Dziewczynka

Kup Dziewczynka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dziewczynka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziewczynka

Uszanowanko 🌿

Gdy książka nie spełnia Waszych oczekiwań — skreślacie ją bez sentymentu czy raczej wybieracie dyplomatyczne milczenie?
„Dziewczynka” to kolejna propozycja klubowa, którą nadrobiłam w tym miesiącu. Miałam wobec niej naprawdę duże oczekiwania. Przyciągnęła mnie tematyka wychowania dziewczynek i kobiet — wątki stereotypowych ról płciowych, różnic w stylach wychowania w zależności od płci, dorastania, wprowadzania córek w dorosłość, a także (mniej lub bardziej) świadomego macierzyństwa. Ciekawie zapowiadała się też perspektywa głównej bohaterki, która próbuje wychować własną córkę inaczej niż sama była wychowywana — jednak stopniowo ugina się pod ciężarem społecznych oczekiwań.

Niestety, Laurence nie wzbudziła mojej sympatii. Jej bierność wobec własnego życia była dla mnie trudna do zaakceptowania. W scenach przemocy położniczej pozostaje niemal bezgłośna — jakby nie potrafiła zawalczyć o siebie. Rozumiem zamysł, ale emocjonalnie nie potrafiłam za nią podążyć.

Nie przekonała mnie również narracja — momentami miałam wrażenie dystansu, który zamiast pogłębiać historię, oddalał mnie od niej.

Mocne rozczarowanie.
5/10
#sredniak#matka#zona#corka#dorastanie

Uszanowanko 🌿

"Widzisz, mamo, różnica między mężczyznami a kobietami polega na tym, że mężczyźni boją się o swój honor, a kobiety o życie."

Intymna powieść z gatunku autofikcja kilkukrotnie nagradzanej francuskiej pisarki i profesor literatury, Laurence Ruel (pseudonim Camille Laurens). Niepokojąca, delikatna i brutalna zarazem, w wyjątkowy sposób demaskuje świat skrojony pod mężczyzn. Porażający realizm tej książki sprawia, że szybko utożsamiamy się z doświadczeniami głównej bohaterki. Porusza do ostatnich stron i zostanie w sercu na długo.

„Dziewczynka” Camille Laurens to literacka perła o ogromnej sile rażenia, która mimo niewielkich rozmiarów, oferuje potężny i bolesny przekaz. Autorka kreśli historię Laurence Barraqué, prowadząc nas przez dekady jej życia – od narodzin w latach 60. we Francji, przez trudne dojrzewanie, aż po macierzyństwo w latach 90. Lektura ta przypomina obserwację fatum: to kołowrotek pokoleniowych schematów, który obraca się nieubłaganie, dopóki ktoś nie znajdzie w sobie siły, by go zatrzymać.

Narracja Laurens jest skondensowana i cięta, przesiąknięta goryczą świata, w którym męskość definiuje się jako panowanie nad naturą, a kobiecość jako pasmo rozczarowań i ciągłe udowadnianie swojej wartości. To rzeczywistość, w której ojcowie nie potrafią dostrzec wyjątkowości swoich córek, a dorośli – zamiast być oazą bezpieczeństwa – stają się źródłem traumy. Czytelnik ma ochotę krzyczeć, widząc przemoc psychiczną i fizyczną oraz systemowe lekceważenie życia tytułowej dziewczynki. Najbardziej uderza fakt, jak wiele z tych mechanizmów, mimo upływu pół wieku, pozostaje aktualnych w dzisiejszym społeczeństwie.

Choć 99% książki to bolesny zapis walki ze światem, jej finał przynosi katharsis. To właśnie zakończenie oferuje nadzieję i tworzy piękną klamrę dla całej opowieści. Obserwujemy, jak dorosła Laurence uczy się odwagi i decyduje się przerwać dominujące w jej rodzinie wzorce wychowawcze. Dzięki temu najmłodsza bohaterka powieści staje się symbolem wolności, której wcześniej brakowało.

„Dziewczynka” to pozycja obowiązkowa, zwłaszcza dla matek córek. To manifest prawa do bycia sobą, bez narzuconych ról i ograniczeń. Laurens napisała książkę, którą czyta się na jednym wdechu, a po jej zamknięciu nic nie wydaje się już takie samo. To lektura, która zostaje pod skórą, przypominając, że każda z nas jest tą dziewczynką i każda ma prawo przerwać błędne koło cierpienia.

403 użytkowników ma tytuł Dziewczynka na półkach głównych
62 użytkowników ma tytuł Dziewczynka na półkach dodatkowych