Apetyt na Italię. VESPAniała podróż kulinarna
- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Tytuł oryginału:
- Eating up Italy: Voyages on a Vespa
- Wydawnictwo:
- Pascal
- Data wydania:
- 2012-08-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-08-22
- Liczba stron:
- 336
- Czas czytania
- 5 godz. 36 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-7642-063-9
- Tłumacz:
- Karol Chojnowski
- Tagi:
- Włochy Italia kuchnia włoska Vespa kulinaria podróż
Najbardziej apetyczna książka tego sezonu!
Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie.
Pomysł podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz był naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we włosach, słońce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem.
Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko.
Wybierz się w podróż marzeń! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strzeżonych przepisów, których nie znajdziesz nigdzie indziej.
Masz apetyt na więcej? Sprawdź, jaki przepis z książki przygotowała Zosia Cudny na blogu makecookingeasier.pl.
Testimoniale:
Świetnie napisana, z dużym poczuciem humoru i jeszcze większym talentem kulinarnym
Jamie Oliver
Viva la Italia! Bliska mojemu sercu podróż w głąb południowej Italii w poszukiwaniu prawdziwych smaków. Apetyt wzrasta bezlitośnie!
Zosia Cudny – www.makecookingeasier.pl
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 188
- 74
- 36
- 8
- 7
- 7
- 5
- 5
- 3
- 3
OPINIE i DYSKUSJE
Mimo, że treść ciekawa i to bardzo...bardzo długo ją czytałam.
Mimo, że treść ciekawa i to bardzo...bardzo długo ją czytałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisana, dowcipna, błyskotliwa i ciekawa opowieść o kulinarnej podróży, w której smaki i aromaty przeplatają się z ciekawostkami regionalnymi, historycznymi i społecznymi.
Mamy okazję poznać nie tylko kuchenne upodobania Włochów z różnych części kraju, ale także ich mentalność, stosunek do rodziny, polityki, przeszłości...
Autor w przekonujący sposób obala mit kuchni włoskiej jako serwującej jedynie makarony, pizzę i warzywne, ziołowe i lekkie specjały. Przypomina, że znaczące miejsce w menu Włochów zajmują potrawy mięsne, nieraz tłuste i ciężkostrawne. Wynika to głównie z upodobania do mięsiwa, które kiedyś, zwłaszcza na południu kraju, było prawdziwym rarytasem, rzadko dostępnym dla ubogich. Autor dowcipnie tłumaczy również, że po całym dniu ciężkiej harówki w winnicy, polu czy oliwnym gaju rolnik wolał dostać talerz okraszonego mięsem czy tłuszczem makaronu niż lekką pastę jedynie z oliwą, warzywami i ziołami.
Całość czyta się szybko i bardzo przyjemnie, z niesłabnącym zainteresowaniem.
Dla miłośników Południa Europy ta książka to na pewno gratka!
Świetnie napisana, dowcipna, błyskotliwa i ciekawa opowieść o kulinarnej podróży, w której smaki i aromaty przeplatają się z ciekawostkami regionalnymi, historycznymi i społecznymi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamy okazję poznać nie tylko kuchenne upodobania Włochów z różnych części kraju, ale także ich mentalność, stosunek do rodziny, polityki, przeszłości...
Autor w przekonujący sposób obala mit...
Książka zapowiadała się dość ciekawie, słoneczne Włochy, piękne widoki, smaczna kuchnia. Jednakże im dalej się zapuszczamy w książkę tym coraz bardziej monotonnie - ciągle te same opisy jadanych przez autora posiłków, czasami przedstawione niemalże technicznym językiem. Książka zdecydowanie zyskałaby na wartości dzięki zdjęciom z podróży, tymczasem nie uświadczymy ani jednego. Nuda. Przez ponad 300 stron opisu historii kuchni włoskiej, zrecenzowania setek zjedzonych potraw, przysmaków i specjałów lokalnych, raptem dwa razy autor wspomina o podstawowej potrawie - pizzy i to w dość przelotny sposób. Książka bardzo przeciętna.
Książka zapowiadała się dość ciekawie, słoneczne Włochy, piękne widoki, smaczna kuchnia. Jednakże im dalej się zapuszczamy w książkę tym coraz bardziej monotonnie - ciągle te same opisy jadanych przez autora posiłków, czasami przedstawione niemalże technicznym językiem. Książka zdecydowanie zyskałaby na wartości dzięki zdjęciom z podróży, tymczasem nie uświadczymy ani...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo zabawny opis podróży pewnego czterdziestolatka po różnych zakątkach Italii na tytułowej vespie. To taki przewodnik kulinarny, przytaczający przepisy na specjały z danego regionu. Niektóre są bardzo oryginalne, szczególnie te z wykorzystaniem owoców morza. Wraz z autorem zgłębiamy tajniki wyrobu kiełbas lub przyrządzania raków czy innych żyjątek. Plastyczne opisy obróbki niektórych zwierząt mogą zniechęcić do spożywania np. ślimaków. Przystępnie napisana opowieść o włoskim charakterze i unikatowej kuchni, wymykającej się sztywnym rygorom i rozporządzeniom Unii Europejskiej. Autor z nostalgią zastanawia się, czy Włochy utrzymają swoją autonomię, czy bezduszna unifikacja i standaryzacja wymuszona przepisami unijnymi zniszczy włoską kuchnię narodową. Obowiązkowa lektura dla miłośników Włoch, dobrego jedzenia i slow food.
Bardzo zabawny opis podróży pewnego czterdziestolatka po różnych zakątkach Italii na tytułowej vespie. To taki przewodnik kulinarny, przytaczający przepisy na specjały z danego regionu. Niektóre są bardzo oryginalne, szczególnie te z wykorzystaniem owoców morza. Wraz z autorem zgłębiamy tajniki wyrobu kiełbas lub przyrządzania raków czy innych żyjątek. Plastyczne opisy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamma Mia! - można by krzyknąć, tak jak to wołał kucharz Bartolini z animacji dla dzieci "Porwanie Baltazara Gąbki". Ponieważ owa pozycja jest zaproszeniem, by posmakować Włoch i spojrzeć na nie w innym świetle, obalając pewne stereotypy.
Matthew Fort - Anglik od dziecka zakochany we Włoszech - jako dojrzały mężczyzna postanawiał spełnić swoje młodzieńcze marzenia. Wsiadł na swój skuter VESPĘ i z werwą dwudziestolatka chciał poczuć wiatr we włosach i słońce palące w plecy. Zaczął od najdalej wysuniętego na południe krańca Włoch, a skończył na Turynie. Poznanie tego pięknego i oszałamiającego kraju wiązało się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych osobistych odkryć, kulinarnych rozkoszy. Na włoskich drogach i bezdrożach od razu rzucał się w oczy i z pewnością nie można było go wziąć za Włocha. Przede wszystkim dlatego, że poruszał się w tempie około 50km/h co jak włoskie warunki - jest groteskowo statecznym tempem. Poza tym miał na sobie wytrzymałe brązowe buty, zielone sztruksy, zwykły T-shirt i kurtkę motocyklową i biały kask niczym hełm średniowiecznego rycerza. Nijak to się miało z wizerunkiem młodych Włochów przemieszczających się swoimi skuterami.
Przepyszna to książka. Autor wproawadza nas w tajniki włoskiej kuchni, pisze o pochodzeniu składników, sposobie przyrządzania oraz opisuje urocze i urokliwe zakątki. Odwiedza również większe miasta, jak Neapol czy Turyn. I jak wspomniałam już wcześniej Matthew Fort ma odwagę przełamać pewne stereotypy.
"Ulegamy złudzeniu, że dieta śródziemnomorska jest lekka i zdrowa i składa się głownie z warzyw, roślin strączkowych i oleju z oliwek, plus kilku grillowanych smakołyków tytułem uzupełnienia białek. W rzeczywistości kuchnia ta - ponieważ opiera się niedawnej a w wielu miejscach współczesnej kulturze wiejskiej - jest solida, treściwa, sycąca i obfita w węglowodany. Jeśli ktoś spędza cały dzień na polu, w prażącym słońcu, to ostatnią rzeczą, na którą będzie miał ochotę, jest talerz pomidorów z mozzarellą, po którym następuje pieczona sardynka z sałatą. Nie - będzie miał ochotę się napchać. I tak samo podczas uroczystości, będzie świętował zasobność swojej spiżarki, a nie jej szczupłość". [str.29]
Twierdzi również, że Włosi - w porównaniu z Wielką Brytanią - przegrywają jeśli chodzi o słodkości i mają ograniczone horyzonty deserowe. Brytyjczycy mają pełne bogactwo i różnorodność w tej dziedzinie - od musu owocowego fool do rolady z dżemem roly-poly, od biszkoptu z bitą śmietaną po syllabud, czyli bitej śmietany z winem, aż po kremy i custardy - przysmaki w formie sosu lub budyniu. A Włosi mają jedynie zabaglione, panna cottę, tiramisu i oczywiście lody. Akurat tu można by tu polemizować - osobiście bardzo lubię tiramisu.
Nie zmienia to faktu, że autor zabiera nas w cudowną, pachnącą podróż. Próbujemy diet regionalnych, nawet przepisów poszczególnych rodzin i oczywiście dań włoskich rozpowszechnionych na całym świecie, takich jak różnego rodzaju spaghetti, ravioli, pizza, pasty, czy risotto. Wszytko tu pachnie tymiankiem, jagnięcina emanuje siłą i zdrowiem właściwej naturalnej hodowli, wieprzowina jest subtelna i delikatna, sałaty kruche, a sery - od łagodnych w smaku przez lekko kwaśno-mleczny posmak, po ostre pecorino.
Po przeczytaniu, można rzec tylko jedno - Mniam!
Mamma Mia! - można by krzyknąć, tak jak to wołał kucharz Bartolini z animacji dla dzieci "Porwanie Baltazara Gąbki". Ponieważ owa pozycja jest zaproszeniem, by posmakować Włoch i spojrzeć na nie w innym świetle, obalając pewne stereotypy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMatthew Fort - Anglik od dziecka zakochany we Włoszech - jako dojrzały mężczyzna postanawiał spełnić swoje młodzieńcze marzenia. Wsiadł...
dla tych kochają Włochy ta książka będzie wielkim przeżyciem! Aż chce się powtórzyć tą podróż. A jeśli chcecie sobie zrobić Włochy w domu, przepisy z książki są znakomitym dodatkiem. A tu ciekawostka http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/marynowana-poledwica-wieprzowa-w-sosie-z-miodu-i-chili-w-towarzystwie-orecchiette-z-brokulami/
dla tych kochają Włochy ta książka będzie wielkim przeżyciem! Aż chce się powtórzyć tą podróż. A jeśli chcecie sobie zrobić Włochy w domu, przepisy z książki są znakomitym dodatkiem. A tu ciekawostka http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/marynowana-poledwica-wieprzowa-w-sosie-z-miodu-i-chili-w-towarzystwie-orecchiette-z-brokulami/
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to