Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Słodki jak miód, kwaśny jak cytryna

Tłumaczenie: Karol Chojnowski
Wydawnictwo: Pascal
6,62 (29 ocen i 5 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
3
8
8
7
5
6
4
5
5
4
1
3
0
2
1
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Sweet Honey, Bitter Lemons. Travels in Sicily on a Vespa
data wydania
ISBN
9788376421964
liczba stron
376
słowa kluczowe
Sycylia, Włochy, vespa
język
polski
dodała
joly_fh

Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy! Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że „zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego”. Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich...

Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy!

Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że „zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego”.

Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie przygotowywanej czekoladzie z Modici.

Jeśli jednak twój apetyt nie będzie zaspokojony, nie martw się, znajdziesz w książce ponad 50 smakowitych przepisów! No i nie musisz, jak autor, obawiać się groźnej mafii.

Zatem weź głęboki oddech i przygotuj się na niezwykłą mieszankę smaków!

 

źródło opisu: http://ksiegarnia.pascal.pl/ksiazka.php?id=2315_Sl...(?)

źródło okładki: http://ksiegarnia.pascal.pl/ksiazka.php?id=2315_Sl...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Oficjalna recenzja
mantra książek: 2402

Sycylia od kuchni

Sycylia jaką poznałam na kartach książki Matthew Forta urzekła mnie i zaczarowała nieziemskimi zapachami i domową atmosferą, cudnymi tradycjami wokół jedzenia i uprawy roślin.

I jak tu nie zgłodnieć podczas lektury? Fort wprost czaruje opisem (tu o caponacie):

Ta wersja była wspaniała, ciemna, kleista i długo duszona, o rewelacyjnej konsystencji i głębokim, mocnym smaku. Jadłem też inne odmiany, które tańczyły na języku delikatnie jak bajkowe wróżki, potykając się o kubeczki smakowe.

Książka opisuje podróż autora przez Sycylię na Vespie o uroczym imieniu Monica. Wraz z Fortem poznajemy różne rodziny, ich zwyczaje i tradycje kulinarne. Miłość do kulinariów pisarza jest zaraźliwa, a jego przemyślenia na temat prostych zwyczajów związanych z jedzeniem są zaskakująco trafne:

Jak to jest, że w supermarkecie można spędzić dwadzieścia minut, wydać tam siedemdziesiąt pięć funtów i wyjść przygnębionym? Ana targu traci się dwa razy więcej czasu i pieniędzy, czuje się, że ramiona wypadają ze stawów, a palce obrywają się pod ciężarem niesionych toreb – a i tak kończy się zakupy w pogodnym i radosnym nastroju? W każdym razie ze mną tak jest zawsze.

Podczas podróży zatrzymujemy się w kilku miejscach, gdzie tworzy i celebruje się jedzenie – rodzinne masarnie, gdzie powstają kiełbasy, cukiernie, gdzie wytwarza się pyszne słodkości, potrawy charakterystyczne dla sycylijskiej kuchni. Autor odwiedza nawet… konkurs miodów.

Ta książka stanowi bardzo ciekawy wstęp do poznania Sycylii od strony...

Sycylia jaką poznałam na kartach książki Matthew Forta urzekła mnie i zaczarowała nieziemskimi zapachami i domową atmosferą, cudnymi tradycjami wokół jedzenia i uprawy roślin.

I jak tu nie zgłodnieć podczas lektury? Fort wprost czaruje opisem (tu o caponacie):

Ta wersja była wspaniała, ciemna, kleista i długo duszona, o rewelacyjnej konsystencji i głębokim, mocnym smaku. Jadłem też inne odmiany, które tańczyły na języku delikatnie jak bajkowe wróżki, potykając się o kubeczki smakowe.

Książka opisuje podróż autora przez Sycylię na Vespie o uroczym imieniu Monica. Wraz z Fortem poznajemy różne rodziny, ich zwyczaje i tradycje kulinarne. Miłość do kulinariów pisarza jest zaraźliwa, a jego przemyślenia na temat prostych zwyczajów związanych z jedzeniem są zaskakująco trafne:

Jak to jest, że w supermarkecie można spędzić dwadzieścia minut, wydać tam siedemdziesiąt pięć funtów i wyjść przygnębionym? Ana targu traci się dwa razy więcej czasu i pieniędzy, czuje się, że ramiona wypadają ze stawów, a palce obrywają się pod ciężarem niesionych toreb – a i tak kończy się zakupy w pogodnym i radosnym nastroju? W każdym razie ze mną tak jest zawsze.

Podczas podróży zatrzymujemy się w kilku miejscach, gdzie tworzy i celebruje się jedzenie – rodzinne masarnie, gdzie powstają kiełbasy, cukiernie, gdzie wytwarza się pyszne słodkości, potrawy charakterystyczne dla sycylijskiej kuchni. Autor odwiedza nawet… konkurs miodów.

Ta książka stanowi bardzo ciekawy wstęp do poznania Sycylii od strony kuchni. Czy dowiemy się jednak jaka jest Sycylia?

Sycylia jest przede wszystkim paradoksem. Stanowi wprost encyklopedię paradoksów przedstawianych reszcie świata z enigmatyczną teatralnością.

Pisarstwo Forta jest bogate nie tylko w jego podróżnicze przygody i obserwacje – w książce pieczołowicie umieszcza kontekst historyczny, czerpie z obserwacji innych autorów i popkultury. No i przede wszystkim – te przepisy! To jedna z tych książek, gdzie historia ilustrowana jest przepisami.

Być może pogłębienie lektury książki samodzielnym realizowaniem przepisów jest kluczem do poznania Sycylii. Być może dlatego autor napisał, że Sycylia to miejsce, które trzeba czuć, a nie rozumieć.

Anna Kaczmarczyk

pokaż więcej

Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (138)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 985
Europka | 2014-09-19
Na półkach: Przeczytane

Przyjemna, refleksyjna opowieść o Sycylii; o kuchni, mieszkańcach. Autor zabiera nas w podróż swoją vespą - dźwięk motoru i dźwięk włoskich piosenek to teraz moje dwie ulubione melodie.

książek: 49
Tutti_Frutti | 2017-08-04
Na półkach: Posiadam

Niezwykle radosna i pozytywna książka i w dodatku nietypowa bo pełna ciekawych przepisów kulinarnych :) Bardzo ciekawy pomysł na napisanie książki. Pełno opisów Sycylii którą uwielbiam (ale ciągle nie moge do niej dotrzeć!), tamtejsza kultura, tamtejsi ludzie, historia, zwyczaje no i kuchnia...opisy potraw są tak barwne że momentami aż czuje się ich zapach z kart książki ! Fakt że w pewnym momencie zaczęłam się już meczyć, bo zaczęło się robic w pewnym momencie bardzo schematycznie, ale tak czy owak książke polecam wszystkim wielbicielom Sycylii, kuchni w ogóle. Warto poczytać czasem trochę inny rodzaj książek ;)

książek: 144
kingagaja | 2016-10-23
Na półkach: 2016
Przeczytana: 25 września 2016

Tę książkę polecam smakoszom i podróżnikom. Osobom zakochanym w dobrym jedzeniu. Tym, którzy byli już na Sycylii i tym, którzy dopiero się na nią wybierają.

"Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny" Mathew Forta, to książka, w której autor wspomina swoją podróż na Sycylię z młodzieńczych lat. Kilkadziesiąt lat później wraca na wyspę, aby przejechać ją na Monice, wynajętej Vespie, wzdłuż i dookoła i aby rozkoszować się w jej smakami.
Pierwsza część jego podróży zaczyna się w Marsali i kończy w Catanii. Po pół roku podróżnik wraca na Sycylię i rozpoczyna drugą część poznawania Sycylii w Catanii, a kończy w Taorminie, objeżdżając wyspę dookoła.
W opowieści nie poznamy znanych sycylijskich zabytków, ważnych osobistości czy miejsc, w których warto bywać. "Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny" to nie przewodnik dla turystów. To książka dla miłośników, osób zakochanych w Sycylii, które są spragnione nietypowych przygód okraszonych porządną dawką dobrego jedzenia.
Fort przemierza Sycylię na...

książek: 63
olga | 2017-09-19
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 18 września 2017

Umęczyłam się przy niej - początek jakiś jest ale im dalej tym nudniej.opisy krajobrazów i potraw ok ale nie trafiają do mnie te rozwlekłe historyczne wstawki ,wg mnie nic nie wnoszą prócz nudy. Nie polecam,no chyba ze już ktoś kompletnie nie ma co czytać.

książek: 277
Lawenda | 2014-02-17
Na półkach: Podróże

uwaga ! człowiek robi się głodny podczas czytania

książek: 325
Paulina | 2017-03-12
Na półkach: Posiadam
Przeczytana: 11 sierpnia 2017
książek: 187
paprotka | 2017-02-15
Na półkach: 2017
Przeczytana: 20 lutego 2017
książek: 1423
Lagrema | 2016-10-10
Na półkach: 2016
książek: 92
karolkaq | 2016-08-08
Na półkach: Posiadam
książek: 265
FelisCatus | 2016-07-29
Na półkach: Później posegreguję
Przeczytana: październik 2016
zobacz kolejne z 128 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd