Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę
- Kategoria:
- reportaż
- Wydawnictwo:
- Agora
- Data wydania:
- 2019-05-15
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-05-15
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788326828362
- Tłumacz:
- Ewa Nicewicz
Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu.
Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy.
Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy.
Dziennikarz ostrzega: obecny system żywieniowy jest nie do utrzymania. Pora poważnie się zastanowić, co dalej.
Stefano Liberti – nagradzany dziennikarz i producent filmowy. Współpracuje m.in. z „Internazionale”, „Le Monde Diplomatique”, „El Pais” czy „Al. Jazeera English”. W 2008 r. wydał książkę „Na południe od Lampeduzy”, której przyznano nagrodę “Indro Montanelli”. W 2011 napisał “Land grabbing. Journeys into the new colonialism”, która została przetłumaczona na angielski, francuski, niemiecki, hiszpański, koreański oraz chiński. Jest reżyserem filmów “The hell of child-wizards”, “Closed sea” (wraz z Andreą Segre), “Container 158” (z Enrico Parentiego), “Soyalism” (również z Parentim).
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 505
- 292
- 55
- 20
- 7
- 7
- 5
- 5
- 5
- 5
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Władcy jedzenia. Jak przemysł spożywczy niszczy planetę
Dodaj cytat
Opinia
Książka opisuje problemy z którymi ściera się zglobalizowane społeczeństwo. Opisuje szkodliwe mechanizmy, jakie stosowane są w celach monopolizacji rynków. Przemysł spożywczy traktowany jest tutaj jak maszynka do zarabiania pieniędzy. Gdzieś w tym wszystkim niknie sens prawdziwego problemu, jakimi niewątpliwie są etyka i zdrowie. Solidne czytadło, ale wolałbym, gdyby autor skupił się na większej liczbie historii, zamiast pogłębiać te już opisywane.
Książka opisuje problemy z którymi ściera się zglobalizowane społeczeństwo. Opisuje szkodliwe mechanizmy, jakie stosowane są w celach monopolizacji rynków. Przemysł spożywczy traktowany jest tutaj jak maszynka do zarabiania pieniędzy. Gdzieś w tym wszystkim niknie sens prawdziwego problemu, jakimi niewątpliwie są etyka i zdrowie. Solidne czytadło, ale wolałbym, gdyby autor...
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to