Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata
176 str.
2 godz. 56 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- India: The World Vegetarian
- Wydawnictwo:
- Publicat
- Data wydania:
- 2022-11-03
- Data 1. wyd. pol.:
- 2022-11-03
- Liczba stron:
- 176
- Czas czytania
- 2 godz. 56 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788327126467
- Tłumacz:
- Dominika Kielan
- Tagi:
- Kuchnia Indyjska Indie Kuchnia wegetariańska Przepisy kulinarne Wegetarianizm kulinaria
Indie to kraj z bogatymi tradycjami wegetariańskimi, który może pochwalić się bardzo urozmaiconą kuchnią, z subtelnymi różnicami regionalnymi. W tej książce znalazły się przepisy między innymi na przepyszne pakory ze szpinakiem, chrupki kalafior w sosie szafranowo-migdałowym, klopsiki kofta z paneeru i ziemniaków oraz tradycyjny chana dal. Recepturom towarzyszą znakomite fotografie Davida Loftusa.
Prezentując czytelnikowi 70 wspaniałych potraw, Roopa Gulati jednocześnie zdradza tajniki tradycyjnych technik gotowania oraz składników kuchni indyjskiej. Charakterystyczne dla niej mieszanki przypraw umożliwią każdemu stworzenie prawdziwej wegetariańskiej uczty w stylu indyjskim w zaciszu własnego domu.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 18
- 14
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Indie kojarzą mi się z całą gamą ciepłych kolorów, niezwykłymi aromatami, kadzidełkami i... niebywałym tłokiem.
Intrygują mało znaną mi orientalną kulturą i religią. Odległe i tajemnicze. Jako turystka raczej do nich nie dotrę, ale próbuję poznać je inaczej – poprzez książki, kino i kuchnię. Och, jak czekam na kolejny odcinek serialu „Shantaram” na Apple TV+.
Ku mojej radości początkiem miesiąca ukazała się „Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata” Roopy Gulati, a w niej 70 wspaniałych potraw z różnych regionów Indii, oczywiście roślinnych, z pięknymi fotografiami Davida Loftusa. Wiele nowych nazw, mieszanek przypraw, tak nietypowych dla mnie połączeń. Na szczęście jest słowniczek i instrukcje, jak wykonać te wszystkie masale. Ja miałam suszoną kozieradkę i gotową garam od @etnobazar, ale inne zrobię.
Zaczęłam od czerwonej papryki w masali pomidorowo – kuminowej. Coś z bakłażanów będzie potem i chlebki naan.
Intensywne aromaty w kuchni ściągnęły rodzinę ciekawą, co tak pachnie. Prażenie przypraw na patelni.
Chwilami czułam się dziwnie, bo tam, gdzie ja nawykowo dodałabym soli, tutaj był cukier. Ostre przyprawy jak chili, zmniejszyłam o połowę, bo brakło mi odwagi. Moc i tak była.
Smakowało inaczej, ale... lekko i pysznie. Tyle barw. Uczta dla zmysłów z tak niewielu składników.
Są przepisy na przekąski, przystawki, mniejsze dania i obfitsze główne, chlebki, sałatki, chutneye oraz triki wykorzystywane w indyjskiej kuchni, wyeksponowane na zielonych stronach.
Można postawić nawet na podłodze wielką patelnię z potrawą, położyć obok na ściereczce chlebki naan, puri czy chapati, usiąść wokół na luzie i degustować pośród wspólnych rozmów i śmiechów. Jak na biwaku czy podczas egzotycznej podróży. Po prostu być. Razem.
Indie kojarzą mi się z całą gamą ciepłych kolorów, niezwykłymi aromatami, kadzidełkami i... niebywałym tłokiem.
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIntrygują mało znaną mi orientalną kulturą i religią. Odległe i tajemnicze. Jako turystka raczej do nich nie dotrę, ale próbuję poznać je inaczej – poprzez książki, kino i kuchnię. Och, jak czekam na kolejny odcinek serialu „Shantaram” na Apple TV+.
Ku mojej...