Raban! O kościele nie z tej ziemi

Okładka książki Raban! O kościele nie z tej ziemi autora Mirosław Wlekły, 9788326828348
Okładka książki Raban! O kościele nie z tej ziemi
Mirosław Wlekły Wydawnictwo: Agora nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Raban! O kościele nie z tej ziemi
2019-05-22
2019-05-22

Kup Raban! O kościele nie z tej ziemi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Raban! O kościele nie z tej ziemi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Raban! O kościele nie z tej ziemi

Różne kraje, różne problemy, różne opowieści, ale łączy je jedno - jeden uniwersalny Kościół. Czyta się z zaintrygowaniem, autor z powodzeniem pokazuje jak zróżnicowaną mozaiką jest Kościół katolicki i jakie wyzwania przed nim stoją, które z polskiej perspektywy mogą wydawać się abstrakcyjne a są realnymi tematami do zaadresowania.

„Raban! O kościele nie z tej ziemi” Mirosława Wlekły była pozycją, która napełniła mnie równocześnie nadzieją i frustracją, radością i smutkiem. Autor podejmuje się analizy sytuacji Kościoła w różnych miejscach na świecie, w obliczu początku pontyfikatu mocno liberalnego papieża Franciszka. I tak analizujemy Kościół w Ameryce Południowej, gdzie brakuje księży i większą rolę mają świeccy, Kościół w Londynie, gdzie na pierwszy plan wysuwają się katolicy nieheteroseksualni i w jeszcze parę miejsc, gdzie sytuacja znacznie różni się od naszych wygodnych polskich, katolickich ławek w kościele.
To tyle o zdradzaniu treści, bo dla mnie jedną z radości lektury było odkrywanie gdzie zabierze nas i o czym opowie autor.
Mam natomiast parę przemyśleń.
Zacznijmy od tych o formie książki - absolutnie rozdział rozdziałowi nie jest równy, mam wrażenie że w niektórych Autor aż powstrzymywał się przed pisaniem jeszcze wielu stron na dany temat, w kolejnych natomiast przeciągał jakby na siłę, a jeden rozdział o pewnej wyspie nie wniósł kompletnie nic.
Teraz już subiektywnie - książka pisana przez pierwsze lata pontyfikatu papieża Franciszka, pełna jest przewidywań czego to ten liberalny katolik nie dokona i nie zmieni. Choć rzeczywiście zmian było do tej pory dużo, absolutnie nie były tak spektakularne jak sugeruje książka. Tutaj wyszła frustracja.
Jednak dobrze było poczytać o Kościele innym niż ten nasz Polski. O Kościele, który musi zawalczyć, w którym liczą się też, a może przede wszystkim świeccy. Odnalazłam wiele inspiracji i radości między stronami tej lektury.

Słowa papieża Franciszka: "Wolę raczej Kościół poturbowany, poraniony i brudny, bo wyszedł na ulice, niż Kościół chory z powodu zamknięcia się i wygody kurczowego przywiązania do własnego bezpieczeństwa"
Wielu z nas tkwi sobie w swoim wyobrażeniu Kościoła, nie mając pojęcia, z czym zmagają się ludzie i całkiem blisko, i na drugiej półkuli. Z jakimi problemami się mierzą, co dla nich znaczy wiara w Boga, jakie konsekwencje mogą ponieść za przyznanie się do bycia chrześcijaninem. Ci, którzy mają kościół za rogiem i dostępną codziennie spowiedź, nie zrozumieją, co to znaczy głód sakramentów. Jeśli wiara jest dla nich pobożnością i tradycją (przez małe t),trudno im zrozumieć, jak można zaangażować całe (nawet świeckie) życie dla Ewangelii.
Podobne echo niosła mi książka "Last minute" Szymona Hołowni. Warto wstać z kanapy.
Co do samej książki - to porządna reporterska robota, chociaż uważam, że nie każdy rozdział jest odpowiednio dopracowany.

551 użytkowników ma tytuł Raban! O kościele nie z tej ziemi na półkach głównych
68 użytkowników ma tytuł Raban! O kościele nie z tej ziemi na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Raban! O kościele nie z tej ziemi

Mirosław Wlekły
Mirosław Wlekły
Mirosław Wlekły, reporter „Dużego Formatu”, absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego i Polskiej Szkoły Reportażu, członek stowarzyszenia reporterów “Rekolektyw”. Autor książek: „All inclusive. Raj, w którym seks jest bogiem”, “Tu byłem. Tony Halik” oraz e-booka „Skąd się wziąłeś, Franciszku? Reporterska podróż do kraju papieża”. Publikował też w antologiach („Grzech jest kobietą”, „NieObcy”, „Obrażenia. Pobici z Polską”) oraz w prasie zagranicznej (m.in. w Portugalii, Niemczech i Angoli). Jest współautorem reportaży, na podstawie których powstały spektakle teatralne: „Listy na wolność” (Teatr Nowy w Poznaniu),„Swarka” (Teatr Polski w Bydgoszczy”) I “Bóg w dom” (Teatr Polski w Bydgoszczy). Nominowany do nagród: Newsweeka im. Teresy Torańskiej i im. Beaty Pawlak.

Cytaty z książki Raban! O kościele nie z tej ziemi