Jerozolimska plaża

Jerusalem Beach: Stories
2023-06-05
2023-06-05
Anna Halbersztat

Kup Jerozolimska plaża w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jerozolimska plaża

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jerozolimska plaża

„W Izraelu nikt nie jest po prostu sobą, każdy jest kawałkiem historii, odłamkiem religii lub przecinkiem w seryjnym dramacie politycznym”. Ten cytat, choć sparafrazowany, idealnie oddaje ducha debiutanckiego zbioru opowiadań Iddo Gefena pt. Jerozolimska plaża. Autor zabiera nas w podróż po współczesnym Izraelu – kraju pełnym kontrastów, gdzie nowoczesne wieżowce Tel Awiwu sąsiadują z odwiecznym pyłem jerozolimskich ulic, a piasek plaży zdaje się przesypywać przez tryby skomplikowanej machiny wojennej i technologicznej. Moja ocena to mocne 8/10 – to literatura świeża, mądra i zaskakująco uniwersalna.

Lokalizacja i bohaterowie
Akcja opowiadań Gefena rozgrywa się w Izraelu, który znamy z nagłówków gazet, ale pokazanym od zupełnie innej, intymnej strony. To nie są reportaże z linii frontu, lecz relacje z „frontu wewnętrznego”. Poznajemy tu galerię niezwykłych postaci: starszego mężczyznę, który próbuje „naprawić” swoje wspomnienia za pomocą nowoczesnej technologii; młodego żołnierza, który zamiast walczyć, woli marzyć o nieistniejących światach; czy wnuka, który towarzyszy dziadkowi w surrealistycznej wyprawie na tytułową plażę, której w Jerozolimie przecież nie ma.

Bohaterowie Gefena to ludzie zawieszeni między przeszłością a przyszłością. Często są to osoby starsze, zmagające się z demencją lub poczuciem straty, oraz młodzi dorośli, zagubieni w świecie startupów i wszechobecnego wojskowego drylu. Łączy ich jedno: dojmująca potrzeba bliskości i zrozumienia w świecie, który pędzi naprzód, nie pytając nikogo o zdanie.

Realizm magiczny w służbie emocji
Największą siłą tego zbioru jest sposób, w jaki Iddo Gefen miesza twardy realizm z elementami science-fiction i surrealizmu. Autor nie używa jednak fantastyki dla samej efektowności. Elementy futurystyczne – jak maszyny do badania snów czy aplikacje mierzące poziom szczęścia – służą mu do zadawania fundamentalnych pytań o naturę pamięci i miłości.

W opowiadaniu tytułowym, wyprawa na jerozolimską plażę staje się metaforą poszukiwania niemożliwego, aktem buntu przeciwko brutalnej rzeczywistości i starości. Gefen pisze o rzeczach trudnych z ogromną lekkością i humorem, który bywa gorzki, ale nigdy cyniczny. Jego styl jest precyzyjny, niemal matematyczny (co może wynikać z jego wykształcenia w zakresie neurobiologii),a jednocześnie nasycony poetycką wrażliwością.

Dlaczego warto? (8/10)
Jerozolimska plaża to książka, która zostaje w czytelniku na długo po jej zamknięciu. Gefenowi udaje się dokonać rzeczy niezwykłej: pisząc o bardzo specyficznym miejscu na ziemi i konkretnym narodzie, dotyka problemów, które są wspólne nam wszystkim – lęku przed zapomnieniem, trudnych relacji międzypokoleniowych i poszukiwania sensu w świecie pełnym chaosu.

To zbiór spójny, dojrzały i niesamowicie empatyczny. Jeśli szukasz literatury, która łączy intelektualną stymulację z emocjonalnym uderzeniem, proza Gefena jest strzałem w dziesiątkę. To udany dowód na to, że młoda literatura izraelska ma się świetnie i potrafi mówić o świecie w sposób absolutnie nowatorski.

14 opowiadań, 14 historii. Różni je wiele: czas, miejsce, przestrzeń, a jednocześnie można odnaleźć w nich coś, co je łączy.

Każde opowiadanie ma w sobie coś wyjątkowego. Niektóre są bardzo realistyczne, inne bardziej fantastyczne. Z każego przebijają ludzkie emocje i potrzeby. Odpowiadają na różne pytania, które towarzyszą nam na co dzień.

Nie jestem w stanie wskazać jednego, które wywarło na mnie największe wrażenie. Wydaje mi się, że tu odbiór jest bardzo subiektywny i wiele zależy od doświadczeń czytelnika.

Zachęcam do sięgnięcia po ten zbiór. Uważam, że jest wart uwagi. :)

Nie jestem w stanie wskazać...

Instagram: podroz_za_slowem

Bardzo ciekawy zbiór opowiadań, które choć osadzone w różnych czasach i przestrzeniach (nawet na odległych planetach),tak łączy je poszukiwanie sensu życia, szukanie odpowiedzi i trudne emocje.

Instagram: podroz_za_slowem

374 użytkowników ma tytuł Jerozolimska plaża na półkach głównych
64 użytkowników ma tytuł Jerozolimska plaża na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jerozolimska plaża

Okładka książki Mistrzowie opowieści o kobiecie. Od Virginii Woolf do Agnieszki Szpili Chimamanda Ngozi Adichie, Margaret Atwood, Ingeborg Bachmann, Lucia Berlin, Dino Buzzati, Radka Denemarková, Tove Jansson, Han Kang, Selma Lagerlöf, Clarice Lispector, Sándor Márai, Herta Müller, Charlotte Perkins Gilman, Edgar Allan Poe, Cora Sandel, Agnieszka Szpila, Ludmiła Ulicka, Virginia Woolf, Xi Xi, Marguerite Yourcenar, Oksana Zabużko

Cytaty z książki Jerozolimska plaża

Dodaj cytat z książki Jerozolimska plaża