Szkarłatny płatek i biały
- Don Kichot i Sancho Pansa
- Crimson petal and the white
- W.A.B.
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- 2003-01-09
- Maciej Świerkocki
- literatura angielska Sugar Londyn powieść wiktoriańska
„Miasto, do którego cię wprowadzam, jest ogromne i skomplikowane jak labirynt. Nigdy przedtem w nim nie byłeś” – tak Michel Faber rozpoczyna swoją powieść. I ku naszemu zdumieniu tym miastem okazuje się Londyn. Jednak scenerią powieści nie jest metropolia, jaką znamy z turystycznych folderów, lecz pajęcza sieć brudnych wiktoriańskich uliczek.
To tu pracuje główna bohaterka – Sugar – prostytutka o przeciętnej urodzie, która dzięki doskonałej znajomości mężczyzn, inteligencji i niezwykłemu w jej zawodzie oczytaniu oczarowuje bogatego właściciela firmy perfumeryjnej. Sugar staje się utrzymanką Williama Rackhama, pomaga mu w prowadzeniu firmy, by w końcu wprowadzić się do rezydencji jako niańka jego niekochanej córki.
Bestsellerowa powieść Fabera oprowadza czytelnika po londyńskich ulicach, pozwala poczuć atmosferę dzieł najważniejszych angielskich autorów tej epoki: Dickensa, Brontë, Carrolla i innych. Jednocześnie współczesne spojrzenie autora sprawia, że powieść doskonale się czyta i każdy może w niej znaleźć coś dla siebie.
- 2 104
- 1 518
Fascynująca opowieść o ludziach, charakterach, miłości i jej braku. Czerpiąca garściami z klasyki literatury, ale tworząca też swój osobisty język opowieści. Wybitnie spędzony czas.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja niechęć do tzw. epoki wiktoriańskiej się umocniła i pogłębiła. Książkę czyta się nielekko ,ale warto po nią sięgnąć chociażby ze względu na dosyć dosadnie przedstawione tło obyczajowe i społeczne mocno odbiegające od ukazywanego nam w filmidłach kostiumowych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrawo za rozmach i realia ale niestety, zmęczyło mnie na tyle, że jednak..nie
Brawo za rozmach i realia ale niestety, zmęczyło mnie na tyle, że jednak..nie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca opowieść obyczajowa.Ciekawa narracja, która wprowadza nas świat Wiktoriańskiego Londynu. Sprawia, że przenosimy się w czasie. Ciekawa historia prostytutki i lepiej urodzonego. Spojrzenie na świat z różnych perspektyw społecznych. Warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo pierwsze: postacie. Postacie tak ludzkie, tak prawdziwe, ze swoimi wadami, zaletami, pragnieniami i celami, że jestem w stanie uwierzyć, że istniały naprawdę. Za to ogromny plus, bo skończyłam książkę, a wciąż pamiętam o Sugar, Agnes, Williamie i innych.
Piękny styl, każde zdanie można czytać z przyjemnością.
Widać pracę autora włożoną w poznanie realiów epoki.
Świetny początek! Wciągnał mnie od razu. Niestety, ta energia z pierwszych stron szybko się kończy i powieść zmienia się w obyczajówkę. Szkoda, mogło to być coś naprawdę wyjątkowego.
To książka, którą trzeba czytać powoli (inaczej się nawet nie da),rozkoszując się każdym zdaniem. Może znudzić, może zmęczyć. Ja musiałam zrobić sobie od niej przerwę (tak jakoś w połowie zrobiło się mega nudno) i to na kilka miesięcy! Szczerze, nie wiedziałam, czy powrócę. Ale było warto.
Książka dla miłośników wiktoriańskiej Anglii, którzy lubią skupienie na postaciach, nie przeszkadza im powolne tempo rozwoju wydarzeń oraz często nieprzyjemne opisy seksu i wulgaryzmy.
Jak dla mnie zdecydowanie powyżej średniej, mocne 7/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękny styl, każde zdanie można czytać z przyjemnością.
Widać pracę autora włożoną w poznanie realiów...
Rzadko zdarza się, że utykam w czytaniu książki, a to był właśnie ten przypadek. Narracja jest uciążliwa, ponieważ narrator prowadzi czytelnika za rękę i niemal pokazuje palcem na co zwrócić uwagę, co w połączeniu z powolną akcją wystawia ciekawość na próbę.
To co mnie trzymało przy lekturze, to miejsce i czas akcji - realistyczne spojrzenie na Londyn z czasów panowania królowej Wiktorii, gdy czytelnik znajduje się w ciasnych, dusznych zaułkach miasta sprzed czasów Kuby Rozpruwacza.
Czasami lubię wracać do książek, które znam, ale ta wymęczyła mnie i jednorazowa lektura wystarczy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo co mnie trzymało przy lekturze, to miejsce i czas akcji - realistyczne spojrzenie na Londyn z czasów panowania...
Najlepsza powieść jaką czytałam. Taka, którą bym napisała gdybym potrafiła :)
Najlepsza powieść jaką czytałam. Taka, którą bym napisała gdybym potrafiła :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest powieść, która może zachwycać. Ale zachwyci. Jeśli ktoś ma dosyć klimatów kostiumowych rodem z popularnych seriali (jest też miniserial "Szkarłatny płatek i biały", ekranizacja, POLECAM, kilka sugestii, które w powieści są tak sprytnie poukrywane, że dopiero obraz je uwidacznia). Jeśli ktoś chce się zanurzyć w odmęty wiktoriańskiego błota na Brick Lane. Poznać Sugar cierpiącą na egzemę i Williama cierpiącego na niespełnione ambicje. A przede wszystkim, poznać jedną z lepiej stworzonych postaci dam ówczesnych czasów, czyli Agnes Rackham. Uwielbiam Agnes, jest tak autentyczna, że głowa mała. To jest ta wiktoriańska pani domu, nie pyskate nastolatki z kostiumówek, które ciągają się nocami Bóg wie gdzie i Bóg wie z kim (xD).
Nie jestem natomiast fanką zakończenia, bo nie lubię otwartych, a "Jabłko" niby coś sugeruje, ale niezbyt wiele.
To nie jest powieść, która może zachwycać. Ale zachwyci. Jeśli ktoś ma dosyć klimatów kostiumowych rodem z popularnych seriali (jest też miniserial "Szkarłatny płatek i biały", ekranizacja, POLECAM, kilka sugestii, które w powieści są tak sprytnie poukrywane, że dopiero obraz je uwidacznia). Jeśli ktoś chce się zanurzyć w odmęty wiktoriańskiego błota na Brick Lane. Poznać...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie osobiście jest to jedna z lepszych książek. jest długa - to fakt. Ale kreacje, zachowanie, myślenie postaci jest super przedstawione. Jestem w połowie i już martwię się, że coraz bliżej koniec. Ja bym ją porównała jakością i poziomem do Przeminęło z wiatrem. Oczywiście język jest tu inny, ale mnie to nie przeszkadza. Narracja również na plus.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie jest zła, całkiem ciekawa fabula, ale bardzo wolno idzie akcja, zero dynamiki przez co jak już znalazłam czas na czytanie to nie umiałam się wkręcić 🙄 i finalnie wybiłam się z rytmu 🙈
Podnoszę oczko za narrację, pierwszy raz spotykam się z takim zabiegiem, wow 😃
Zakończenie takie, jakich nie lubię, więc słabo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodnoszę oczko za narrację, pierwszy raz spotykam się z takim zabiegiem, wow 😃
Zakończenie takie, jakich nie lubię, więc słabo.