Plaga
Wydawnictwo: Novus Orbis Cykl: Plague 99 (tom 1) Seria: Seria z Latawcem literatura młodzieżowa
- literatura młodzieżowa
- Plague 99 (tom 1)
- Seria z Latawcem
- Plague 99 (1988, wt Plague, wt 1999)
- Novus Orbis
- 1997-01-01
- 1997-01-01
- Katarzyna Michalska
- powieść plaga Londyn
Czy trójka nastolatków może przeżyći zarazę, która zabrała im rodziców, a Londyn zamieniła w miasto - widmo?
Fran - nieśmiała, delikatna szesnastolatka, beztroska Harriet uwielbiająca zabawę i Shahid - dotychczas wykonujący potulnie polecenia autokratycznego ojca - teraz zostali zupełnie sami. Fran nie ma wyboru. Po raz pierwszy w życiu musi polegać tylko na sobie - albo zginąć...
Realistyczna - nosząca znamiona koszmaru - historia o tym, co mogłoby się zdarzyć; opowieść o przyjaźni, lojalności, o przetrwaniu.
Szybka, przyjemna i realistyczna, ciągle kojarzyła mi się z covidem jaki mieliśmy w realnym życiu. Nawet bez zakończenia, było ok ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziewczyna powraca z wakacji do świata, który nie istnieje. Jej rodzinne miasto zostało otoczone wysokim płotem i jest strzeżone. Nie wie co się dzieje i nikt nie śpieszy jej z wyjaśnieniami.
Historia o zbyt szybkim wskoczeniu w dorosłość, porzuceniu znanego porządku rzeczy, wyrzeczeniu się starych uprzedzeń na rzecz nowych. No i nadziei, która umiera ostatnia. Opowieść może nie robiąca większego wrażenia dla dorosłych, ale na 11-12letniej dziewczynie, jaką byłam po nią sięgając i owszem. Otwierająca horyzonty, pozwalająca zadać sobie pierwsze, niewygodne pytania, jakie człowiek w młodym wieku ignoruje woląc skupić się na tym co stabilne i pewne. Polecam, w szczególności młodym czytelnikom, chociaż już nie do końca dzieciom.
8/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria o zbyt szybkim wskoczeniu w dorosłość, porzuceniu znanego porządku rzeczy, wyrzeczeniu się starych uprzedzeń na rzecz nowych. No i nadziei, która umiera ostatnia. Opowieść...
Fran, mimo początkowej niechęci, udaje się na miesięczny obóz przetrwania. W głuszy, z dala od wiadomości o świecie, z grupą rówieśników i wychowawcami spędza spokojne wakacje. Powrót do Londynu burzy dotychczasowe niewinne i beztroskie życie dziewczyny. Znany jej świat znika zaatakowany przez śmiercionośny wirus.
W drugim roku pandemii koronawirusa pozycja ta nabiera innego wydźwięku. Część dotycząca zaleceń dla społeczeństwa, w tym prośba o pozostanie w domu, zachowanie dystansu, noszenie maseczek, brzmi znajomo. A trzeba pamiętać, że książka powstała w 1984 roku, gdy nie było internetu i telefonów komórkowych, a życie toczyło się nieco wolniej niż obecnie. Ówczesna sytuacja polityczna sprzyjała jednak myślom o możliwej wojnie bakteriologicznej.
Niewielkich rozmiarów książeczka zawiera sporo treści - napisana jest zwięzłym językiem, przypominającym wręcz literaturę faktu. Stawia przed czytelnikiem pytania o człowieczeństwo, o to, jak każdy z nas zachowałby się w obliczu wydarzeń, które przytrafiły się Fran, Harriet i Shahidowi. Mocna, dosadna lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW drugim roku pandemii koronawirusa pozycja ta nabiera...
Wspaniała, wbiła mnie w fotel. Chętnie przeczytam jeszcze raz, by przekonać się, czy "dorosłymi oczami" odczuję ją tak samo mocno. Spotkałam się z opinią, że kogoś zdenerwował brak zakończenia. Cóż... "Plaga" ma drugą część zatytułowaną "Come Lucky April", która nie została przetłumaczona na język polski. Można ją jednak kupić w wersji papierowej lub na Kindla na Amazonie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra, ale zdenerwował mnie BRAK ZAKOŃCZENIA!
Dobra, ale zdenerwował mnie BRAK ZAKOŃCZENIA!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamiętam, że była to jedna z pierwszych tego typu książek, jakie przeczytałam... Pisząc "tego typu" mam na myśli opowieści posiadające duszną, nieprzyjazną atmosferę, wprowadzające czytelnika w klimat niepewności i zwątpienia, a nawet lekkiej obawy związanej z kwestiami egzystencjalnymi: "Co by było, gdyby...?". Można powiedzieć, że książka Jean Ure stanowi dość płynne przejście od literatury młodzieżowej do tej poważniejszej, przy czym pozbawiona jest tego nieznośnego egocentryzmu i rozchwiania typowego dla nowych, świeżych historii dla nastolatków, które również bazują na wizjach postapokaliptycznych.
Pamiętam, że była to jedna z pierwszych tego typu książek, jakie przeczytałam... Pisząc "tego typu" mam na myśli opowieści posiadające duszną, nieprzyjazną atmosferę, wprowadzające czytelnika w klimat niepewności i zwątpienia, a nawet lekkiej obawy związanej z kwestiami egzystencjalnymi: "Co by było, gdyby...?". Można powiedzieć, że książka Jean Ure stanowi dość płynne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRealistyczna- nosząca znamiona koszmaru- historia o tym, co mogło się zdarzyć; opowieść o przyjaźni, lojalności, przetrwaniu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo zajmująca
bardzo zajmująca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę przeczytałam bardzo dawno, ale pamiętam, ze na tamte czasy zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Jest to świetny, a jednocześnie wstrząsający opis post apokaliptycznej przyszłości, w której główna bohaterka musi nauczyć się żyć na nowo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość apokaliptyczna wersja Londynu wyludnionego w wyniku epidemi która powoduje wyludnienie miasta w którym tak naprawde pozostaje trójka dzieci które muszą sobie radzic z zastaną rzeczywistością. bardzo dobrze się czyta polecam.