Okowita, przepalanka, nalewski i miody pitne

Okładka książki Okowita, przepalanka, nalewski i miody pitne
Andrzej Fiedoruk Wydawnictwo: Zysk i S-ka kulinaria, przepisy kulinarne
400 str. 6 godz. 40 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Zysk i S-ka
Data wydania:
2016-06-30
Data 1. wyd. pol.:
2016-06-30
Liczba stron:
400
Czas czytania
6 godz. 40 min.
Język:
polski
ISBN:
9788377859735
Średnia ocen

                8,6 8,6 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,6 / 10
7 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
347
344

Na półkach: ,

Sezon nalewek, który w tym roku zainaugurowaliśmy w msju, zawsze stawia przed nami nowe wyzwania, a chęć wzbogacenia "piwniczki" o kolejne rarytasy domowej produkcji zmusza do poszukiwania inspiracji.
Trudno było w tej sytuacji oprzeć się wydanej właśnie po raz drugi książce Andrzeja Fiedoruka "Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne.
Korzystaliśmy wielokrotnie z wydania pierwszego, które ukazało się w 2009 roku nakładem wydawnictwa Zysk i S-ka, pożyczając książkę od znajomych, a przygotowanie na bazie zawartych tam przepisów nalewki zawsze wychodziły wyśmienite.
Zresztą Ci, którzy zetknęli się z książkami Fiedoruka, wiedzą doskonale, że jest on nie tylko znawcą kuchni kresowej, ale też prawdziwą skarbnicą wiedzy o trunkach wszelakich i historykiem, który z pasją i humorem potrafi wprowadzić czytelnika w smakowity świat destylatów owocowych i miodów pitnych.
W tym niemal 400 stronicowym kompendium wiedzy o domowej produkcji alkoholi znajdziemy praktycznie wszystko - od przepisów na domowe pędzenie bimbru (łącznie z dokładnym omówieniem niezbędnego sprzętu i rodzajów zacieru), przez receptury na różnego rodzaju wódki, koniaki, likiery i kremy, po najobszerniej omówione nalewki (także lecznicze wraz z ich dawkowaniem) oraz szczegółowy opis produkcji miodów pitnych.
Jednak ta książka to nie tylko zbiór doskonałych, precyzyjnie podanych przepisów. Autor zadbał też o to, aby przekazać nam cenną wiedzę na temat klarowania i przechowywania trunków, przygotowywania nalewów, a nawet o sztuce degustacji.
Nie mniej interesujące są rozdziały poświęcone dawnym recepturom pochodzącym z XIX i początków XX wieku oraz historii i podziałowi alkoholi.
Z książki dowiecie się m.in. za co Irlandczycy kochają św. Patryka, co oznaczają tajemnicze skróty na koniakach, jak powstały rum i whiskey, a wszystko to spowite oparami sławetnych wyrobów rodem z Puszczy Knyszyńskiej
Osobiście bardzo cenię Andrzeja Fiedoruka za umiejętność przekazywania ważnych i ciekawych informacji w sposób łatwy i przyjemny. Wstęp na temat historii alkoholu czyta się niczym dobrą powieść niejednokrotnie zaśmiewając się przy tym do łez :)

A przepisy ?
No cóż - te musicie wypróbować sami.
Zapewniam, że nie będziecie żałować :)

Sezon nalewek, który w tym roku zainaugurowaliśmy w msju, zawsze stawia przed nami nowe wyzwania, a chęć wzbogacenia "piwniczki" o kolejne rarytasy domowej produkcji zmusza do poszukiwania inspiracji.
Trudno było w tej sytuacji oprzeć się wydanej właśnie po raz drugi książce Andrzeja Fiedoruka "Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne.
Korzystaliśmy wielokrotnie z...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    7
  • Przeczytane
    7
  • Posiadam
    5
  • Kucharskie lub o kuchni
    1
  • Poradniki - kulinarne, modowe, inne
    1
  • Chcę w prezencie
    1
  • Teraz czytam
    1
  • -POSIADAM-
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Okowita, przepalanka, nalewski i miody pitne


Podobne książki

Przeczytaj także