Pakiet w objęciach nazisty
- Trylogia gdańska (tom 1-3)
- Skarpa Warszawska
- 2023-11-29
- 2023-11-29
- literatura polska II wojna światowa literatura obyczajowa wolne miasto gdańsk nazizm
Seria poruszających opowieści o odwadze i determinacji w dążeniu do realizacji marzeń.
Pakiet składa się z trzech powieści: "W objęciach nazisty", " W objęciach niewoli" oraz "W objęciach mroku".
Maj 1939 roku. W Wolnym Mieście Gdańsku szerzy się propaganda niemiecka i naciski, by utrudnić życie ludności polskiej, żydowskiej i Kaszubom. Codzienne prześladowania, kolejne pobicia czy napaści nie dają szans Polakom na spokojne życie w mieście. Młoda Niemka - Nela Witt, zakochana jest w niemieckim adwokacie – gorącym zwolenniku idei nazistowskich, angażującym się w sprawy polityczne. Dzieciństwo i młodość Nela spędziła w domu przesiąkniętym ideologią faszystowską, nie zwracając na nią uwagi. Dziewczyna kocha i chce być kochana, dlatego też marzy o ślubie. Jednak każdy kolejny dzień pokazuje narzeczonego w zupełnie nowym świetle. Nela staje na rozdrożu. Paradoksalnie w wybuchu wojny dziewczyna dopatruje się szansy na odmianę swojego losu…
Aneta Krasińska dała się poznać czytelnikom jako autorka pisząca pełne emocji powieści, które nie tylko wzruszają, ale przede wszystkim zmuszają do refleksji!