziłem. A z pasztetem to trzeba szczególnie uważać, żeby "karmy dla psów" sobie nie kupić, jest tylko jeden pasztet Foie gras i nic więcej. Autor David Shalleck znany szef kuchni, człowiek z pasją zdradza nam szczegóły podczas przygotowania dań, każdy może zapamiętać coś innego. Znajdziemy tu także opisy ciekawych, ogólnie znanych miejsc, które odwiedzimy z załogą Serenity, trochę historii. Poznajemy w końcu specyfikę pracy szefa kuchni na luksusowym jachcie, sposób organizacji czasu pracy, powstające konflikty w gronie załogi ograniczonej do konkretnego czasu i miejsca. A na zakończenie przepisy kulinarne. Polecam szczególnie, tym którzy trochę mniej lub więcej gotują.

Książka lekka, przyjemna i smakowita. Najlepiej przeczytać przed wakacjami. Opisy sposobów przyrządzania różnych specyficznych dań włoskich i francuskich, lokalnych i nie tylko, pobudzają zmysły kulinarne, że aż chce się coś dobrego przyrządzić. Zapamiętałem szczególnie dwie prawdy: szef to nie szew i nie pęka oraz świeża ryba nie pachnie rybą, tylko morzem, to prawda,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1171
877

Na półkach: , ,

Bardzo przyjemna lektura. Dla relaksu. Leżąc na plaży. Na majówkę. Apetyczne przepisy, piękne krajobrazy pobudzające wyobraźnię. Książka jest napisana na tyle sprawnie, że czytało mi się ją z wielką przyjemnością. Plastyczny język sprawił, że czułam się tak, jakbym odbywała rejs razem z bohaterami. Opisy nie były rozwleczone, raczej zwięzłe i "na temat". Bez zbędnego ukwiecenia. Dla mnie takie w sam raz. No, może czasami ciut za krótkie, bo miałam ochotę podelektować się odrobinkę dłużej. Dodatkowym bonusem są przepisy na końcu. Ogólnie lektura lekka, bardzo przyjemna i apetyczna.

Bardzo przyjemna lektura. Dla relaksu. Leżąc na plaży. Na majówkę. Apetyczne przepisy, piękne krajobrazy pobudzające wyobraźnię. Książka jest napisana na tyle sprawnie, że czytało mi się ją z wielką przyjemnością. Plastyczny język sprawił, że czułam się tak, jakbym odbywała rejs razem z bohaterami. Opisy nie były rozwleczone, raczej zwięzłe i "na temat". Bez zbędnego...

więcej Pokaż mimo to

avatar
18
9

Na półkach: ,

Książka o nieskomplikowanej fabule i bardzo uboga językowo. Widać, że autor nie jest pisarzem, tylko od niechcenia napisał książkę o swoich przeżyciach. A okładka była bardzo zachęcająca...

Książka o nieskomplikowanej fabule i bardzo uboga językowo. Widać, że autor nie jest pisarzem, tylko od niechcenia napisał książkę o swoich przeżyciach. A okładka była bardzo zachęcająca...

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
157
3

Na półkach: ,

Dla lubiących podróże i gotowanie :)

Dla lubiących podróże i gotowanie :)

Pokaż mimo to

avatar
60
12

Na półkach:

wakacyjna, lekka książka od której nie oczekuje się za dużo... przepisy pomieszane z historią śródziemnomorską...

wakacyjna, lekka książka od której nie oczekuje się za dużo... przepisy pomieszane z historią śródziemnomorską...

Pokaż mimo to

avatar
238
111

Na półkach:

Pyszna książka opisująca historię życia z przepisami w tle. Bardzo pozytywna okładka. Polecam.

Pyszna książka opisująca historię życia z przepisami w tle. Bardzo pozytywna okładka. Polecam.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    100
  • Przeczytane
    86
  • Posiadam
    30
  • Teraz czytam
    5
  • Podróżnicze
    4
  • 2013
    3
  • Chcę w prezencie
    3
  • 2014
    3
  • 2012
    2
  • Ulubione
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella


Video

Video

Podobne książki

Przeczytaj także