Stacja Europa Centralna

Małgorzata Gralińska

Kup Stacja Europa Centralna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Stacja Europa Centralna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stacja Europa Centralna

Za sprawą Rudisa zaczynam czulej myśleć o pociągach :-)

Za sprawą Rudisa zaczynam czulej myśleć o pociągach :-)

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Mimo dość trudnego do przebicia się początku, fajna książka na lato - szczególnie na długie trasy pociągiem.

Na początku ma się trochę uczucie jakby dobry znajomy zabrał Cię na imprezę, gdzie nikogo nie znasz - co najwyżej kojarzysz z widzenia. Na początku z ciekawością przysłuchujesz się historiom kolejno poznanych ludzi oraz o tym jak opowiadają o swojej pasji.

Jednak z czasem bardzo dużo nowych nazw i ciekawostek, które mają pomóc spamiętać i rozróżnić poznawane historie i miejsca, zaczynają przytłaczać. Czujesz się nieswojo i fakty zaczynają się mieszać, a nie wiesz czy zaraz Ci się nie przydadzą, by nie pomylić Peterki od Popocić'a (spoiler: spokojnie dasz sobie radę bez szczegółowych notatek, więc możesz skupić się na historii).

Od połowy książki, coś się zmienia i nagle jesteś włączany w historie opowiadane przez bohaterów (w tym przypadku przez samego autora i jego towarzyszy). Słuchasz o ich przeżyciach jakby na żywo, prawie czujesz zapach i smak dań opisywanych w wagonach restauracyjnych i czujesz chłód delikatnej pianki piwa nad górną wargą... i siłą rzeczy (lub/i ciekawości) sprawdzasz na mapie, gdzie jedziecie, a nawet ile kosztują bilety do Słowenii, Włoch, Czech i innych krajów wymienianych w książce, by przeżyć to na własnej skórze :)

Jednak z...

Moje przygody literackie z panem Jaroslavem Rudišem przypominają jazdę rollercoasterem – raz wagonik rozpędza do szaleństwa, a ja pieję z zachwytu, albo wlecze się z mozołem pod górę i za Chiny Ludowe nie potrafię w tej jeździe znaleźć tego „czegoś”.
Tym razem wagonik (kolejowy) zatrzymał się na szczycie i zachowywał się jak jojo – raz w górę, raz w dół, jakby nie mógł się zdecydować, którą trasą podążyć. Bo „Stacja” to gawędziarska opowieść o kolei, kolejkach, stacjach, pociągach i podróżowaniu. I to jest fajne, i to jest cool, tyle że czasami czeski pulman wypełniony opowiastkami tak bardzo zwalniał, że niemal zasypiałem w kuszetkowym łożu.
Podziwiam prawdziwą pasję autora „Grandhotelu. Powieści nad chmurami”, chylę czoła przed miłością Rudiša do pojazdów szynowych i całej szynowej infrastruktury. Zna dworce wielkich miast i zapomniane stacyjki, a jego wiedza o rodzajach lokomotyw i trasach, jakie te pokonują, jest wręcz oszałamiająca. Towarzyszy przyjaciołom, którzy czują ten sam, nomen omen, pociąg i opowiada o swych ekskursjach. Ale czy to wystarczy, by zapełnić 280 stron?
Obciążały powtarzające się techniczne szczegóły, wyliczanki machin i miast, przez które poprowadzono kolejowe szlaki, choć szczerze przyznaję, że nierzadko nabierałem apetytu na sznycle, kufle wypełnione złotym napojem i marynowane kiełbaski (tu właśnie ujawniał się talent autora do snucia smakowitych opowieści) i na poznanie swojsko-gawędziarskiego świata ludzi równie „zakręconych” na punkcie szynowych pojazdów jak Rudiš. Z drugiej strony to świat niedostępny dla zwykłego szaraka. Trochę pan autor upiększa, idealizuje kolejarską brać, wszystkich tych maszynistów i konduktorów, ale wtłaczając i w ludzkie ciała i w stalowe bebechy odrobinę magii, a może nawet i duszy, dodaje wagonowym wyprawom szczypty mistycyzmu. Tylko z pozoru to chwilowy pejzaż, który mija za oknem wraz z pędząca lokomotywą – prawdziwym pasjonatom widok pozostaje na długo w pamięci.
„Stacja” nie jest przewodnikiem ani poradnikiem i – jak sądzę – nie taki był zamysł autora, by czytelnicy jeździli z nią po Europie. Nie porwała mnie, nie wytarmosiła. Ale być może dlatego, że zbyt mało podróżuję koleją?

282 użytkowników ma tytuł Stacja Europa Centralna na półkach głównych
50 użytkowników ma tytuł Stacja Europa Centralna na półkach dodatkowych