Okowita, przepalanka, nalewski i miody pitne
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Zysk i S-ka
- Data wydania:
- 2016-06-30
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-06-30
- Liczba stron:
- 400
- Czas czytania
- 6 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377859735
Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne to kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwarzania oraz spożycia, jak i bogactwa zachowanych przepisów. Dowiemy się zatem, jak powstawały likier, armaniak, koniak, calvados, whisky, gin, rum, które z nich preferowali nasi przodkowie i z jakich składników najczęściej je przyrządzano. Krok po kroku poznamy procesy ich wytwarzania wraz z opisem służ ących do tego profesjonalnych i domowych urządzeń, a także najbardziej udane przepisy na trunki, które uwiodą podniebienie i wprawią w dobry nastrój. Książkę wzbogacają praktyczne porady Hieronima Błażejaka – mistrza w sztuce sporządzania nalewek, laureata wielu prestiżowych nagród w tej dziedzinie, a także informacje, jak poprawnie degustować nalewki.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 7
- 7
- 5
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Sezon nalewek, który w tym roku zainaugurowaliśmy w msju, zawsze stawia przed nami nowe wyzwania, a chęć wzbogacenia "piwniczki" o kolejne rarytasy domowej produkcji zmusza do poszukiwania inspiracji.
Trudno było w tej sytuacji oprzeć się wydanej właśnie po raz drugi książce Andrzeja Fiedoruka "Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne.
Korzystaliśmy wielokrotnie z wydania pierwszego, które ukazało się w 2009 roku nakładem wydawnictwa Zysk i S-ka, pożyczając książkę od znajomych, a przygotowanie na bazie zawartych tam przepisów nalewki zawsze wychodziły wyśmienite.
Zresztą Ci, którzy zetknęli się z książkami Fiedoruka, wiedzą doskonale, że jest on nie tylko znawcą kuchni kresowej, ale też prawdziwą skarbnicą wiedzy o trunkach wszelakich i historykiem, który z pasją i humorem potrafi wprowadzić czytelnika w smakowity świat destylatów owocowych i miodów pitnych.
W tym niemal 400 stronicowym kompendium wiedzy o domowej produkcji alkoholi znajdziemy praktycznie wszystko - od przepisów na domowe pędzenie bimbru (łącznie z dokładnym omówieniem niezbędnego sprzętu i rodzajów zacieru), przez receptury na różnego rodzaju wódki, koniaki, likiery i kremy, po najobszerniej omówione nalewki (także lecznicze wraz z ich dawkowaniem) oraz szczegółowy opis produkcji miodów pitnych.
Jednak ta książka to nie tylko zbiór doskonałych, precyzyjnie podanych przepisów. Autor zadbał też o to, aby przekazać nam cenną wiedzę na temat klarowania i przechowywania trunków, przygotowywania nalewów, a nawet o sztuce degustacji.
Nie mniej interesujące są rozdziały poświęcone dawnym recepturom pochodzącym z XIX i początków XX wieku oraz historii i podziałowi alkoholi.
Z książki dowiecie się m.in. za co Irlandczycy kochają św. Patryka, co oznaczają tajemnicze skróty na koniakach, jak powstały rum i whiskey, a wszystko to spowite oparami sławetnych wyrobów rodem z Puszczy Knyszyńskiej
Osobiście bardzo cenię Andrzeja Fiedoruka za umiejętność przekazywania ważnych i ciekawych informacji w sposób łatwy i przyjemny. Wstęp na temat historii alkoholu czyta się niczym dobrą powieść niejednokrotnie zaśmiewając się przy tym do łez :)
A przepisy ?
No cóż - te musicie wypróbować sami.
Zapewniam, że nie będziecie żałować :)
Sezon nalewek, który w tym roku zainaugurowaliśmy w msju, zawsze stawia przed nami nowe wyzwania, a chęć wzbogacenia "piwniczki" o kolejne rarytasy domowej produkcji zmusza do poszukiwania inspiracji.
więcej Pokaż mimo toTrudno było w tej sytuacji oprzeć się wydanej właśnie po raz drugi książce Andrzeja Fiedoruka "Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne.
Korzystaliśmy wielokrotnie z...