Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść. Kompleksowy przewodnik zdrowego odżywiania według współczesnych badań naukowych
- Kategoria:
- poradniki
- Tytuł oryginału:
- Food: What the Heck Should I Eat?
- Wydawnictwo:
- Vital
- Data wydania:
- 2021-05-10
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-05-10
- Liczba stron:
- 448
- Czas czytania
- 7 godz. 28 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381688208
- Tagi:
- zdrowe odżywianie choroby autoimmunologiczne bóle głowy stany zapalne Dieta pegańska
Co, do diabła, powinienem jeść?!
Masz już dość sprzecznych doniesień medialnych o najnowszych wynikach badań nad żywnością oraz produktach, które są dla Ciebie dobre, a które szkodliwe? Jednego dnia jajka są demonizowane, a kolejnego okazują się być cudownym pokarmem. Raz eksperci zachęcają nas do spożywania posiłków zawierających węglowodany (pieczywo, ryż, makarony), a zaraz potem zalecają ograniczenie ich w diecie. W dietetycznym krajobrazie możemy znaleźć mnóstwo mitów i utartych schematów dotyczących zdrowego odżywiania. Która z popularnych diet jest właściwa – wegetariańska, Paleo, ketogeniczna, niskotłuszczowa? A może żadna z nich? Czy dieta może wyeliminować stany zapalne, wyleczyć choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, depresję lub refluks? Co jeść, żeby schudnąć? Czym tak naprawdę jest zdrowe odżywianie i w końcu, co, do diabła, mamy jeść?
Autor bestsellerów „New York Timesa” pokaże Ci, jak zdrowo się odżywiać
Te wszystkie wątpliwości rozwieje dr Mark Hyman, lekarz i autor bestsellerów „New York Timesa”. W tej książce przygląda się z bliska każdej grupie żywności i wyjaśnia, które produkty wspierają zdrowie, a które są dla niego zagrożeniem. Dokładnie opisuje mięso, drób, jaja, mleko i nabiał, ryby, warzywa, tłuszcze i oleje, nasiona roślin strączkowych, zboża, orzechy, cukier i napoje. Dowiesz się na przykład, czy dzieci powinny pić mleko, by mieć zdrowe kości. Czy rośliny strączkowe są faktycznie dobrym źródłem białka? Czy cholesterol zawarty w jajkach zatyka tętnice i prowadzi do powstania chorób serca. Autor odpowie również na najczęściej zadawane pytania o zdrowe tłuszcze. Jakiego tłuszczu używać do smażenia, jakie oleje włączyć do diety, żeby schudnąć? Czy dieta ketogeniczna i post przerywany zasługują na swą popularność?
Zdrowe odżywianie leczy stany zapalne, choroby autoimmunologiczne i bóle głowy
Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że żywność może nam zaszkodzić – wysokosłodzone napoje, tłuszcze trans i „śmieciowe jedzenie” mają zły wpływ na Twoje zdrowie. Ale czy wiesz, że żywność może być również lekarstwem? To największe odkrycie naukowe od czasów ustalenia zarazkowej teorii chorób czy odkrycia antybiotyków: żywność jest lekarstwem. Żywność to najpotężniejszy lek znany ludzkości. Z każdym kęsem możemy wzmacniać poziom ekspresji genów, stabilizować hormony, optymalizować dziesiątki tysięcy sieci białkowych, zmniejszać stany zapalne i regulować mikrobiom. Żywność może leczyć przewlekłe choroby i dolegliwości, takie jak otyłość, cukrzyca, depresja, zespół jelita drażliwego, choroby autoimmunologiczne, chroniczne bóle głowy, zmęczenie czy bezsenność. Terapia ta nie wiąże się z żadnymi przykrymi skutkami ubocznymi. Wręcz przeciwnie – oprócz zapobiegania chorobom i ich leczeniu pozwala nam schudnąć i utrzymać zdrowie na optymalnym poziomie.
Dieta pegańska – połączenie diety Paleo i wegetariańskiej
Dr Hyman wykorzystuje całą zebraną przez siebie wiedzę i oferuje Ci najzdrowszą ze wszystkich diet – dietę pegańską, która łączy dwa popularne modele żywienia – Paleo i wegetariański. Z każdego z tych modeli Autor wziął to, co najlepsze i połączył z podstawowymi przeciwzapalnymi i oczyszczającymi zasadami medycyny funkcjonalnej. Dieta pegańska opiera się na konsumpcji prawdziwych, nieprzetworzonych pokarmów. Dodatkowo zakłada udział żywności, która nie podnosi poziomu cukru we krwi, składa się z pokarmów roślinnych i dostarcza dużą ilość zdrowych białek i tłuszczów. W ten sposób powstała dieta na całe życie – dopuszczająca, a nie wykluczająca. Oparta na solidnych podstawach naukowych oraz trzydziestoletnim doświadczeniu Autora w pracy z pacjentami. Dzięki tej książce nie tylko odkryjesz proste zasady diety pegańskiej, jej filozofię i nawyki żywieniowe. Będziesz miał również szansę ją wypróbować. 7-dniowy jadłospis, zamieszczony w książce, oraz porady Autora, pomogą Ci w łatwy sposób włączyć zasady diety pegańskiej do swojego życia.
Co autorytety mówią o książce?
„Kolejne wyniki badań w kwestii żywienia mogą powodować dość dużą dezorientację. Dr Hyman pomaga nam je zrozumieć i zastosować w praktyce. Dzięki temu możemy wzmocnić nasze ciała i sprawić że nasze życie stanie się o wiele łatwiejsze”.
– dr Joseph Mercola, założyciel Mercola.com, najczęściej odwiedzanego portalu internetowego dotyczącego naturalnego zdrowia. Autor bestsellerów Ketogeniczny post, Ketogeniczne superpaliwo, Pole elektromagnetyczne EMF
„Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że dobra dieta jest fundamentem naszego zdrowia. Mamy jednak problem z dokonaniem właściwego wyboru. Czy lepsza będzie dieta niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, Paleo, roślinna, surowa, wegańska, a może wegetariańska? Dr Mark Hyman pomaga rozwiać te wątpliwości i za pomocą jasnego przekazu mówi nam o tym, co powinniśmy jeść”.
– Chris Kresser, autor książki Medycyna funkcjonalna – terapie przyszłości
„Wreszcie mamy książkę, która do dyskusji o żywieniu wnosi zdrowy rozsądek i spójność. Brawo dr. Hyman. Ta książka to dobre lekarstwo”.
– dr Christiane Northrup autorka bestsellerów Sekrety wiecznie młodych kobiet, Wampiry energetyczne
„Żywność i sposób jej wytwarzania oraz konsumowania jest źródłem wielu światowych kryzysów zdrowotnych, środowiskowych, klimatycznych, ekonomicznych, a nawet politycznych. W swojej najnowszej książce dr Mark Hyman pokazuje nam, jak potężnym lekarstwem może być żywność. Stanowi ona nośnik informacji docierającej do naszego otoczenia i naszych genów, programując nasze ciała przesłaniem zdrowia lub choroby”.
– Deepak Chopra
Dowiedz się, co jeść, by być zdrowym!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 24
- 8
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść. Kompleksowy przewodnik zdrowego odżywiania według współczesnych badań naukowych
Dodaj cytat
Opinia
Z jedej strony dużo merytorycznych wypowiedzi, z drugiej czasem uderzająca niekonsekwencja stawianych twierdzeń przez autora. Najbardziej rozjechany był rozdział o mięsie, gdzie ewidentnie się je gliryfikuje, żeby potem stwierdzić, że jakieś wybitne dla zdrowia to nie jest (nie jestem wege).
O olejach i nabiale ciekawie napisane. Nie każdy rozdział jest opisany rzetelnie, czy zwyczajnie przekonywująco.
Z jedej strony dużo merytorycznych wypowiedzi, z drugiej czasem uderzająca niekonsekwencja stawianych twierdzeń przez autora. Najbardziej rozjechany był rozdział o mięsie, gdzie ewidentnie się je gliryfikuje, żeby potem stwierdzić, że jakieś wybitne dla zdrowia to nie jest (nie jestem wege).
więcej Pokaż mimo toO olejach i nabiale ciekawie napisane. Nie każdy rozdział jest opisany rzetelnie,...