Stop dla raka
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Tytuł oryginału:
- Gib Krebs keine Chance
- Wydawnictwo:
- Esprit
- Data wydania:
- 2010-09-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2010-09-01
- Liczba stron:
- 280
- Czas czytania
- 4 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-61989-27-1
- Tłumacz:
- Beata Kamińska
- Tagi:
- Zdrowie Zdrowie-Medycyna Wschodnia Zdrowie-Terapie komplementarne Zdrowie-Żywienie
Aktywna profilaktyka nowotworowa zgodnie z wynikami najnowszych badań
Zastosuj odkrycia naukowców w swojej kuchni! Poznaj prosty przepis na zapobieganie chorobom nowotworowym!
Lekarze zgodni są co do jednego: zachorowania na raka można by w wielu przypadkach uniknąć! Ten, kto np. je dużo warzyw i owoców, przyjmuje cenne składniki odżywcze i substancje czynne, wspomagając tym samym naturalną zdolność organizmu do samoleczenia. Badania przeprowadzone wśród ludności różnych państw i kontynentów wskazują na to, że istnieją rejony, w których sposób odżywiania jest kluczem do zdrowia mieszkańców. Czy można więc, stosując właściwą dietę, istotnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka? Prof. dr Michael Hamm, dietetyk specjalizujący się w profilaktyce chorób i wykładowca w Wyższej Szkole Nauk Stosowanych w Hamburgu, jest przekonany, że tak. Swoją wiedzę opiera na doświadczeniach Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, którego raport naukowy należy obecnie do najbardziej wiarygodnych na świecie i stanowi podstawę do opracowywania metod zapobiegania chorobom nowotworowym.
Co znajdziesz w tej książce?
Przystępne wyjaśnienie, czym jest choroba nowotworowa, jak powstaje oraz w jakiej mierze jest wynikiem trybu życia i czynników środowiskowych
Podstawy dietetyki – czyli co powinniśmy jeść, a czego unikać, żeby jedzenie było dla nas lekarstwem, a nie czynnikiem ryzyka
Kompleksowy przegląd produktów spożywczych ze wskazaniami, które z nich mają właściwości antyrakowe, a których, z uwagi na ich rakotwórcze działanie, należy się wystrzegać
Uwagi na temat przygotowywania posiłków – o wartości pokarmów decyduje również to, czy jemy je na surowo, smażymy czy gotujemy
Wiele pomysłów na smaczne i zdrowe potrawy, które urozmaicą Twój jadłospis
Tabelki i wykresy ilustrujące porady zawarte w książce, które pomogą w stworzeniu diety idealnie dopasowanej do twojego wieku i trybu życia
Uwagi na temat innych działań profilaktycznych, o których nie powinno się zapominać, takich jak badania lekarskie (jaki trzeba wykonywać i kiedy) oraz zdrowy styl życia (jakie sporty uprawiać, jak rozłożyć w czasie pracę i odpoczynek, jak zapewnić sobie zdrowy sen itd.)
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 9
- 6
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Tym razem miałam przyjemność czytania poradnika. Rzecz dotyczyła sposobów zapobiegania nowotworom w myśl zasady – lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Myślę, że warto zaopatrzyć się w taką książkę i to jak najwcześniej, bo chociaż nowotwory dotykają częściej ludzi starszych, to choroba ta może rozwijać się przez dziesięciolecia, stąd prosty wniosek – odpowiednio wcześniejsze zapobieganie może być kluczowe. O wszystkim tym można zresztą przeczytać w książce „Stop dla raka”.
Co ciekawe, rady jak zawczasu „walczyć” z rakiem są bardzo dobrze pod względem naukowym wyjaśnione, nie są to więc reguły w stylu „jedz kapustę bo jest zdrowa” ale „jedz kapustę bo zawiera glukozynolany, które mają działanie antybiotyczne”. Oczywiście autor wyjaśnia wszystkie te terminy.
Będąc już przy jedzeniu kapusty, wypada powiedzieć, czego, w przeważającej części, dotyczy polecany w książce sposób zapobiegania rakowi. Mianowicie – jedzenia! Autor, co mnie wyjątkowo cieszy, właśnie w jedzeniu widzi główny oręż w walce z nowotworami. Jeszcze raz podkreślę, książka uczy profilaktyki, nie leczenia, chociaż zalecenie jest takie, aby osoby chore, oprócz samego leczenia, również stosowały się do tych porad.
Niezwykle się ucieszyłam czytając na prawdę sensowne rady, które z łatwością można wprowadzić do domowego jedzenia i które sama już wcześniej stosowałam (świeże warzywa, owoce, zboża, produkty fermentacji mlekowej, zioła i przyprawy itd.) i podpisuję się pod nimi obu ręcznie;)
Polecam tę książkę nie tylko tym, kto – może ze względu na rodzinne uwarunkowania prorakowe (które, notabene, decydują o uaktywnieniu się guza w 15%, jedzenie – w 30%) – obawia się nowotworu, ale również tym, kto chciałby poznać naukowe podstawy zdrowego odżywiania.
Tym razem miałam przyjemność czytania poradnika. Rzecz dotyczyła sposobów zapobiegania nowotworom w myśl zasady – lepiej zapobiegać, niż leczyć.
więcej Pokaż mimo toMyślę, że warto zaopatrzyć się w taką książkę i to jak najwcześniej, bo chociaż nowotwory dotykają częściej ludzi starszych, to choroba ta może rozwijać się przez dziesięciolecia, stąd prosty wniosek – odpowiednio wcześniejsze...