Imperium Gessler od kuchni
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Czerwone i Czarne
- Data wydania:
- 2011-06-29
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-06-29
- Liczba stron:
- 245
- Czas czytania
- 4 godz. 5 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-7700-023-6
- Tagi:
- Gesslerowie Magda Gessler Adam Gessler Marta Gessler restauracje
Maciej Nowak, znany miłośnik jedzenia, a także słynący z ostrego pióra krytyk kulinarny, swego czasu napisał: „Pośród wielu nurtów współczesnej warszawskiej gastronomii szczególnie mocno wyróżniają się gesslery. Nazwisko znanej familii restauratorów piszę małą literą nie z powodu braku szacunku dla ich dokonań. Jest dokładnie odwrotnie. Wpływ Fukiera i innych lokali tej rodziny na nasze gusta kulinarne w ciągu ostatnich kilkunastu lat jest tak wielki, że nazwisko Gessler powoli przechodzi do kategorii rzeczowników pospolitych.”
Ponoć Sharon Stone zaproponowała Magdzie Gessler spotkanie w Kalifornii, bo wpadła na pomysł, że może razem założą restaurację. Stało się to po kolacji w Fukierze, gdzie grupa hiszpańskich gości urządziła Stone owację na stojąco, wołając: „guapa, guapa” (piękna, piękna). Gwiazda zareagowała zgodnie ze swoim wysokim IQ (154) i wypowiedziała kilka zręcznych słów po hiszpańsku. Na ile ta owacja była spontaniczna, a na ile zaaranżowana – pozostanie wieczną tajemnicą Magdy Gessler.
Gesslerowie rywalizują też, jeśli chodzi o listę gości swoich knajp. A bywają w nich politycy, celebryci, jednym słowem – śmietanka. W latach 90. Magda często karmiła u siebie Leszka Millera, a restaurację Adama upatrzył sobie Józef Oleksy. Ówczesny prezydent Aleksander Kwaśniewski bywał podobno i tu, i tu. Podobnie Bronisław Komorowski lubi kuchnię U Kucharzy, których odwiedza, bo ma do nich blisko z Pałacu Prezydenckiego, wystarczy raptem przejechać na drugą stronę Krakowskiego Przedmieścia.
Od czego zależy powodzenie lokalu gastronomicznego? Wszyscy, którzy odnieśli sukces w restauratorstwie, mówią, że na to składają się wyobraźnia, talent i pasja. Trzeba kochać tę pracę, trzeba lubić ludzi. Ci, którzy zaczynają od planowania, ile zarobią, nie kończą dobrze w tym biznesie. Potrzebne są dusza i serce. Restauracja to energia. Jeśli jest, klienci ją wyczują i przyjdą.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 28
- 27
- 7
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
ciekawa książka, dużo informacji i dziejów rodziny Gessler...
ciekawa książka, dużo informacji i dziejów rodziny Gessler...
Pokaż mimo to